Gazete Vatan Logo

Müzakere tıkanırsa AB referandumu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çıkışına Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıklık getirdi: Müzakereler tamamlandıktan sonra tabii ki halkımıza soracağız. Şu anda müzakere süreci eğer tıkanırsa, nasıl devam edeceğimizi de halkımıza sorabiliriz.

Müzakere tıkanırsa AB referandumu!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile müzakereler tamamladıktan sonra halka sorulacağını ayrıca sürecin tıkanması halinde de referandum yapılabileceğini işaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB’ye tepki gösterirken dile getirdiği “Müzakereler için referandum yaparız” mesajına, Bakan Çavuşoğlu dün Malta Dışişleri Bakanı George Vella ile ortak basın toplantısında açıklık getirdi.

‘Böyle muamele yapılmaz’

Türkiye’nin vize serbestisi ve geri kabulün uygulanması için yapıcı tavrını bugüne kadar devam ettirdiğini anlatan Çavuşoğlu, 69 kriteri yerine getiren bir ülkeye böyle bir muamele yapılamayacağını vurguladı. Türkiye’nin hangi adımları atabileceğini, hangilerini atmayacağını söylediğini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

‘Halka soracağız demiştik’

“Örneğin bu ortamda terör ile ilgili bir değişiklik yapamayacağımızı söyledik. Biz başından beri nasıl AB üyesi ülkeler Türkiye’nin AB üyeliğini referanduma götüreceğiz dedilerse biz de müzakereler bittikten sonra Türkiye olarak halkımıza soracağız demiştik. Yani müzakereler tamamlandıktan sonra tabii ki halkımıza soracağız. Biz gücümüzü milletimizden alıyoruz. Bu, tıkanmalar olduğu zamanlar için de geçerlidir. Yani şu anda müzakere süreci tıkanırsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği, bundan sonra nasıl devam edeceğimizi halka sorabiliriz.”

Haberin Devamı

‘Baskı altındayız’

“Çünkü halkımızda AB’den gelen açıklamalardan dolayı büyük bir rahatsızlık ve AB’nin sözünde durmamasından dolayı da bir güven bunalımı var. Biz de çok ciddi baskı altındayız. Vatandaşlarımız bizi de eleştiriyor. Bu bir tehdit değil, Türkiye’nin hayati konularda karar alırken halkıyla istişaresi gibi algılamalıdır. Ama biz inanıyoruz ki önümüzdeki toplantılarla beraber yine aklıselim hakim olacak ve yolumuza AB ile özellikle vize serbestisi konusunda devam etmek istiyoruz.”