Gazete Vatan Logo

Nargilede yeni düzenleme!

Artık ulaşmak daha zor

Nargile içiren işyerlerine mesafe sınırlaması getirildi. Buna göre nargile içiren işyerleri, okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk, orta ve lise öğrenim kurumlarına kapıdan kapıya en az 200 metre uzaklıkta açılabilecek. Daha önce bu kurala aykırı olarak açılan nargile cafeler 27 Temmuz 2013 tarihine Tebliğ’le uyumlu hale gelecek.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) Nargilelik Tütün Mamulü İçilen İşyerine Ait Alan/Alanlara Sunum Uygunluk Belgesi Verilmesi İle Bu Yerlerin İşletilmesinde Uyulması Gerekli Hususlar Hakkında Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alanlara sunum uygunluk belgesi verilmesi ve bu işyerine ait alanların işletilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlıyor. Tebliğ kapsamında nargilelik tütün mamulü içimi yapılan işyerine ait alanlar için TAPDK’dan Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi alınması zorunlu tutuldu.

SOSYAL HİZMET TESİSLERİNDE NARGİLE İÇİRİLEMEYECEK

Nargile içiren işyerinin okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk, orta ve lise öğrenim kurumlarına kapıdan kapıya en az 200 metre mesafede bulunması şartı aranacak. Ayrıca, okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk, orta, lise ve yükseköğretim kurumlarının; kültür ve sosyal hizmet binalarının; bu binaların müstakil yapıları ile bunların eklentileri ve bahçelerinin, yerleşke sınırları içinde faaliyet gösteriliyor ise buraların, kapalı ve açık alanlarında yer almaması; Sağlık, kültür, sosyal hizmet ve spor hizmeti verilen yerlerin hizmetin ifa edildiği alanların müstakil yapıları ile bunların eklentileri ve bahçelerinin yerleşke sınırları içinde faaliyet gösteriliyor ise buraların, kapalı ve açık alanlarında bulunmaması ve “kapalı alan” tanımına girmeyen alana sahip olması zorunlu olacak.

18 YAŞINI DOLDURMAYANLARA NARGİLE YOK

Nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alanlarda tütün ihtiva eden ve etmeyen, nargile aparatında tüketilen tüm ürünler 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. İçime sunulan nargilelik tütün mamulleri, TS 13445 Nargilelik Tütün Mamulü Standardında belirtilen şekilde üretilip ambalajlanacak ve ilgili mevzuatına göre de bandrollenecek. Nargilelik tütün mamulü, içerisinde su bulunan geleneksel nargilelerde tüketilecek, dumanı direkt, nargile dışında başka araçlarla veya suyun dışındaki başka bir madde içerisinden geçirilerek tüketime sunulamayacak.
Nargilelik tütün mamulü içiminde kullanılan nargileler, her kullanımdan sonra içerisinde bulunan su değiştirilerek temizlenecek, sipsi her kullanımda yenilenecek, insan ağzıyla temas eden bu parçanın tek kullanımlık, kullanım sonrası atılan cinsinden olması gerekecek.
İçimin yapıldığı alanlarda herkes tarafından görülebilecek şekilde tütün ürünleri kullanımının tehlikelerini anlatan “sağlık uyarı” yazıları ve “yasal uyarı” yazıları bulundurulacak.
Nargilelik tütün mamulünün içime sunulduğu işyerine ait alanlarda her ne suretle olursa olsun, bu mamullerin tüketimini özendirici ve teşvik edici reklam, tanıtım, kampanya, promosyon veya herhangi bir etkinlik yapılamayacak. Bu yasaklar bilgi toplumu hizmetleri yoluyla yapılacak eylemleri de kapsıyor. İçime sunulan nargilelik tütün mamulü, Kurumdan satış belgesi almış satıcılardan temin edilecek, bunlara ilişkin belgeler saklanıp ve gerektiğinde ilgililere ibraz edilecek.
Nargilelik tütün mamulü gibi nargile aparatı ile tüketilen, tütün dışındaki hammaddelerden elde edilmiş bitkisel nargile veya bitkisel nargile melası benzeri ürünler içime sunulamayacak.

TEBLİĞE AYKIRI DAVRANANLAR HAKKINDA İDARİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK

Nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alanlar ve burada tüketime sunulan ürünler mevzuatla verilen yetki çerçevesinde Kurum, mülki amirlikler ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından lüzum görülen hallerde incelenip denetlenebilecek. Kurum dışındaki ilgili merciler tarafından yapılan inceleme ve denetimler sırasında tespit edilen Kurum mevzuatına aykırı hususlar ve aykırılıklara ilişkin olarak yapılan işlemler 15 gün içinde Kuruma veya yetkili mercilere bildirilecek. Ayrıca, Tebliğ hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında idarî yaptırımlar uygulanacak.

Bu Tebliğin yayımlandığı tarihten önce faaliyette bulunan nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alanlar, bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 27 Temmuz 2013 tarihine kadar bu Tebliğe uygun hale getirilecek

Haberin Devamı