Gazete Vatan Logo

NASA'dan 'uzay star' yarışması

NASA'nın bu yıl üçüncüsünü düzenlediği geleneksel Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması New York City merkezli olmak üzere bugün başladı. Toplam 48 ülkenin katıldığı yarışmada Türkiye de yer alıyor.

Dünya ve uzayda insanlığın ihtiyaçlarına çözüm bulmak için dünyanın dört bir yanındaki bilim meraklılarını bir araya getiren 'Space App Challenge', İstanbul'un da dahil olduğu 96 şehir ve toplam 48 ülkede başladı.

Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Hackathon', 48 saat boyunca NASA'nın belirlediği görev ve hedefler doğrultusunda çözümler geliştirmeyi amaçlıyor.

Hackhathon, yazılım geliştiricilerini beş kategori altında mücadeleye zorlayacak. Bunlar, Dünya'nın Gözlemlenmesi, İnsanlı Uzay Uçuşu, Robotik ve Asteroitler, Uzay Teknolojisi ile akıllı telefonların nano-uydulara dönüştürülmesi gibi diğer görevler.

NASA'nın bilime katkı sunmak isteyen katılımcılardan yardım beklediği diğer alanlar arasında, Dünya için tehdit içeren asteroitlerin daha iyi gözlemlenmesini sağlayacak açık kaynaklı robotik teleskop ağı geliştirilmesi ve Ay ve Mars'ta sera oluşturulmasında kullanılacak yöntemler de yer alıyor.

NASA, Space App Challenge sayfasında yaptığı açıklamada, 'Dünya'nın çözüm bulunması gereken birçok sorunla karşı karşıya olduğunu ve 48 saatte oluşturacakları yoğun işbirliği ortamında olabildiğince çözüm sunmaya çalışacaklarını' belirtti.

12-13 Nisan'da sürecek etkinliğe, NASA astronotu Douglas Wheelock ve İtalyan meslektaşı Paolo Nespoli Google Hangout ile katılacak. İki astronot yarın TSİ 18.30'da Google+ üzerinden katılımcılarla buluşacak. Hackathon, Twitter üzerinden #spaceapps hashtag'iyle takip edilebilir. (Al Jazeera)

Haberin Devamı