Gazete Vatan Logo

NASA'ya göre Türkiye'nin büyük bölümü 2040 yılında çöl olacak

Nasa'ya göre Türkiye'nin, kara yüzeyinin yüzde 90’ında çeşitli şiddetlerde erozyon görülüyor ve verimli topraklar da hızla kaybediliyor.

Son 40 yılda Beyşehir Gölü’nün 25 katı sulak alan kaybedildi. Tuz Gölü yarı yarıya küçüldü, Akşehir Gölü kurudu... Her yıl 1.4 milyar ton toprak, erozyonla kaybediliyor. Ve NASA’nın yaptığı bir araştırma felaketi öngörüyor...

Türkiye için tehlike çanları çalıyor. Küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulama yüzünden sulak alanlar, birbirini tetikleyen sorunlar yüzünden de verimli topraklar elimizden kayıp gidiyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye ve TEMA yetkililerinin verdiği bilgilere göre, son 40 yılda 2.5 milyon hektarlık sulak alanın yarısı çeşitli nedenlerle yok oldu. Bazıları sinek üreten bataklık olduğu gerekçesiyle kurutuldu, bazıları besleyen kaynaklarının üzerine baraj ve gölet kurulması nedeniyle kurudu, birçoğu da tarımsal sulamaya esir düşerek haritadan silindi.

Marmara Denizi kadar alan kurudu

Türkiye’de kaybedilen sulak alanların boyutu çok büyük... Yaklaşık 1 milyon 250 bin hektarlık kuruyan alan, Marmara Denizi’nin yüzölçümüne eşit. Bu kayıp Van Gölü’nün 3 katı, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir’in 25 katı, Tuz Gölü’nün ise 9 katından fazla. 10 yıl önce 260 bin hektar olan Tuz Gölü’nün alanı bugün 130 bin hektara düştü. Beyşehir Gölü ise önlem alınmazsa 3-5 yıl içinde bataklık haline gelecek.

Nazar Boncuğu bataklık oldu

“Dünyanın Nazar Boncuğu” olarak nitelendirilen, 5 milyon yıl önce oluşan Meke Gölü, birkaç yıl içinde bataklık haline döndü. Bunu gören yabancı turistler tepki gösteriyor ancak Konya Kapalı Havzası’nda 30 bin kaçak kuyudan su çekilerek gölün sonu getiriliyor.

Toprakların yüzde 90’ında erozyon var

NASA’nın yaptığı araştırmaya göre, erozyonun şiddetlenerek devam etmesi ve etkili tedbirler alınmaması halinde Türkiye’nin büyük bir bölümü 2040 yılında çöl olacak. Bitki örtüsü ve özellikle ormanların tahribi sonucu, toprak erozyonu ile her yıl 1.4 milyar ton toprak göllere, denizlere taşınarak ya da barajları doldurarak yitiriliyor. Topraklarımızın yüzde 90’ında çeşitli şiddetlerde erozyon yaşanıyor.

1 porsiyon bonfile için 9800 litre su gerekli

Verimli toprağın 1 santimetresi ortalama 500 yılda oluşuyor.

Tarım yapılabilmesi için gereken minimum 40 santimetrelik toprağın oluşması ortalama 20 bin yılda gerçekleşiyor.

1 ton buğday elde edilmesi için bin ton, 1 porsiyon bonfilenin yenecek halde sunulabilmesi için (hayvanın büyümesi, beslenmesi gibi) 9.800 litre, 1 pilicin yenebilir hale gelmesi için 1.200 litre, 1 kilo ekmek için 400-1200 litre suya gereksinim var.

Haberin Devamı