Gazete Vatan Logo

NATO'dan Rusya'ya karşı askeri hamle

Uluslararası örgüt, Moskova tehdidine karşı caydırıcı olması için Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya'ya birer tabur asker gönderme kararı aldı. Bazı üyeler, sembolik bir anlam taşıyan bu hamlenin etkili olması için daha fazla asker gönderilmesini istedi.

NATO'dan Rusya'ya karşı askeri hamle

NATO savunma bakanları Brüksel'de bir araya geldi. Toplantı sonrası açıklama yapan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, birliğin Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya'ya biner kişilik birer tabur göndereceğini açıkladı. Toplam 4 bin askerden oluşacak bu askeri birlikler, Rusya tehdidine karşı caydırıcı olması amacıyla sembolik olarak gönderiliyor.

Stoltenberg, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"İttifakımızın doğu kesiminde varlığımı arttırma kararı aldık. Bu müttefiklerimiz, Amerikan, İngiliz, Alman ve muhtemelen Kanadalı askerlerden oluşacak ve Soğuk Savaş'tan bu yana kurulmuş en büyük askeri birlikten memnunlar ve Rusya'nın tehdidine karşı bu askerlerin sayısının arttırılmasını istiyorlar."

Diğer bazı NATO üyesi ülkeler de asker sayısının daha fazla olması gerektiğini beyan etti.

3 hafta önce Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleşen NATO toplantısında Rusya'nın Kırım işgâlini daha ileri götürmesinin engellenmesi gerektiği kararlaştırıldı.

NATO, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusu ve Kırım'daki askeri varlığına karşı bu atağı gerçekleştiriyor. Rusya'nın bu hamlesi enerji yolları açısından stratejik öneme sahip Karadeniz'deki varlığını arttırdı ve bu Baltık ülkeleri ile Polonya'ya yönelik tehditlerin de artmasına yol açtı.

Haberin Devamı

Türkiye ve ABD savunma bakanları görüştü

Brüksel'de bir araya gelen Türkiye ve ABD savunma bakanları, Türkiye sınırında IŞİD'e karşı artırılan önlemleri ele aldı.

Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısının ilk gününde, Savunma Bakanı Fikri Işı, Amerikalı mevkidaşı Ash Carter ile bir araya geldi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, görüşmenin ardından kısa bir açıklama yaptı.

Açıklamaya göre iki bakan Türkiye ve ABD arasındaki 'yakın dostluğa' dikkat çekti. Terörle mücadelede yapılan işbirliği konuşulurken Carter, Türkiye sınırında artırılan önlemlere dikkat çekti.

Carter, NATO müttefiki olan Türkiye'nin güvenliğinin öneminden bahsederken "Rusya'nın saldırganlığına" ve "çeşitli terörist tehditlere" vurgu yaptı.

Cook, ABD'li bakanın Işık'a Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesi için de teşekkür ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Kaynak: Al Jazeera Türk