İstanbul’un trafiği: Deniz diye bir şey var

Haberin Devamı

Şimdi herkes bunu tartışıyor. İstanbul’un trafiği ne olacak diye.

Bu sabah Arnavutköy’den Çengelköy’e gittim. 08:55 teknesiyle. Onu kaçırsaydım bir sonraki sefer 10:55’de. İki saat sonra.

Sabahki 08.55 teknesinde beş kişi ya vardık ya yoktuk. O saatler Anadolu yakasının Avrupa’ya aktığı saatler. Az kişi olması normal gibi görünse de mesele bu değil. Mesele seferlerin az olması. Çoğu zaman işine gelmiyorsa o saatler, işine yaradığı saatlerde bile aklına gelmez o ihtimal.

İstanbul denizle iç içe bir kent. Çok içeride kalan mahalleler dışında birçok semtten denize ulaşmak en fazla 20 dakika sürüyor. Ama denizin en dibinde de otursan karadan gidip geliyorsun bir yerlere. Ben mesela haftada iki kere Taksim’e gidiyorum. Güzergahım Arnavutköy Kabataş. Ve ben bu yolu denize baka baka otobüsle gidiyorum.

Saçmalık! Evimin önünden tekneye binip kıyın kıyın Beşiktaş, oradan Kabataş, hatta, Eminönü’ne, hatta Yeşilköy’e kadar gidebilmeliyim. Eskiden böyle imiş. Şimdi sadece sabahları, üstelik 5 dakika arayla iki sefer var, o kadar.

Sahil yolu her sabah ve akşam ve Pazar günleri tam gün, kilitdir. Kıpırdamaz. Denizde vızır vızır gidip gelen teknelere baka baka otobüslerin, arabaların içinde sıkıntıdan ölür insanlar. Neymiş? Deniz havası alacaklarmış.

Deniz bağlantısı deyince akla sadece iki yakayı birleştirmek geliyor. Aynı yakayı da denizle birleştirmek gelmiyor. Avcılar’daki insanı da Beşiktaş’a denizden taşıyabilirsin, Eyüp’tekini de. İç mahaller de hızlı bir şekilde denize akıtılsa sorun yine çözülür.

Yetkililer, metrobüs hızlı diye çok övünüyor fakat hiç biniyorlar mı çok merak ediyorum. Günün her ama her saati mahşeri bir kalabalık var. Çünkü insanlar her tür ulaşım aracını bıraktı metrobüse binmeye başladı. Eh tek hat da İstanbul’un tüm nüfusunu taşıyamıyor. Avcılar’dan Kabataş’a, arada bir yerlere yanaşan, sık bir deniz hattı da olmalı.

Venedik’e her giden vızır vızır işleyen vapurları görmüştür. Hızlı yanaşır, hızlı kalkar. Otobüs gibidir. İskeleler ona göre yapılır. Merdiven in bin yapmazsın. Her şey hem zemindir. Bebek arabasıyla da binersin rahatlıkla tekerlekli sandalye ile de. Açık hava alanı da vardır kapalı alanı da. Bağla çöz çok hızlıdır.

Her yere metro iyi güzel ama her yere tekne niye olmasın?

Sen yapamıyorsan özelleştir. Başkası yapsın. Bir şirket hem iskeleleri hem tekneleri standart bir şekilde yapsın, işletsin.

İnsanlara yüzlerce seçenek vereceksin ki bir yere yığılmasınlar ve sonra kaos olmasın.

DİĞER YENİ YAZILAR