Gazete Vatan Logo

MYK'da Gürsel Tekin şoku

Kılıçdaroğlu, partisinin yeni yönetiminde Gürsel Tekin’e yer vermedi

CHP kulislerinde Tekin’in MYK’ya girememesinin en önemli nedeninin CHP İstanbu İl Başkanlığı’na gelecek ismi kendisinin belirlemek istemesi olduğu konuşuluyor



CHP’nin geçtiğimiz hafta yapılan 33. kurultayında seçilen yeni Parti Meclisi, dün ilk toplantısını yaptı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda MYK’ya üye seçimi yapıldı. CHP’nin 20 üyeli MYK’sında 12 milletvekili yer aldı. Gülsün Bilgehan ve Gaye Erbatur, oy birliğiyle seçilen MYK’nın iki kadın üyesi oldular. CHP’nin yeni MYK’sı şu isimlerden oluştu: “Önder Sav, Süheyl Batum, Gülsün Bilgehan, Gaye Erbatur, Mevlüt Coşkuner, Turgut Dibek, Mahmut Duymak, Gökhan Günaydın, Hüseyin Karakoç, Ali Koçal, Abdullah Özer, Berhan Şimşek, İzzet Çetin, Tekin Bingöl, Haluk Koç, Şahin Mengü, Hakkı Suha Okay, Umut Oran, Faik Öztrak, Abdülrezzak Erten.”



SAV YENİDEN GENEL SEKRETER


PM’de parti tüzüğü gereği, Genel Sekreterlik ve Genel Saymanlık için ayrı oylamalar yapıldı. Önder Sav 75 oyla yeniden Genel Sekreter seçilirken, Genel Saymanlığa seçilen Faik Öztrak ise 74 oy aldı.

PM’de belirlenen MYK’da görev dağılımı da yapıldı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun isteğiyle Hakkı Süha Okay, Haluk Koç, Nevin Gaye Erbatur ve Umut Oran Genel Başkan Yardımcılıklarına getirildi.



BACANAĞI YARDIMCISI OLDU


Tekİn Bingöl, Gülsün Bilgehan, Gökhan Günaydın, Abdülrezzak Erten ise Genel Sekreter Yardımcıları oldu. Erten, Genel Sekreter Sav’ın aynı zamanda bacanağı.

Kılıçdaroğlu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı sürecinde birlikte çalıştığı Gürsel Tekin’in MYK dışında kalması süpriz olarak nitelendirildi. VATAN’ın edindiği bilgiye göre Tekin’in MYK listesinde yer almamasının temel nedeni İstanbul İl Başkanlığı’na getirilecek ismi kendisinin belirlemesi yönündeki talebi oldu.

Gürsel Tekin, geçen hafta içerisinde Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmelerde İstanbul İl örgütünün etkinliğini korumak istediğini ve bu nedenle bu göreve getirilecek ismi kendisinin belirlemek istediğini söyledi. Partinin başarısında İstanbul İl örgütünün çalışmalarının önemine işaret eden Tekin, İstanbul örgütünü çok iyi bilen bir isim olarak buraya gelecek ismi de kendisinin belirlemesinin önemli olduğunu kaydetti.

Parti kulislerine yansıyan bilgiye göre, Genel Sekreter Önder Sav ise, İstanbul İl Başkanlığı’na getirilecek ismi Tekin’in belirlemesine karşı çıktı. Kurultay’dan önce PM listesi hazırlanırken bazı il başkanlarıyla birlikte ayrı liste hazırlığına girişen Tekin’in, son olarak İstanbul için yaşadığı restleşme MYK listesi dışında kalmasına yol açtı.



SAV, İSTANBUL İL ÖRGÜTÜ’NÜ UYARDI


Ankara-İstanbul arasında gidip gelen Gürsel Tekin geçen hafta içerisinde zaman zaman İstanbul il örgütü ile de bir araya geldi. Bu toplantılardan haberdar olan Genel Sekreter Önder Sav, İstanbul İl Örgütü’ne, “İstanbul İl Örgütü’nde benim bilgim dahilinde olmayan bir toplantı gerçekleştirilmeyecektir” mesajı gönderdi. Bu mesajdan son derece rahatsızlık duyan Tekin önceki gece Kılıçdaroğlu ile yaptığı son görüşmede bu rahatsızlığını dile getirdi.



GÜRSEL TEKİN MERDİVENLERDEN İNDİ


Gürsel Tekin dün sabah saatlerinde PM üyesi olarak toplantıya katıldı. MYK üyelerinin belirlendiği toplantının bittiği dakikalarda Kılıçdaroğlu’nun Tekin’e, “Bugün bir ara görüşelim” dediği öğrenildi.

Tekin, toplantı bitiminde, PM üyelerine verilen yemeğe de katılmadı. Diğer PM üyeleri toplantının yapıldığı 4. kattan, yemeğin verileceği 13. kata çıkmak üzere asansör beklerken Gürsel Tekin, merdivenlerden aşağıya inmeyi tercih etti. Bina çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tekin, “Sayın Genel Başkan böyle takdir buyurdu. Bize de destek vermek düşer. Hayırlı olsun, arkadaşlara başarılar” dedi. “PM’den istifanız söz konusu mu?” sorusuna Tekin, “Şu an bir şey yok” yanıtını verdi.



‘SİYASET BİREYLERE İNDİRGENEMEZ’


PM çıkışında Tekin’in listede olmamasıyla ilgili soruları yanıtlayan Genel Sekreter Önder Sav, “Her bir arkadaşımız bizim için değerlidir. 80 arkadaşımızın içinde 20 kişinin arasında yer alacak pek çok arkadaşımız var. Bireylere indirgenerek CHP’de siyaset olmaz” dedi.

PM’nin ardından CHP MYK ilk toplantısını gerçekleştirdi ve görev dağılımı yaptı. Parti sözcülüğüne getirilen Hakkı Süha Okay görev dağılımını açıklarken, bir soru üzerine, Gürsel Tekin’in halen PM üyesi olduğunu belirterek, “Kendisi görevinin başındadır” dedi.



TEKRAR GENEL MERKEZE GELDİ


Dün PM toplantısından sonra Kılıçdaroğlu ile görüşen Gürsel Tekin’in bugün İstanbul il örgütü ile yapacağı görüşmenin ardından PM üyeliğinden istifa edebileceği öğrenildi. Gürsel Tekin’in tüzük gereği PM’ye seçilmesinin ardından İstanbul İl Başkanlığı görevi sona erdi. Tekin’in, yeniden İstanbul İl Başkanlığı görevine gelebilmesi için İstanbul İl Yönetimi’nin oy çokluğu; ardından da MYK’nın onayı gerekiyor.

PM üyesi Gürsel Tekin Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken, MYK’ya girememesi ile ilgili olarak “Sayın Genel Başkanımız’ın hazırladığı bir liste vardı. Kendisi ve çalışma arkadaşlarımız bu konuda çok beceriklidir, hiçbir sorun yok. Takdir Genel Başkanımızındır. Kendisine ve arkadaşlara başarılar diledik. Sayın Genel Başkanımızla ya da arkadaşlarımızla bizim kişisel bir sorunumuz olmaz. Biz partimizin nasıl bir an önce iktidar olması için mücadele etmişizdir. Ben yine de bir nefer olarak da olsam, herhangi bir makam mevki olmasa da Sayın Genel Başkanımın yanında her zaman duracağımı herkesin bilmesi gerekiyor. Sayın Genel Başkan’la görüştüm, İstanbul’a dönüyorum” diye konuştu.



HER TÜRLÜ GÖREVE HAZIRIM


“İstanbul İl Başkanlığı’na devam edecek misiniz?” sorusu üzerine Tekin, “Ben her türlü göreve hazırım” dedi. “Parti Meclisi’nden istifa edecek misiniz” sorusu üzerine ise Tekin, “Sayın Genel Başkanımız uygun görürse yaparım” dedi. Tekin bir kırgınlığı olup olmadığının sorulması üzerine ise “Hayır, hiçkimseyle yok. 25 yıldır siyaset yapıyorum. Hayatımın hiçbir alanında hiçbir partili arkadaşıma kırgınlığım olmamıştır, yarın da olmayacaktır. Bu bir siyasi yarıştır, gayet normaldir. O açıdan benim kimseyle bir kırgınlığım söz konusu değil. Sayın Genel Başkanımla ben bütün düşüncelerimi paylaştım, Sayın Genel Başkanım benim İstanbul’a gitmemi önerdi, ben de İstanbul’a gidiyorum” dedi. Bir gazetecinin, “Biz İstanbul’a gidişi il başkanlığı şeklinde yorumluyoruz, doğru mudur?” diye sorması üzerine ise Tekin, “Siz nasıl yorumlarsanız, bilmiyorum, onu Sayın Genel Başkanımıza sorun” yanıtını verdi.



PM ÜYELİKLERİNİN İPTALİ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, bazı PM üyelerinin, parti üyeliklerine ilişkin yapılan itirazla ilgili “CHP kurultayı Çankaya İlçe 4. Seçim Kurulu tarafından yapılmış ve ilçe seçim kuruluna süresi içinde herhangi bir itiraz gelmemiştir. Bu haliyle seçim sonuçları kesinleşmiştir ve kesinleşmiş olan bu seçim sonuçlarına göre artık üyeliklerin tartışılması söz konusu değildir” dedi.



MYK’DAKİ GÖREV DAĞILIMI


Hakkı Suha Okay: Örgüt, TBMM ve Basınla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Haluk Koç: Sivil Toplum Kuruluşları, Meslek Odaları ve Yurtdışı İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Nevin Gaye Erbatur: Parti İçi Eğitim ve Yardımcı Kollardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Umut Oran: İş, Çalışma Hayatı ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Tekin Bingöl: Üye Yazım Birimi ve Örgüt İlişkilerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı

Gökhan Günaydın: MYK Sekreteryası, Meslek Kuruluşlarıyla İlişkiler ve MYK Raportörlüğünden Sorumulu Genel Sekreter Yardımcısı

Gülsün Bilgehan: Yurtdışı ilişkiler, Yurtdışı CHP Büroları ile İlişkiler, Yurtiçi Siyaset İzlenmesinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı

Abdülrezzak Erten: Halkla İlişkiler ve Yardımcı Kollardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı



GÖLGE KABİNE



Hakkı Süha Okay, “gölge kabine oluşturulması” yönünde bir çalışmaları olacağını söyledi. PM üyeleri, milletvekilleri ve katkı vermek isteyen CHP’lilerden oluşacak bir kadronun böyle bir sorumluluk üstleneceğini açıklayan Okay, bu kişilerin ilgi ve ihtisas alanlarına göre çalışacaklarını açıkladı.



YENİ BAŞKANLAR


PM üyesi Prof. Dr. Sencer Ayata Bilim, Yönetim, Kültür Platformu Başkanlığı’na; Orhan Eraslan Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı’na; Orhan Akbulut, Yüksek Disiplin Kurulu Başkan Yardımcılığı’na, Selahattin Öcal da Yüksek Disiplin Kurulu Sekreterliği’ne seçildi.



İLK BAŞKANA ZİYARET


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri Anıtkabir’i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu özel deftere yazdığı nota “Birinci ve kurucu genel başkanımız Aziz Atatürk” diye başladı. Ardından CHP Genel Merkezi’ne giden Kılıçdaroğlu Merkez Yürütme Kurulu ile ilk toplantısını yaptı. Toplantıda yeni üyelerin görev dağılımı saptandı.


Haberin Devamı