Gazete Vatan Logo
Magazin Müzik ruhumdan geliyor

Müzik ruhumdan geliyor

Dağıstan doğumlu kemençe ve bağlama üstadı, derin melodilerin adamı Mark Eliyahu, 11-12-13 Mart’ta Salon İKSV sahnesinde olacak. İlk iki günün biletleri şimdiden tükendi. Sanatçı Ortadoğu ve Balkanların ruhunu, gözyaşını, sevincini vurmalı ve yaylıların uyumunda hissettiriyor. Mark ile konser öncesi bir araya geldik...

Müzik ruhumdan geliyor

Müziğinizi anlatmanızı istesek, en uygun kelime ve tanım ne olurdu?

Sanırım oryantal alternatif diyerek tanımlayabiliriz.

Peki sizi bugüne kadar hiç izlememiş birine ne derdiniz?

Kalbimden ve ruhumdan gelen; ruhsal ve müzikal bilgimi, geçmiş ve gelecek ile birleştiriyorum diyebilirim.

Çocukluk yaşlarınıza dönecek olursak, müzik ile ilk tanışmanız, bu işi yapmaya karar vermeniz ile ilgili ilk anılarınızı hatırlıyor musunuz? İlk çaldığınız enstrüman neydi?

Henüz 3 yaşındayken bütün gün dinlediğim King Crimson albümlerini hatırlıyorum. İlk çalmaya başladığım enstrüman klasik kemandı. 4 yaşında çalmaya başladım

Müziğin derin sularında kaybolacaksınız

Kemençe’ye geçiş nasıl gerçekleşti?

13 yaşındayken dinlemeye başladığım eski Türk melodilerine, Osmanlı müziğine aşık oldum ve bu müzik üzerine araştırma yapmaya başladım. Bağlama ve tamburu keşfedip, ders almaya başladım. Babamla makamları öğrendim. 16 yaşındayken tanıştığım Ross Daly, ailemden izin alıp kendisi ile Yunanistan’a gidip ondan ders almam için beni ikna etti. Okulu ve evi bırakarak Yunanistan’a yerleştim. Bağlama ve tambur çalmayı ilerlettim. Bir sabah uyandım ve Hebil Aliev’in bir melodisi beni kalbimin en derininden etkilemeyi başardı. Bu ilk mistik deneyimimdi kemençe ile alakalı. Ailemden yardım istedim ve bu macera beni henüz 17 yaşında Azerbeycan’da 2 yıl boyunca Adlet Vasirov ile birlikte kemençe ve Azeri makamlarını öğrenmeme doğru götürdü.

Haberin Devamı

Çocukken duyulan müzik ilerisini çok etkiliyor. Sizi neler etkiledi?

Gençken en çok klasik Batı müziği ve daha çok klasik rock müzik ile ilgilendim. Sanırım Doğu ve Batı sentezi yapan müziklerden etkileniyorum daha çok.

Müzikal yeteneğiniz nereden geliyor?

Ailemden olsa gerek. Annem ve babam da müzisyen ve eğitmendi.

Genç bir müzisyen olarak, uzun süreli bir kariyer planlamanız var mı?

Mümkün olduğu kadar işimi yapmak istiyorum. Müziğin sonsuz derinlikli sularında kaybolmayı seviyorum.

İBRAHİM TATLISES ŞARKILARI SÖYLERDİM

Kaç yıldır sahnedesiniz?

13 yaşından beri. Yani bu sene 20. yıl doluyor.

Haberin Devamı

Sahneyi paylaşmayı hayal ettiğiniz isimler var mı?

Bugüne kadar beni derinden etkileyen, hayran olduğum Habil Aliyev, Alim Kasimov, babam ve ilham aldığım herkesle aynı sahnede olmak isterim.

Daha önce Türkiye’ye geldiniz mi? Bu ülke ve müziğimiz hakkında neler düşünüyorsunuz?

Daha önce geldim elbette, bu turneyi de heyecanla bekliyorum. İnsanları da, ülkeyi de çok seviyorum. Buradaki zengin ve derin kültür beni kişisel olarak oldukça etkiliyor. Gençken İbrahim Tatlıses şarkıları söylerdim. Tek kelime bile anlamasam da, her türlü aile toplantısında muhakkak bir İbrahim Tatlıses şarkısı söylerdim. Müziğini severek takip ettiğim Erkan Oğur var. Kendisi ile tanışıp, ortak bir şeyler yapmayı çok isterim. Ayrıca tüm Türk müzikseverleri konserlerime bekliyorum.