Sanal pazarda el emeği

Haberin Devamı

Hep söylerim “dünyayı kurtaran” yine kadınlar...

Başından beri sevgiyle takip ettiğim bir proje var. Türkiye Israfı Önleme Vakfı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Turkcell desteğiyle gerçekleşen bir proje var. Ekonomiye Kadın Gücü Projesi. Çok basit bir esasa dayanıyor. Dar gelirli, beş kuruş parası olmayan (yani bankaların yüzlerine bile bakmayacakları) kadınlara çok düşük faizle kredi vermek ve iş kurmasını sağlamak.

Ne oluyor mesela hepi topu bin lira verince? Kadın gidiyor yündü, parafindi, hasırdı veya keçeydi malzemesini alıyor ve işini başlatmış oluyor. Aman bin lirayla ne olur demeyin sakın. O bin liralar, 2 bin liralar aslında o kadar değerli ki... Sandığınızdan çok daha büyük anlamlar taşıyabiliyor, hayatlar kurtarabiliyor..

Sistem bir hibe sistemi değil. Evet yoksul kadınlara verilen bir kredi ama amaç para saçmak değil. Alınan kredinin 46 hafta içinde geri ödenmesi gerekiyor. Kâr amacı güdülmüyor. Alınan faizin amacı kâr etmek değil sistemi ayakta tutabilmek. Yani giderleri karşılamak. O nedenle minimum bir faiz ekleniyor. (Başbakanın sözünü ettiği veya etmek istediği “faiz lobisi” bu değil yani.. Normal bankaların işi değil bu...) Amaç dar gelirli kadınlara işe başlama sermayesi vermek ve onları ufacık da olsa kendi girişimlerini yapmalarını sağlamak. Dünyanın pek çok ülkesinde başarıyla uygulanan bir yöntem. Sistemin yaratıcısı Bangladeşli profesör Muhammed Yunus. Yarattığı bu sistemle 2006 yılında Nobel Barış Ödülünü aldı. Türkiye’de şimdiye kadar 65 bin kadın bu mikrokredilerden faydalandı. Yani 65 bin kadın kendi işini kurdu. Amaç 100 bin kadına ulaşmak..

Bunları daha önce yazmıştım, fakat tekrar etmekte bir beis görmüyorum. Zira sözünü ettiğimiz yoksulluk ve mücadele edilecekse hepimizin bir katkısı olmalı.

Bundan sonra dört şey yapabilirsiniz:

- Etrafınızda el emeğini değerlendirerek iş yapmak isteyen ama başlangıç sermayesini bulamayan dar gelirli bir kadın varsa onu bu sisteme yönlendirebilirsiniz.

- Turkcell’in katkılarıyla açılan www.ekonomiyekadingucu.com sitesinde kadınların ürettiği ürünlere bakabilir ve siparişlerinizi verebilirsiniz. (Seramik takıdan kurabiyeye, börekten taşlı çok güzel ipek fularlara, beşikten işli güpürlü havlulara, kanaviçe bebek takımlarına kadar dünyanın el emeği..)

- Ürettirmek istediğiniz bir ürün varsa sanal el emeği pazarından birileriyle ilişkiye geçebilir, kendi tasarımlarınızı ürettirebilirsiniz.

- Hayır hiçbiri size uymuyorsa kredi veren olabilirsiniz. 5 lira, 10 lira veya 100 lira. Hiç fark etmiyor. Paranız size geri dönecek üstelik bu arada bir hayat kurtarmış olacaksınız.

Yoksulluğun nasıl bir kara sarmal olduğunu ancak çeken bilir. O nedenle lütfen duyarsız kalmayın. Şu siteye bir göz atıverin...

DİĞER YENİ YAZILAR