Gazete Vatan Logo

Nasıl mezarlık sahibi olunur?

Mezar yeri ve mezar fiyatları sorunu çözüme kavuşuyor...

Çevre Bakanı Bayraktar, “En az 10 bin metrekarelik mülkü olanlar kriterlere uygun olursa mülkünü mezarlığa çevirip işletebilecek” dedi.

Özellikle büyükşehirlerde yaşanan mezar yeri ve mezar fiyatları sorunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir buçuk yıldır üzerinde çalıştığı “özel mezarlık kurma ve işletme” projesi ile çözüme kavuşacak. Proje göre bakanlık imar kanununda yapacağı düzenleme ile özel mezarlıklar kurulmasını sağlayacak, mezarlık için fahiş fiyat tarifesi sona erecek, imar planlarında artık özel mezarlık alanları ayrılabilecek ve vatandaş bu mezarlıkları ticari olarak işletebilecek.

Azınlıklar işletebilecek

Proje hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Mezar sahiplerini rahatlamaya yönelik bu proje ile vatandaşa mezarlık işletebilme imkanı sağlayacağız. Hem belediyelere gelir kaynağı olacak, hem de yeşil alanlar değerlenecek” dedi.

Toplumdan ve STK’lardan gelen talep üzerine harekete geçtiklerini kaydeden Bayraktar, “Proje ile büyükşehirlerde yaşanan mezar yeri bulma problemi sona erecek. İmar yasası değişikliği taslağına bu maddeyi de koyduk. Proje ile hem belediyelere gelir kaynağı olacak hem de yeşil alanlar değerlenmiş olacak. Belirli metrekarelerin üzerindeki mülkler özel mezarlık olabilecek, buraların mahallenin ortasında değil daha uygun noktalarda ve ulaşıma elverişli yerlerde olma kriterleri olacak. Mülkün en az 10 bin metrekare olması gerekiyor. Belediye önce buraların imarını yapacak, vatandaş belediyeye başvurup ruhsat almak şartıyla mezarlık işletebilecek. Vatandaşın kendi mülkü olursa torununun torunu da burayı işletecek, dededen torununa mezarlık miras kalmış olacak. Yetki ise büyükşehirlerde 30 büyükşehir belediyesinde, ilçelerde ise ilçe belediyelerinde olacak. Azınlık vatandaş da aynı şekilde özel mezarlık işletebilecek.”

İstanbul’da 5 bin TL’den başlıyor

İstanbul’da 268’i Müslüman, 65’i gayri Müslim olmak üzere toplam 333 adet mezarlık bulunuyor. İBB Mezarlıklar Müdürlüğü’nün 2013 yılında uyguladığı mezarlık birim fiyatı İstanbul il sınırları içerisinde 5 bin TL’den başlıyor. Cenaze için yer bedeli 5 bin, cenaze yanındaki boş yer bedeli 9 bin, boş mezar yeri bedeli 18 bin, çocuk cenazesi için yer bedeli 5 bin TL. Mezarlık yaptırma ücreti ise inşaat ruhsatına göre değişiyor. Büyük mezar yeri için ruhsatın birim fiyatı 80 TL, küçük mezar yeri ruhsatı 40 TL, yıllık taşcı ruhsatı 3 bin 300 TL. Azınlıklar için cenaze yer bedeli ise 400 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı