Gazete Vatan Logo
Magazin Müziğe yön verenlere kulak verin

Müziğe yön verenlere kulak verin

Son dönemde Red Bull’un müzik sahnesine katkısı gittikçe artıyor. Şimdi de Red Bull Music Academy Radio ile 11-20 Kasım tarihleri arasında Pera’nın proje alanı Pera 64’te geçici bir radyo istasyonu kuracaklar. Dijital olarak tüm dünyaya yayın yapacak olan RBMA Radio Istanbul, 10 günde 70 sanatçı, 60 radyo programı, 6 paralel etkinlik ve 8 canlı stüdyo performansına sahne olacak.

Müziğe yön verenlere kulak verin

Etkinlikleri nasıl gerçekleştireceksiniz?

Biz bu etkinlikle (RBMA Radio İstanbul) 3 şehirde 8 paralel etkinlik yapıyoruz, 70 sanatçıyı programa konuk ediyoruz ve radyo programlarının olduğu Pera 64’ün alt katında 8 adet canlı performans gerçekleştiriyoruz.

RBMA Radio pop up etkinliklerinin (yani şehirlere kurulan bu geçici radyo istasyonlarının) düzenleniş amacı nedir?

RBMA Radio dünyanın farklı yerlerinden içeriklerle kürasyonu yapılan ‘on demand’ bir radyo, Red Bull Music Academy gibi köklü global bir oluşumun en önemli özelliği farklı şehirlerde ve farklı müzik sahnelerinde gözü kulağı olan güçlü bir network’ünün olması, müzik yazarları, kulüpler, akademi mezunları, sanatçılar gibi... Böylece farklı şehirlerin müzik kültürlerinin nabzını rahatlıkla tutuyor, derinine iniyoruz. RBMA Radio Pop Up etkinliklerinin amacı da müzik sahnesi güçlü şehirlerde, o şehrin müzik kültürünü kutlamak, farklı janrların temsilcilerini, müzik kolektiflerini, labellarını yani o şehrin müzik kültürünü şekillendiren tüm unsurları bir araya getirmek. Ayrıca bir platform oluşturmak ve o şehrin sesini en güçlü şekilde dünyaya duyurup, en önemli çıkış noktası ‘keşif’ olan bir radyo olarak, lokal unsurların global keşfine de fırsat vermek istiyoruz.

Haberin Devamı

İstanbul sahnesine ışık tutacaklar

Daha önce hangi şehirlerde düzenlendi ve ne gibi fark yarattı?

Detroit, Los Angelas, Berlin, Londra, Liverpool, Atlanta, New York, Miami, Reykjavik ve tüm RBMA Main etkinliklere paralel olarak her sene akademinin gerçekleştirdiği şekilde de bir stüdyo kuruluyor. Şu an Montreal’de canlı yayın yapılmakta.

Bu etkinlik Türk müzik sahnesine nasıl bir katkı yapmayı amaçlıyor?

Bizim Türkiye olarak, global amaca hizmet etmenin yanında ayrıca amaçladığımız, son yıllarda çok değerli üretimlerle zenginleşen İstanbul müzik sahnesine dünüyle bugünüyle ışık tutmak. Janrlardan bağımsız, bu zengin sahneye bütünsel bir bakış atmak ve efsaneler kuşağındaki isimlere saygı duruşunda bulunmak. Yeni jenerasyonun da ilham kaynaklarını irdelemek ve özellikle son yıllarda içinden geçilen durumlardan ötürü yara alan müzik sahnesini bir araya toplayarak, kendi müziğimizin etrafında birleşerek değerlerimizi hatırlayıp bu zenginliği hep beraber kutlamak.

Haberin Devamı

Radyo kuşağında neler mi olacak?

Red Bull Radyo belli temalar arasında birleşiyor. Efsaneler Kuşağı, 90’larda Türkçe pop, 2000’lerde Türkiye’de Underground müzik sahnesi programlarda öne çıkan ayrıntılar. Etkinlik kapsamında program yapacak müzisyenler ise şöyle; Ayşegül Aldinç, Kabus Kerim, Yasemin Mori, Elif Çağlar, Ceylan Ertem, Mirkelam, Kalben, Mabel Matiz, Bülent Ortaçgil, Mode XL, Cahit Berkay, Yeni Türkü... Ayrıca bu programlar bitince Pera 64’in alt katında özel olarak canlı performanslar yapılacak. Gaye Su Akyol, İnsanlar, 90BPM ve Baba Zula performans yapacak isimler arasında. Babylon, İndigo, Kırım Kilisesi, Arkaoda, Bantmag ve El Hamra Sineması’nda ise paralel etkinlikler düzenlenecek.

3 ŞEHİR 8 ETKİNLİK

RBMA Radio Istanbul yan etkinlik olarak 3 farklı şehirde 8 etkinlik gerçekleştirecek. 28 Ekim’de DJ No Frost ile Kornel Kovacs ve Kaan Düzarat İzmir’de 1888’de müzikseverlerle buluşurken, Kovacs ve Düzarat 29 Ekim’de bu kez DJ Cem Vegas’ın açılısıyla Ankara Kite’da sahnede olacaklar. RBMA Radio İstanbul’un İstanbul’daki etkinlikleri ise radyonun yayına başladığı 11 Kasım Cuma günü Babylon’daki acılış partisi ile başlayacak. Partide Motor City Drum Ensemble, Young Marco ve Ahu muhteşem bir dans gecesi yaşatacak.

Haberin Devamı