Gazete Vatan Logo
Magazin Müzik için tembel değilim!

Müzik için tembel değilim!

Son dönemde dikkatleri üzerine çeken yeni seslerden biri de hiç kuşkusuz, Cihan Mürtezaoğlu. Mürtezoğlu’nun yeni albümü “Deli Zaman” dinleyici ile buluştu.

Müzik için tembel değilim!

Kendi söz ve müziklerinin yer aldığı 11 şarkıdan oluşan albümde ayrıca Ferdi Tayfur’un kült parçası “Bana Sor” da var. Albüm, Cihan Mürtezaoğlu’nun naif ve nağmeli vokalinin yanı sıra, güçlü sözleriyle de öne çıkıyor. Lansman konserini 29 Mart günü Babylon’da verecek olan Mürtezoğlu, yeni şarkılarını anlattı.

İlk solo albümünüz Bitsin Bu Delilik üzerinden geçen zamanda hayatınızda neler değişti?

Müzikal manada ciddiye alınabilecek sayıda canlı performans yaptık ve bu deneyim, müziğimin ayaklarının yere daha sağlam basmasına katkıda bulundu. Bunun dışında özel hayat ve kişisel hayatım dışında çok büyük değişiklikler yok.

İkinci albümün hazırlık aşaması nasıl oluştu? ‘Deli Zaman’, diskografinizde nerede duruyor?

İkinci albüm şarkıları, ilk albüm çıktıktan kısa zaman sonra oluşmaya başlamıştı. Ben de, ilk albümü tanıtıyor olduğumuz aşamada yeni şarkıları düzenlemeye başlamıştım. Devamında kısa sürede ikinci albüm içeriği kafamda oturmuştu. Diskografi kısmını henüz kestiremiyorum ama ilk albüme kıyasla derdini daha direkt anlatabilen hikayeler var bu albümde. Dolaylı anlatım biraz sadeleşti. Hem müzikal açıdan hem de edebi açıdan, içe dönük tavırdan vazgeçen bir hal var gibi geliyor bana.

Haberin Devamı

Peki, müzikal olarak verimli bir dönem mi yaşıyorsunuz?

Single yayınlama konusunu makul buluyorum. Fakat kafam ‘büyük metin’lerle dert anlatma şeklinde çalışıyor. Bu da beni albüm fikrine götürüyor. Üretim konusu biraz özel bir alan gibi. Üretmek istiyorum ve bunun için tembel değilim. Elimde olanlar bunlar ve bunlarla anlatacak hikayelerim olduğunu hissediyorum.

Arabesk şarkılarda acıyı kabullenme var

“Deli Zaman” nasıl bir zamanı anlatıyor? Bu albümde günümüz hikayelerine göndermeler mi var?

Deli Zaman’ küçükten büyüğe türlü ilişki biçimlerine dair sorular soran; yaşadığımız zaman dilimindeki savrulma, dağılma, vasatlaşma gibi konuları kendince eleştirmeye çalışan bir albüm. Albüm şarkılarında, ilişkilerin mikrodan makroya oluşturduğu yıkımsal kodları çözmeye çalışan çağrılar var.

Ferdi Tayfur’un unutulmaz şarkısı ‘Bana Sor’u yorumlama fikri nasıl oluştu?

Haberin Devamı

Evde bu şarkıyı aylardır kurcalıyordum. Bir türlü düzenlemelerden iyi sonuç alamıyordum. Bir gün, bir anda bu düzenleme ortaya çıktı ve albüme koymak istedik. Eski arabesk şarkıları seviyorum. Arabesk şarkılar, anlatımda umutsuzluk barındırıyor gibi görünse de aslında varolmanın ağırlığına ayrıca acıyı kabullenerek ifade etme kudretine sahip. Bana hep böyle gelir.

Son dönemde dinlediğiniz albümler, takip ettiğiniz sanatçılar, okuduklarınız neler?

Son dönem o kadar yaptığım albüme odaklandım ki; yeni şeyleri çok dinleyemedim. Yüzyüzeyken Konuşuruz’un albümüne göz attım. Parça parça okumalar yapıyorum bir süredir. Bütünsel okuma yapabilmem için biraz kafamı boşaltmam gerekiyor. Bu sıra pek boş değil kafam. Şiir kurcalıyorum ara sıra. Basit öykü dili içeren yazarları araştırıyorum.