Hikmetine şey yapmak veya yapmamak

Haberin Devamı

İçinde bulunduğumuz hafta (9-15 Aralık) Amerika Birleşik Devletleri’nde Bilgisayar Bilimleri Eğitim Haftası. Sosyal medya üzerinden birçok ünlü, gençleri kod öğrenmeye davet ediyor. Zira hazırlopçuluğun bir ülkenin sonu olduğunu ve başta Hindistan olmak üzere başka ülkelerin yazılım konusunda fena halde arayı kapattığını fark etmiş durumdalar. Haftanın amacı Amerikalı gençlerin yazılımdan ürkmemelerini ve severek öğrenmelerini sağlamak. (Merakınız varsa internette “The Hour of Code” diye arayın. Hayatında hiç yazılım yapmamış insanlara yazılım öğreten şahane bir program.)

Bu hafta dolayısıyla Barack Obama da bir destek videosu yayınlıyor. Müthiş net ve ateşleyici bir konuşma. Benim bile bu yaşta yazılım öğrenesim geldi.

Şu sıralar sosyal medyada dolaşımda olan bir video var. Obama’nın yukarıda söz ettiğim bu konuşmasının arkasına Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın bilişim hakkındaki görüşlerini içeren kısa bir video.

Ne yazarsam yazayım aradaki farkı kendi ağızlarından daha iyi yansıtamazdım. O nedenle olduğu gibi yazıya döktüm.. İyi pazarlar...

***


Amerikan Devlet Başkanı Barack Obama:

“Herkese merhaba

Bu hafta Amerika’daki okullarda bilgisayar bilimini destekleyen öğretmenlerle öğrencilerle, şirketlerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiğim için çok gururluyum. Bu yetenekleri geliştirmek sadece sizin geleceğiniz adına değil ülkemizin geleceği adına da çok önemlidir. Eğer Amerika’nın son teknolojide kalmasını istiyorsak sizin gibi genç Amerikalıların hayatımızı değiştirecek araçlarda ve teknolojilerde uzmanlaşmasına ihtiyacımız var. Bu yüzden buna sizin de katılmanızı istiyorum. Bir oyun satın almakla kalmayın... Bir tane de siz yapın! Yeni bir uygulamayı indirmekle kalmayın... Tasarlanmasına da yardım edin! Telefonunuzda oyun oynamakla kalmayın... Programını da yazın! Kimse anasının karnından bilgisayar bilimcisi doğmuyor. Ama biraz sıkı çalışma ve biraz matematik ve bilimle herkes bilgisayar bilimcisi olabilir. Bu hafta bunu denemeniz için iyi bir fırsat var önünüzde. Ve kimsenin “yapamazsın!” demesine izin verme! İster genç bir erkek ol ister genç bir kız, ister şehirde yaşa ister kırsalda, bilgisayarlar geleceğin çok önemli bir parçası olacak. Ve çok çalışır ve sıkı okursan o zaman geleceğe şekil verecek olan sen olursun!”

***


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Türk Telekom toplantısında:

“Bulut sistemi dedikleri bir şey var şimdi. Son zamanlarda herkes oraya bir şey atıyor. Gelen ordan işe yarayanı alıyor kullanıyor. Ben böyle biliyor, böyle anlıyorum. Belki farklı bir şeydir. Şey yok artık, böyle sistematik bir şey yok. Abur cubur dolduruyorsun, herkes ihtiyacını oradan alıyor ama hiç de karışmıyor. İstediğini buluyorsun. Bu bilişim fazla kafa yorarsan SIYIRIRSIN. Kullanacaksın, nimetlerinden kullanıp yararlanıp işini göreceksin. Kafayı taktın mı o zaman işin kötü. Hikmetine fazla şey yapmamak lazım...”

***


Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayip Erdoğan miting konuşması:

“Facebooklar falan... bunlar çirkin teknoloji! Bu facebook falan filan... Bu tip sayfalar... Bunlar çirkin, berbat! Herkes adına buralarda her tür ahlaksızlık yapılabilir...”

***


İşte beyle... Biri “yaz!” diyor biri “hikmetine fazla şey etme” diyor öbürü “çirkin teknoloji” diyor... Napacan...

DİĞER YENİ YAZILAR