Aile Soruşturma Merkezi

Haberin Devamı

Aile Sağlık Merkezlerimiz var ve herkes oturduğu mahalleye göre bir tanesine bağlı. Oturduğun sokağa göre de merkezdeki doktorlardan birine bağlısın.

Bugüne kadar Aile Sağlık Merkezlerime (ASM) hiç işim düşmedi. Daha doğrusu bir sefer düştü (kaburgalarımı kırdığım gün), fakat o gün de doktorlar grevde olduğu için kabul edilmedim.

Şimdi artık bir veledim var. Koruyucu anneyim deyince millet hâlâ “uzaktan” koruyucuyum sanıyor (hani arada gidip gofret verdiğimi falan) ama öyle olmadığı gibi aşısına kadar da her şey artık benim sorumluluğumda. Dolayısıyla bol bol ASM’lere uğramak zorundayım.

Mahallemizdeki ASM’ye gittim veledinoyla. Sanıyorum ki Çilek Piti’nin nüfus kağıdını vereceğim ve hangi aşıları yapılmış hangileri yapılmamış şak şak şak çıkacak ortaya.

Önce benim daha önce alınmamış kaydımı aldılar. Ad soyad bilmem ne..

İlk soru: “Kaç gebeliğiniz var?” Haydaaa.

Sonra “Kaç düşüğünüz var?” Haydaaa.

Sonra “Bunlar kürtajla mı oldu kendiliğinden mi?” E ama!

Durum giderek cinsel hayatımın (ve sonuçlarının) sorgusuna dönmeye başladı. Nasıl korunuyorum vs vs...

“Bir dakika!” dedim. “Ben bunlara niye cevap veriyorum?”

Doktor Hanımla bakıştık. “Valla işte kaydı açarken soruluyor mecburen”

Bu fasıl bitti ve bekliyorum ki sağlığımla ilgili başka sorular da gelecek. Doktor hanım tansiyonumu ve hepatitimi sordu ve sorgu bitti!

Ne güzel değil mi! Devlet, çocuğumun aşısını yaptırayım diye geldim diye benim üreme hayatım hakkında manasızca bir sürü bilgiye sahip oluverdi. Şimdi ben muhtemelen zırva bir istatistiğin zırva bir sayısı olacağım. “Türkiye’de 40 yaşına gelen her üç kadından biri bla bla bla...”

***


Devlet, üreme bilgilerime özeldir mözeldir demeden büyük bir iştahla sahip oldu ama ucunu gösterip yok ettiğimiz kanserim onu hiç ilgilendirmedi mesela... Migrenim de umurumda olmadı. Diabet miyim, böbrek yetmezliğim var mı, AİDS miyim, verem miyim umuru değil. Reflü falan zaten şımarık beyaz Türklerin derdi.

Yani insanların say say bitmez bir sürü hastalığı var ve iyi bir istatistik için hazır firsat ama yoooo.. İlle de üreme bilgileri...

Tamam o vakit adam gibi onu sor! Mutlu musun de mesela. Var mı bir sevdiğin de.. Hiç orgazm oldun mu de.. Aaa, o çok ayıp di mi! Sorulmaz. Varsa yoksa “kürtaj var mı kürtaj?”

***


Sonuç olarak kızımın aşıları için gittim ama o konuda zerre sonuç alamadık iyi mi! Sistem yavaş, kayıtlara ulaşılmıyor! Kayıtlara ulaşılıyor aa bakıyoruz Piti’nin kaydı yok! Hadi merkezi arıyoruz doktora ulaşılmıyor... O izinde, bu denetimde bu bilmem nerede... Velhasıl kelam, bugün git pazartesi gene gel...

İşe yaramaz bilgiler depolandı, ama işe yarar bilgilere ulaşılamıyor... Bravo e-devlet!

DİĞER YENİ YAZILAR