Gazete Vatan Logo
Magazin Müziğin intikamı!

Müziğin intikamı!

Bu ittifak müzik tarihini değiştirecek...

Müziğin intikamı!

Jay-Z, Madonna, Daft Punk, Rihanna dahil dünya müziğinin devleri müzik paylaşım sitelerine kendi kurdukları TIDAL ile meydan okudu. Forbes, büyük ittifağa The Avengers of Music (Müziğin İntikamcıları) başlığını attı.

Dünyaca ünlü rapçi Jay-Z, Madonna, Beyonce (karısı), Daft Punk, Kanye West, Taylor Swift, Coldplay, Calvin Harris, Nicki Minaj, Arcade Fire ve on ya da yüz milyonlarca kişiye ulaşan diğer isimlerle birleşip müzik endüstrisinin tarihini değiştirecek bir ittifak kurdu. “Biz ürün değiliz” diyen müzisyenler telif haklarını hiçe sayarak serbest dolaşan ya da ‘mikroskobik ödemelerin’ önünü kesmek için başta Spotify olmak üzere müzik paylaşım sitelerine rakip olarak TIDAL adını verdikleri yeni bir platform kurdu.

‘Emeğimize ücret istiyoruz’

Kutsal ittifaktan doğan TIDAL, müzik hizmetini benzer sitelerin aksine müzisyenlerin emeğinin sömürülmemesi adına ücretsiz olarak sunmayacak. Yani Spotify’da olan reklamlı ücretsiz dinleme Tidal’de yok. Bu yeni platformun aylık abonelik ücreti, standart ses kalitesi için 9.95, diğer bütün paylaşım sitelerinden üstün kaliteli versiyonu için ise 19.95 dolar olacak. Telif haklarından ötürü Spotify`dan şarkılarını geri çeken Taylor Swift’in de yer alacağı platfrom oldukça iddialı.

Haberin Devamı

Dün sabah birden bire bütün sosyal medya hesaplarının profil fotoğrafını maviye çeviren ünlüler, bu sayede TIDAL’e dikkat çekip hayranlarını desteğe çağırdı.

’Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’

Harekette yer alan ünlü şarkıcı Alicia Keys, Tidal için “Bugün bu hareket için birleştik. Birleşen her bir ses umutlarımızı yükseltti, eminim hepimiz aynı şeyi hissediyoruz, bu an müzik tarihini sonsuza kadar değişterek” dedi.

Huzur içinde yat Spotify...

Kutsal ittifağın ardından Twitter’dan Tidal’ı tanıtan ünlülerden rapçi Kanye West, telif hakları konusunda en büyük rakipleri Spotify’a gönderme yaparak “R.I.P. Spotify” (Huzur içinde yat Spotify) yazdı.

Daft Punk, imzaları atarken “Müziksiz bir hayat hata olurdu” diyen Nietzche’den alıntı yaptı. Madonna ise bacağını masanın üzerine koyarak imza attı.

Haberin Devamı

Rekabet kızışıyor!

Halihazırda Spotify’ın 15 milyon ücretli kullanıcısına karşılık, 40 bin ücretli üyeye sahip olan TIDAL’ın bu farkı bünyesindeki starların özel çalışmalarıyla kapatması için Apple ile de mücadele etmesi gerekecek. Çünkü iTunes’un yanı sıra Apple’ın benzer tekliflerle yeni bir müzik servisi girişimi var. Müzik dünyasının en güçlü repçilerinden olan Dr Dre’nin öncülüğündeki Beats (Haziran ayında tanıtılması bekleniyor), oyunun kurallarına hakim Spotify ve en beğenilen müzisyenleri toplayıp güçlü bir hamle yapan TIDAL’ın rekabeti albümlerin dijital satışa kaydığı ve dijital müzik dinleme platformlarının kaçınılmaz olduğu günümüzde, ilginç bir üçlü rakip olacak.

İki diva birarada

Yeni müzik hareketi için imza atan Rihanna ve Madonna sarmaş dolaş poz vermeyi de ihmal etmedi.