Jay Leno’nun vedası

Haberin Devamı

Amerika’nın en sevilen televizyoncularından Jay Leno, “hayatımın en güzel 22 yılını yaşadım” diyerek bitirdi programını…

Zira 22 yıldır yaptığı “Tonight” programını bundan sonra yapmayacak. Kanalı NBC, 22 yıl sonra kontratı uzatmamaya karar verdi.

Bundan sonra aynı programı genç komedyen Jimmy Fallon devam ettirecek.

Son 1 aydır her gece programı bitirme ile ilgili espriler yapıyordu. Veda programı nasıl olacak diye bir aydır merak ediyordum.

Programını, 22 yıl evvel çağırdığı ilk konuğuyla bitirdi: Billy Crystal.

O sadece Billy Crystal’i çağırmıştı ama sürpriz bir sürü daha konuğu oldu. Onlardan biri de Jay Leno’nun hemen hemen her gece dalga geçtiği Kim Kardashian oldu. Ünlü showman’e “Veda şarkısı” olarak hazırladıkları parodide Kardashian, korkunç sesi ve yeteneksizliğiyle şu satırları okudu: “Dün gece arkadaşlara dedim ki… çok şükür artık Leno’nın esprilerinin malzemesi (totosu) olmayacağım…”

Komikti. Türkiye’de asla olmayacak bir şey. Seninle her gece dalga geçen adamın final programında çıkıp “oh çok şükür kurtuldum” diyeceksin ama bu arada kendinle de dalga geçeceksin!

Türkiye’de daha da olmayacak şey adam gibi veda! Programın Jay Leno ile devam etmeyeceği ta Nisan’da ilan edildi. O günden beri program her gece olması gerektiği gibi yapılıyor ve son bir aydır da ayrılma/kovulma esprileri yapılıyor ve son gece de kovulan bir adamın değil de sanki daha çok emekli olan bir adamın programı yapılıyor!

Amerika ile Türkiye arasındaki en büyük fark, işten adam çıkarma konusunda.

Bizde 22 yıl sonra yollar ayrılacaksa illa ki düşmanca olmak zorundadır. Kırgın, sitemli, kavgalı…

Bizde nasıl biter programlar?

Açarsın televizyonu ve yoktur!

Bu kadar! Yönetim aniden karar vermiştir.

Veya son programın son dakikasında programcı soğuk bir ifadeyle artık devam etmeyeceğini söyler…

***


Yılda 32 milyon dolar kazanan Jay Leno, televizyon programından kazandığı paranın tek kuruşunu harcamıyormuş! Sahne gösterilerinden kazandığını harcıyormuş. Peki o parayı ne yapıyor? Bilmiyoruz. Üstelik çocuğu da yok.

Meğer disleksi imiş. Ve daha komiği üniversite yıllarında konuşma terapisi almış. Günde 4 saat uyuyor, içki ve sigara içmiyor. Evinin garajında hobileriyle uğraşan bir adam. Hobisi de eski araba ve motosiklet koleksiyonu yapmak.

İlginç birkaç bağışı var. Biri Afganistan’da kadınlara karşı cinsel ayrımcılığa karşı yürütülen bir kampanyaya 100 bin dolarlık bir bağış. Öbürü de Salem Devlet Üniversitesi’nde yine 100 bin liralık burs…

Yaptığı en büyük kıyak ise 2012 yılında maaşından önemli bir miktarından feragat edip insanların işlerinden atılmasını engellemek…

***


İnsanın 22 yılını “şahane” geçirmesi ne büyük bir şans!

Ama galiba buna “şans” değil bakış açısı demek gerek. Zira hayata nasıl bakarsan öyle görürsün. “22 yıllık şans” diye bir şey olmaz. 22 yıllık bakış açısı olur.

Programa başladığının ilk yılında annesi ölmüş. İkinci yılında babası. Üçüncü yılında da kardeşi.

“Ailesiz kalmıştım. Sonra bir baktım ki programımda çalışanlar ailem olmuş! Ben de yeri geldiğinde onların ailesi oldum… Onlar sayesinde yakışıklı çıktım, onlar sayesinde daha iyi bir sesim çıktı onlar sayesinde olduğumdan daha yetenekli göründüm… Niye başka kanala geçmiyorsun diye soruyorlar. Ben orada kimseyi tanımıyorum ki… Ben sadece buradaki personeli biliyorum”

İçten mi değil mi bilemeyiz ama 64 yaşında çok çok çok ünlü bir adamın ağzından “veda” gecesinde dökülenler bunlar… Işıkçısını sesçisini dert edinen bir adam…

22 yıllık şans diye bir şey yoktur… 22 yıllık bakış açısı vardır…

DİĞER YENİ YAZILAR