Gazete Vatan Logo

NATO'dan 'Rusya'ya gözdağı' tatbikatı

Ukrayna'nın batısındaki Lviv yakınlarında, "Barış İçin Ortaklık" programı çerçevesinde 34 ülkenin katılımıyla NATO ortak tatbikatı başladı.

NATO'dan 'Rusya'ya gözdağı' tatbikatı

ABD, Polonya, Avusturya ve Romanya'nın da aralarında bulunduğu 34 ülkeden personelin katıldığı NATO tatbikatı, Lviv yakınlarında başladı. İki günlük ziyaret için Ukrayna'ya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, tatbikatın resmi açılışına katıldı.

Devlet Başkanı Poroşenko, bugünün Ukrayna ve NATO tarihinde önemli bir gün olduğunu ve ilk defa bu tür ortak tatbikatın yapıldığını kaydederek, "Bu, ülkemizin NATO ile özel ortaklığa yönelik çabalarını bir kez daha gösteriyor" dedi. Poroşenko, söz konusu ortak tatbikatın düzenlenmesinden dolayı NATO'ya teşekkür etti.

Poroşenko, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ukrayna, şu anda NATO'ya üye olmaya hazır mı? Cevap çok basit: Hayır. Bunun için hazırlanmamız lazım. NATO da Ukrayna'yı üye olarak almaya hazır mı? Bunun cevabı da hayır. Ancak, Ukrayna'nın değişmesi ve Avrupa Birliği üyesi olması için gereken her şeyi yapacağız. NATO'nun da Ukrayna için kapıları 2008 yılından beri açıktır” ifadesini kullandı.

Doğudaki ayrılıkçıların 18 Ekim ve 1 Kasım'da düzenlemeyi planladıkları sözde seçimlerin uluslararası hukuka ve Ukrayna yasalarına uygun olmadığını, AGİT ilkelerine ve Minsk mutabakatına aykırı olduğunu savunan Poroşenko, bu seçimlerin herhangi bir yasal sonuç doğuramayacağını ve dünyada hiçbir ülke tarafından kabul görmeyeceğini öne sürdü.

Jens Stoltenberg

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de, açılış töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, acil durumların akıbetlerinin giderilmesine ilişkin düzenlenmekte olan ortak tatbikatın, insanların hayatını kurtarmayı öğrenmeye yönelik bir imkan olduğunu ifade ederek, bunun bir askeri tatbikat olmadığını, belki de acil durumlarda yapılacak arama-kurtarmaya yönelik ortak çalışmalar olduğunu belirtti.

Stoltenberg, Rusya'nın Kırım ve Donbas'taki eylemlerinin Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlalinin yanı sıra, uzun yıllardan bu yana devam eden dünya düzenini de bozmaya yönelik bir girişim olduğunu vurgulayarak, "Bu, Avrupa'nın istikrarlı ve barışçıl kalkınmasını isteyenlere karşı bir tehdittir. Bundan dolayı, biz Ukrayna'yı katiyen ve çok faal olarak destekliyoruz ve Minsk mutabakatlarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyoruz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı