Gazete Vatan Logo

NATO: İslam İttifakı'na destek veririz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Atlantik Konseyi'ndeki konuşmasında IŞİD'le mücadelede NATO askerlerini cepheye sürmektense ABD ve Suudilerin başını çektiği uluslararası ittifaklar ile yerel güçlere destek sunabileceklerini söyledi.

NATO: İslam İttifakı'na destek veririz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Suriye’ye doğrudan askeri müdahalede bulunmayacaklarını ama daha çok uluslararası koalisyon ülkelerine destek vereceklerini açıkladı. Düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin panelinde konuşan Stoltenberg, bir soru üzerine de Müslüman ülkelerin bir araya gelerek IŞİD’e karşı savaşta oluşturacakları koalisyonu destekleyeceklerini dile getirdi. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Aralık 2015'te 34 İslam ülkesinin yer aldığı 'Teröre Karşı İslam İttifakı' kurulmuştu.

'YEREL UNSURLAR HIZLI VE ETKİN BİÇİMDE EĞİTİLMELİ'

IŞİD’le mücadele konusunda sahadaki yerel güçlerin eğitilmesinin önemi üzerinde de duran Stoltenberg, “Terörle mücadelede yerel kapasitelerin oluşturulması, sahip olduğumuz en iyi silah. Bunu ne kadar erken oluşturabilirsek o kadar iyi” diye konuştu.

Stoltenberg, ittifakın NATO askerlerini ön cepheye sürmesinden ziyade yerel güçlerin kendi ülkelerini koruyabilmeleri noktasında destek sağlayabileceğini belirterek, yerel unsurların ittifak tarafından ‘hızlı ve etkin bir şekilde’ eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

'AFGANİSTAN'DAKİ HATAMIZ BUYDU'

Haberin Devamı

Bu noktada Afganistan örneğini veren Stoltenberg, “Afganistan’da yaptığımız yanlış bir şey varsa, o da yerel güçlerin eğitimine daha erken başlamamamızdır” ifadesini kullandı.

ULUSLARARASI KOALİSYONA AWACS DESTEĞİ TEKLİFİ

Stoltenberg, NATO’nun örgütle mücadelede uluslararası koalisyona havadan erken ihbar ve kontrol sistemi (AWACS) desteği de sunabileceğini anlattı.

'LİBYA, NATO YARDIMINA İHTİYAÇ DUYACAK'

toltenberg, otorite boşluğunun bulunduğu Libya’da IŞİD’in eylemlerine de değinerek, “NATO, Libya’ya yardım etmeye hazır. Yardımımıza ihtiyaç duyacaklar” dedi.

'MUSUL ALINDIKTAN SONRA NASIL ELDE TUTACAKSINIZ?'

Diğer taraftan IŞİD’le savaşan Irak’a da yardım edilmesi gerektiğinin altını çizen Stoltenberg, “İstikrarlı bir Irak, örgütle mücadelede kilit nokta. Irak’a yardımda bulunmalıyız. Musul örgütten alındıktan sonra bu kenti nasıl elde tutacaksınız?” diye sordu.

'TÜRKİYE OLMASAYDI MÜCADELE DAHA DA ZORLAŞIRDI'

Haberin Devamı

Bununla birlikte Türkiye olmadan IŞİD’le mücadelenin çok daha zor olacağına dikkat çeken Stoltenberg, “Türkiye, koalisyonda yer alıyor. Türkiye askeri varlıklar sağlamasının yanı sıra örgüte karşı savaşta İncirlik Üssü ve diğerleri gibi altyapı üsleri sağlıyor” hatırlatması yaptı. Türkiye’nin sığınmacı krizinden en fazla etkilenen NATO üyesi ülke olduğuna işaret eden Stoltenberg, Türk halkının 3 milyona yaklaşan sığınmacıya ev sahipliği yaptığını yineledi.