Gazete Vatan Logo

Nakit akışı bozulanların batmasına izin vermeyiz

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 2017’ye güçlü büyümenin damgasını vuracağını belirterek “Nakit akışındaki bozulma nedeniyle hiçbir şirketin üretimden çekilmesine müsaade etmeyiz” dedi

Nakit akışı bozulanların batmasına izin vermeyiz

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye ekonomisinde güçlü büyümenin 2017’ye damgasını vuracağını, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 80’lerin üzerine çıkacağını ve 600 binin üzerinde net istihdam kapasitesi oluşacağını söyledi.

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu’nda konuşan Canikli, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı destek paketi kapsamda şirketlerin nakit ihtiyaçları ya da nakit akışında dengesizlik nedeniyle ortaya çıkacak likidite ihtiyaçları gidermek amacıyla 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturulduğunu belirtti.

250 milyar TL yeterli

Başbakan Yardımcısı Canikli, şunları kaydetti:

“2017’de yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılacak olan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını, mevcut orana ilave olarak yüzde 15 daha artırıyoruz. 2017’de iş olanakları ve istihdamı artırmaya, özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik tedbirlerimiz devam edecek. Özel sektörümüzün asgari ücret desteğinden yararlanmaları, prime esas gün sayısına karşılık gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart primlerini, Ekim, Kasım, Aralık aylarına öteliyoruz. Ekonomiye, reel sektöre ihtiyaç duyduğu tüm finansmanı enjekte ediyoruz. Finans-nakit akışındaki bozulma nedeniyle hiçbir üretim firmamızın üretimden çekilmesine müsaade etmeyeceğiz. 250 milyar liralık finansman paketi bu amaç için yeterli.”

Haberin Devamı

Dolarizasyon tehlikesi azaldı

Nurettin Canikli, düzenlemelerin önemli bir bölümünün 2017’de olumlu sonuçlarını ortaya koyacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

“Para, döviz piyasaları dahil dalgalanmadaki dalga boyu küçülmüş, daha istikrarlı bir trende girilmiştir. Dolar baskısı, faizlerin yükselmesini sağlayamamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yöndeki çağrısına toplumdan inanılmaz destek, döviz kurunun yükselmesi üzerine etik olmayan hayaller kuranları hayal kırıklığına uğratmıştır. Dolarizasyon tehlikesi, Türkiye ekonomisi için azalmıştır ve çok da küçük boyutlardadır.”