Gazete Vatan Logo
Magazin Müzik ile dolu bir hafta!

Müzik ile dolu bir hafta!

Müzik ile dolu bir hafta!

20-27 Ağustos tarihleri arasında Bodrum yarımadasında gerçekleşecek, 12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’nin uzayan programında bu yıl Monica Molina ve Lura gibi dünyanın beğenisini kazanmış çok özel sanatçılar yer alıyor. Carlos Saura’nın 2007 tarihli filmi Fados’ta söylediği “Flor Di Nha Esperança” ile tüm dünyanın dikkatini çeken Lura, 27 Ağustos günü Bodrum Kale’de eski ve yeni şarkılarından bir seçki sunacak. Sanatçı, sahnesini anlattı.

Festivalde ilgiyle beklenen konserlerden birini gerçekleştireceksiniz. Neler hissediyorsunuz?

Harika hissediyorum ve orada olup müziğimi seven insanlarla paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Gelenleri neler bekliyor?

Sıcakkanlı insanlarla kültürel paylaşımlar yapacağımız güzel bir zaman geçirmeyi istiyorum.

Yeteneğinizin yanı sıra samimiyetiniz de sıklıkla söz edilen bir tarafınız. Sizce sadece iyi şarkı söylemek yeterli mi? Sizin yıldızınızı parlatan, asıl husus ne oldu?

Yeteneğin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bir insanın tanınmasını sağlayan şey yaptığı işe karşı tutkusu, bunu gösterme biçimi ve hedeflerine ulaşmak için yaptığı yoğun çalışma.

Haberin Devamı

Cabo Verde çok güzel bir yer. Sizin müziğinizi nasıl etkiledi?

Cabo adalarının güzelliği ve bu ülke ile ilgili her şeyin müziğim üzerindeki etkisi çok büyük çünkü bu topraklar benim kültürümüzün yayma projemdeki ilham kaynağım.

Dünyaca ünlü orkestralar karşınızda

12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali Festival Direktörü Banu Tunçağ ise festivalin değişen yüzünü anlattı.

12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’nde bu yıl neler bekliyor?

Bu yıl 12’ncisi düzenlenen Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali, 20-27 Ağustos tarihleri arasında Bodrum’da gerçekleşecek. 2014 yılına kadar 4 gün olan festival, geçen yıl 5 güne uzatıldı. Bu yıl ise 8 gün boyunca sürecek program; D-MarinTurgutreis’in yanısıra, Gümüşlük Eklisia Kilisesi, Ortakent TÜRSAB Kültür Merkezi, Gümüşlük Akademisi, Şevket Sabancı Parkı ve Bodrum Sağlık Vakfı gibi mekanları da dahil ederek Bodrum’a yayılacak.

Festivalin en önemli konuklarından biri İdil Biret. Biret’in festivaldeki konserinde izleyicileri neler bekliyor?

Haberin Devamı

Festivalin açılış gecesinde, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile vereceği konserle bizleri onurlandıracakİdil Biret’e festivalimiz tarafından da “Onur Ödülü” verilecek. Ayrıca Eytan İpeker’in yönetmenliğini üstlendiği ve Biret’in etkileyici hayatını hem kendisi hem de yakınlarının anlatılarıyla pekiştiren belgesel İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi’nin gösterimi ve özel bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Festivalin bu yılki konukları arasında dünyaca ünlü orkestralar da var.

Kurulduğu 1868 yılından itibaren dünyanın en ünlü şef ve solistleriyle sayısız konser veren ve Avrupa’nın en köklü orkestralarından biri olan Zürih Tonhalle Orkestrası, kurumun müzik direktörü de olan genç ve usta şef Lionel Bringuier yönetiminde festivalde yer alacak. Bu görkemli orkestraya, dikkat çeken viyolonselcilerinden biri olan Gautier Capuçon ve keman virtüözü Patricia Kopatchinskaja eşlik edecek. Bu iki gece, gerek solistleriyle gerekse genç bir şef olan Lionel Bringuier’in enerjisi ile dinleyenlere farklı bir deneyim yaşatacaklar. İngiltere’nin en eski oda orkestralarından biri olan Londra Oda Orkestrası’nı, günümüzün dünyaca ünlü piyanist ve şeflerinden biri, Vladimir Ashkenazy yönetecek ve genç yetenekler trompet sanatçısı Lucienne Renaudin-Vary ile piyanist Daniel Kharitonov da konserde solist olarak yer alacak. Bu gecede de heyecan verici bir repertuvar izleyicilerle buluşacak.

Haberin Devamı

GÜN BATIMI KONSERLERİNİN ÖNEMİ

Geçtiğimiz yıl sabah ve gün batımı konserleri büyük ilgi görmüştü. Bu yıl bu konserlerde kimleri dinleyeceğiz?

Bodrum’un dingin sabah saatlerinde Şevket Sabancı Parkı’nda Duo Pax, Cansın Kara&Emre Engin, Duo Cello ve Boğuç Fagot Quartet’i, dinleyeceğiz. D-Marin Turgutreis Amfi Tiyatro’nun gün batımı saatlerindeki etkileyici atmosferindeyse Trio Pax, Ferhat Can Büyük, Çellistanbul, Emre Engin, Cansın Kara ve Oxana Shevchenko, Aziz Baziki Mavi Quintet, Ayşe Şenoğul ve Mehmet Ariç’in Gün Batımı Konseri performansları gerçekleşecek. Ayrıca flamenko ezgilerinin yankılanacağı, Ezgi Anıl ‘Paquito Trio’ konseri de, Gün Batımı Konserleri arasında Amfi Tiyatroda mutlaka deneyimlenmesi gerekenler arasında.

Haberin Devamı

12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’ni bir destinasyon festivaline dönüştüren yan etkinliklerden bahsedebilir misiniz?

Bu yıl festival programını oluştururken amaçlarımızdan biri, festivalin kimliğini renklendirecek şekilde farklı disiplinlerle zenginleşen bir destinasyon festivali hazırlamaktı. Dolayısıyla konserler dışında katılımcıların tüm güne yayılan etkinliklerle klasik müzik temalı çocuk atölyeleri, d.ream Akademi ile düzenlenecek yemek atölyeleri, açık hava film gösterimleri, büyüklere masal dinletileri ve bir karma sergi ile program çeşitleniyor.