Gezi Parkı Direnişi’nden neler öğrendik

Haberin Devamı

- TOMA: Bu tuhaf aracın aracı buymuş.

- DOZER: Galiba kullanması o kadar da zor değil. Çarşı grubundan biri sürüverdiğine göre.

- YÜZDE 50: Yaşıyormuş!

- ALET VE İLAÇLARIN FARKLI KULLANIMI: Deniz gözlüğü göz yaşartıcı gaza karşı, sirke biber gazına karşı, Talcit tahriş olan boğaza karşı, gaz kapsülü vazo, plastik mermi boncuk...

- TÜRKİYE İMAJI: Siyasetçiler “Türkiye’nin imajı bozuldu, rezil olduk dünyaya” dese de ben bu fikirde değilim. Eylemler sayesinde dünya, Türkiye’de uzun saçlı, rastalı, şortlu, askılı elbiseli, elinde kitap, elinde gitar polise karşı dimdik durabilen, TOMA’ların püskürttüğü suya direnebilen, yoğun biber gazına rağmen meydanlardan çekilmeyen, hayvan seven, eylemden sonra çöplerini toplayan, zeki, çevik, esprili ve cesur bir Türkiye gençliğinin de var olduğunu gördü. Deniz, kum, güneş, Nemrut, Kapadokya, çarşaflı kadın da bir yere kadar...

- TÜRKLER ESPRİLİYMİŞ: Bu eylemlerin en büyük kazancı grafitinin yeniden doğuşu oldu. “Yeter artık polis çağıracağım”, “O son birayı yasaklamayacaktın”, “İnsanı zorla anaşik ettiniz”, “Biber gazı cildi güzelleştirir”, “Milli içeceğimiz biber gazı” “Bu gaz bir harika dostum”, “Bize her yer Taksim”, “2 Ayyaşın torunları burada”, “Rabbime sordum #direngezi dedi” “Türküm, doğruyum, çapulcuyum”, “Park yıkmak yasaktır”, “Her yer Talcid, her yer direniş”, “Biz Adanalıyız, biber gazı bize komaz”, “İçimizdeki ölü vatandaşı kürtajla aldırdık” “sizde TOMA varsa bizde Drogba var””Biber gazlım, kask yüzlüm” “Şerif Restoran günün mönüsü: İleri demokrasi, Biber gazı, portakal gazı” “Biberliden sıkıldık, çilekli yok mu?” “İzmir’de polise çiğdem diyorlarmış”... Edepsiz, cinsiyetçi ve hakaret içerikli olanlar Gezi Park direnişçileri tarafından tek tek boyandı veya boyanmakta...

- VANDALİZM: Kahretsin ki var... Olmayaydı çok iyi olacaktı.

- DAYANIŞMA: Gezi Parkı’ndaki izzet ikram, kibarlıktan daha önce de söz ettim. Ama esas etkileyici olan doktorların, hemşirelerin çatışma yerlerine koşmaları, imamların camileri revir yeri olarak açmaları, insanların evlerinin adreslerini twittere atmaları, reklam ajanslarının gelin buyurun demeleri, büyük otellerin balo salonlarını eylemcilere açmaları, esnafın bedava çay, kahve, su vermesiÖ Bu esnafın, bu insanların hakkı nasıl ödenecek?

- ÖZÜR VE ÖZELEŞTİRİ: Bülent Arınç’ın konuşmasının ilk bölümü Türk siyasi tarihinde bugüne kadar görülmemiş bir şeydi. Demek ki yapılabiliyormuş. Demek ki olabiliyormuş. (Kendi özeleştirim: “Taksim meydanında 1 Mayıs yapmak, inşaat nedeniyle manasız ve tehlikelidir” demiştim daha önce. Yanılmışım. Çok daha âlâsı yapılabiliyormuş.)

Çağrılar

- Taksim dışında her yerden uzak durmak. Net!

- Bugün Miraç kandili. Taksim Gezi parkında ve Taksim Meydanı’nda içki içmemek. Böylece kaybedilen karşılıklı saygıyı yeniden tesis etmek.

- Biber ve göz yaşartıcı gazdan dolayı çok olumsuz bir şekilde etkilenen sokak hayvanlarını bir süreliğine evlerimize veya varsa hayvan pansiyonlarına almak.

- Beşiktaş Dolmabahçe arasındaki çatışmalarda yaralanan insanlar için sahra hastanesine çevrilen Dolmabahçe Camii’ndeki kirlenen halıların değişmesi için para toplamak.

DİĞER YENİ YAZILAR