Gazete Vatan Logo

Nakil süreci nasıl işleyecek?

TEOG tercih sonuçları açıklandı. Şimdi nakil süreci başlayacak. Bu yazımızda üç dönemde yapılacak nakillerde öğrencilerin ve velilerin dikkat etmesi gerekenleri vurgulayacağız...

Yapılan ortak sınavlar sonucunda; toplam 1 milyon 176 bin 711 öğrencinin yerleştirmeye esas puanları hesaplandı ve yaptıkları tercihler değerlendirildi.

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından isteyenler nakil sürecinde puanı yettiği takdirde başka bir okula nakil olabilecek.

Öğrenciler yerleştirmeye esas nakil başvurusunda 3 tercih yapacak ve bu tercihlerini herhangi bir ortaokul müdürlüğünden onaylatabilir. Alınan tercihler doğrultusunda yerleştirmeye esas nakiller YEP üstünlüğüne göre merkezî olarak yapılır.

Yerleştirmeye esas nakil işlemleri sırasında, tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil isteğinde bulunabilir, bunda bir kısıtlama yok.

Yerleştirmeye esas nakil işlemi sonucu okul değiştiren güzel sanatlar ve spor lisesi öğrencileri, bu okuldaki hakkından vazgeçmiş sayılacak.

İlk oluşturduğunuz 25 okuldan oluşan tercih listesi, sadece ilk yerleştirme döneminde kullanılır. Nakil döneminde yeniden tercih yapmamız durumunda ilk yerleştirildiğiniz okulda kayıtlı olmaya devam edersiniz, yani yerleştirmeye esas nakil başvurusunda, kayıtlı olduğunuz okuldaki işleminiz iptal olmaz Yaptığınız tercihlerden herhangi birine yerleşmemeniz durumunda, ilk yerleştiğiniz okulda kayıtlı olmaya devam edersiniz.

Haberin Devamı

Yerleştirmeye esas nakil başvuruları döneminde de yerleştirmeler ve tercihler doğrultusunda YEP üstünlüğüne göre yapılır.

Yerleştirmeye esas nakil başvurusunda, 3 tercih alınacak. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilir. Yerleştirmeye esas nakillerde, il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak.

Velinin isteği halinde, yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih, üç nakil yerleştirmesi dönemi için geçerli olabilecek.

Her dönemde nakil başvurusunda bulunacağınız en çok üç okul seçip mezun olduğunuz okul aracılığı ile yeniden başvuru yapmanız gerekiyor.

Seçtiğiniz okulların ilk yaptığınız tercih listesinde olup olmaması önemli değil, ilk yerleştirme döneminde birinci tercihinizi kazanmış olsanız bile, yerleştirmeye esas nakil başvuruları döneminde tercihlerinizi değiştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Nakil başvuruları döneminde okul değişikliği için puan denkliği aranmaz, ancak 31 Ağustos tarihinden sonra yapılacak nakil işlemlerinde puan denkliği şartı aranır.

Nakil döneminde, tercih edeceğiniz okulun açık kontenjanı olup olmadığına bakmadan, istediğiniz okulu tercih listesine alabilirsiniz.

Tercih döneminde ‘Özel Okula kayıt yaptıracağım’ butonunu işaretleyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil başvuru hakkından faydalanabilir.

Tüm yerleştirme dönemlerinde hiçbir tercihine yerleşemeyen ve açık ortaöğretim kurumuna yerleşen öğrenciler, 5 - 8 Eylül arasında il ve ilçe nakil komisyonlarına başvurabilir.

Açık ortaöğretim kurumuna yerleştirilen öğrenciler için eylül ayında, istemeleri halinde il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınarak, eylül ayında nakil yerleştirmesi yapılacak. Bu işlemin ardından yerleştirme işlemi tamamlanacak ve eylül ayında eğitim öğretime başlanacak.

Haberin Devamı