Gazete Vatan Logo

Narko terör operasyonu!

51 tim katıldı

Narko terör operasyonu!

Diyarbakır’ın Lice, Hazro ve Kocaköy ilçelerinde 1010 güvenlik görevlisinin katılımıyla Narko-Terör operasyonu yapıldı. Helikopterlerin de destek verdiği Türkiye’deki şimdiye dek yapılan en büyük esrar operasyonunda 300 milyon lira değerindeki 6 milyon kök hint keneviri imha edildi. Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz hafta partisinin grup konuşmasında “Lice olayı sıradan bir olay değildir. Lice olayının da dolaylı olarak dayandığı yer esrar olayıdır, Hint keneviri olayıdır. Kalekol, karakol hikaye” demişti. Bu konuşmanını ardından, Diyarbakır Cumhuriyet Başsvcılığı’nın düğmeye bastı. ‘Narko-Terör’ ismi verilen soruşturma kapsamında, tespit edilen yasa dışı hintkeneviri ekim alanlarının imhasına yönelik operasyon yapıldı.


51 tim katıldı

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı’nın sevk ve yönetiminde gerçekleştirilen operasyonda, Lice Esenler Köyü ve Eldeğmez Mezrası, Hazro İlçesi’nin Meşebağları, Kırmataş ve Sanerik köyleri ile Kocaköy İlçesi Gözebaşı ve Boyunlu köyleri yakınlarındaki arazilere baskın düzenlendi. İstihbarat birimlerinin bölgede yasadışı hint keneviri ekildiğine yönelik istihbari çalışmaları üzerine dün saat 04.00 sıralarında başlatılan operasyona, Diyarbakır Jandarma Özel Harekat Taburu, Lice Jandarma Komando Alayı, Silvan Jandarma Komando Alayı, Dicle Jandarma Komando Tabur Komutanlığı, Kocaköy Jandarma Asayiş Komando Bölüğü, Hani Jandarma Asayiş Komando Bölüğü, Mardin İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, GKK operasyon timleri ve İl Emniyet Müdürlüğü Polis Özel Harekat (PÖH) ve KOM ekipleri olmak üzere toplam 51 tim katıldı.

Sulama hattı döşemişler

Diyarbakır’ın Lice, Hazro ve Kocaköy ilçelerinine bağlı 8 köyde sürdürülen ve Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Seyfulllah Saltık’ın yönettiği ’narko terör’ uyuşturucu kaçakçılarının tarlalarda ekili alanlara girilmesini önlemek için araçların girebileceği menfezleri büyük kaya parçaları ile kapattıkları görüldü. Güvenlik güçleri bu dev kayaları iş makineleri ile kaldırdı. Güvenlik güçleri karadan ulaşması oldukca zor tarlalara yanlarında narkotik dedektör köpeklerle birlikte Sikorsky helikopterlerle indikleri görüldü. Yapılan aramalarda uyuşturucu tarlalarının sulanması için borularla kilometrelerce sulama kanallarının döşendiği ortaya çıkarıldı.

En büyük operasyon

Operasyon akşam saatlerinde tamamlandı. Operasyonda 6 milyon kök kenevir bitkisinin ele geçirilirek imha edildiği öğrenildi.

Yetkililer, Türkiye tarihinin en büyük esrar operasyonu olduğunu belirttirken, imha edilen kenervirlerden 300 ton esrarın elde edilebileceğini, fiyatının ise en düşük rakamlarla 300 milyon lira değerinde olduğu kaydedildi.

300 TON ESRAR ELDE EDİLECEKTİ

Diyarbakır Valiliği tarafından operasyonla ilgili şu açıklama yapıldı: “Jandarma unsurları tarafından yaklaşık 550 dönüm arazide ekili 5 milyon 550 bin kök hint keneviri, Emniyet Müdürlüğü unsurları tarafından ise 65 bin dönüm arazide ekili 434 bin kök hint keneviri imha edilmiştir. İmha edilen hint kenevirinden yaklaşık 300 ton kubar esrar maddesi imal edilebileceği değerlendirilmiştir.”


Helikopterle tarlaya indiler

Jandarma Bölge Komutanlığı 1 Sikorsky helikopter, 1 taarruz helikopter kolu, 12 kirpi ve 17 kobra zırhlı araçla operasyona destek verdi. İHA’lar da keşif işlemlerinde kullanıldı. Bölgede güvenlik tedbirlerini içeren çember oluşturulurken, İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık Organize Suçlar Müdürlüğü Şubesi ve narkotik timler ve adli jandarma ekipleri ile İl Emniyet Müdürlüğü narkotik ekipleri de kenevir ekim tarlalarının imhasını gerçekleştirdi. Operasyonda güvenlik çemberinde 770, narkotik müdahale ekiplerinde ise 240 olmak üzere toplam 1010 personel görev aldı. 600 jandarma, 200 GKK, 200 polis, operasyonda 10 kilometre uzunluğunda, 7 kilometre genişliğindeki alanda operasyonu sürdürdü.

Araçları taşladılar

Gözebaşı Köyü’nde bir grup köylü ahırlarının yakıldığını düşünerek yürüyüş düzenledi. Yaklaşık 150 köyle önlerinden geçen zırhlı araçlara taş attı. Yetkililerin görüştüğü köylüler, ahırlarının yakılmasının söz konusu olmadığını öğrenince köylerine döndü.

Haberin Devamı