Paketten Kürtlere 3 harf çıktı

Haberin Devamı

Mevsimlik göçer işçi ailesinin küçük kızları Zelal şimdi kim bilir ne mutludur. Demokrasi paketinden özel okullarda Kürtçe eğitim serbestisi çıktı ya... Günde 10 liraya 10 saat çalışan, bulgurdan başka bir şey yiyememiş, hayatında hiç okula gitmemiş, tek kelime Türkçe bilmediği için gitse de bir şey anlayamayacak olan 12 yaşındaki Zelal artık babasından rica edebilir: “Baba beni ÖZEL okula yolla! Benim anladığım dilde eğitim orada varmış. Ne olacak ki! 15 bin liracık!”

Ana dilde eğitim süs olsun diye isteniyordu sanki! Bir çeşni olsun, bir tat, bir doku olsun diye sanki! Hayır beyler hanımlar! Türkçe bilmeyen yüz binlerce çocuk okula gittiğinde bir şey anlasın, öğrensin diye isteniyordu. Siz lüks malzeme haline getirdiniz. Üstelik eğitim dili olarak değil “bağzı” dersler için gelmiş serbesti.

Yani? Kendi başının çaresine kendiniz bakın deniyor. Bana Kürtçe bilen öğretmen aratmayın diyor. Bana ders programı, müfredatı yaptırmayın diyor. Bana ders kitabı yazdırmayın diyor. Madem o kadar istiyorsunuz o vakit paralı parasız verin kendi eğitiminizi diyor.

Ve bekleniyor ki bir yatırımcı Diyarbakır’da Van’da Bingöl’de okul açacak, devletin uğraşmak istemediği bu sorunlarla uğraşacak, hangi lehçede eğitim verileceği konusunu çözecek, Kürt ailelerini çocuklarını kendi okuluna göndermeleri için ikna edecek vs vs...

Yani?

Zelal’in derdi hiç kimsenin umurunda olmayacak. Okul mokul görmeden 13 yaşında evlendirilecek ve 20’ine kadar 6 çocuk yapacak. Hiçbir zaman insan yerine konmayacak, ölene kadar köpeklerden bile daha çok çalışacak ve onlardan daha çok itilip kakılacak... Yoksul doğacak yoksul ölecek..

“Bu dünyaya bir Zelal gelmişti ama adından başka güzel hiçbir şeyi olmamıştı” olacak.

***


Tabii herkes kendi derdiyle uğraşıyor. Türk Rum Cemaati de Ruhban okuluyla ilgili bir şey çıkmadığı için hayal kırıklığına uğradı. Aleviler Cem Evleriyle ilgili bir çözüm gelmediği için sıkıntılı. Başörtülüler, yasak, hakim ve savcılara kalkmadığı için öfkeli...

Twitter’da biri çok güzel özetlemiş: “Paketten Alevilere üniversite ismi, Kürtlere 3 harf, Süryanilere 270 dönüm toprak, Romanlara enstitü çıktı.”

İyi bir fırsattı halbuki...

DİĞER YENİ YAZILAR