Her ezandan sonra gaz

Haberin Devamı

Yaptığımız çok çok sakin bir oturma eylemiydi. Polise hiçbir surette sataşmadık. Ne sözle ne taşlaÖ Merkezde, Sırrı Süreyya Önder oturuyordu, bizler de etrafında halka yapıp yere oturmuştuk. Ara ara sloganlar atılıyordu. Etrafımızda iki halka vardı. Biri basın halkası öteki polis halkası. Basın mensupları tecrübeli. Çoğunda gaz maskesi var. Ortadaki pasif direnişçilerin ise su, eşarp ve sloganları dışında hiçbir şeyleri yok. Bazılarının ekstradan limonu ve sirkeli suyu vardı. Arkamdaki kızlar, evlerinde kağıt mendilleri sirkelemiş, küçük torbalara koymuşlardı. Bir yerden öyle duymuşlar: Sirke biber gazının etkisini azaltıyormuş. Bazıları deniz gözlükleriyle gelmişti. Ama çoğunluğun fulardan başka bir şeyi yoktu.

Her ezandan sonra gaz


Börek, su ikramı...

Ara ara slogan atıyor, ara ara şarkı söylüyorduk. Herkes birbirine bisküvi, börek, su ikram ediyordu. Arkamdaki kızlar sirkeli kağıt mendillerini paylaştılar. Çöpler, tıpkı gece gezi parkında olduğu gibi itinayla toplanıyordu. “Çevreci zibidiler, ortalığı pislettiler” denmesin diye. Hepimiz, üzerimize biber gazı ve tazyikli su sıkılacağından emindik. Bundan en küçük bir şüphemiz yoktu. Bilmediğimiz ne zaman gazlanacağımızdı. Sabah gazlamasından sonra hepi topu 6 saat geçmişti. Önceki sabah ezanından sonraydı bu da öğle ezanından sonra mı olacaktı?

Her ezandan sonra gaz


Gaz ve tazyikli su yiyeceğini bile bile bir meydanda oturmakÖ İtiraf edeyim tuhaf bir his. Bir nevi 300 Spartalı olmak gibi. Canının fena halde yanacağını biliyorsun. Etkisinin uzun süreceğini de biliyorsun. Hastanelik olma ihtimalin de var. Fakat bekliyorduk işte... Milletvekilimiz ve kahramanımız Sırrı Süreyya Önder’in etrafında halka olmuş, elimizde durmadan tweet attığımız telefonlarımızla yerde oturuyorduk. Ne umuyorduk? Başbakanımızın gelip “a hadi ama çocuklar! Gelin anlaşalım. Kışlanın sadece kapısını yapalım. Ha? Ne dersiniz?” demesini mi? Bu hükümet, ömrü hayatı boyunca bir kere eylemcilerle görüşme yoluna gitmedi, bu sefer mi gidecekti? 1’de basın açıklaması yapacağını açıkladı Sırrı Süreyya Önder. Etrafımızdaki maskeli polis halkası giderek daralıyordu. Çok pis bir şey olacaktı ama ne? Fakat kimse yerden kalkmadı.

Her ezandan sonra gaz


Baştan aşağı sırılsıklam oldum

Saat 1’de ezan okundu. Fularımı ıslatmaya başladım. Ezandan hemen sonra Sırrı Süreyya Önder basın bildirisini okudu. Daha bildiri okuma bitmeden “saldırı” başladı. Tazyikli su ve gaz bombaları aynı anda! Baştan aşağıya sırılsıklam olmam sadece 30 saniye sürdü. Suyun etkisinden kurtulup ayağa kalkmaya çalışırken az öteme gaz kapsülü düştü. Yüzümü ıslak fularla sarmaya çalışırken başka bir tanesi ayağımın dibine... Sonrasını sayamadım. Ses duyuyordum ama sisten bir şey görmem mümkün değildi.

Talimhane tarafına koşmaya başladım ama açıkçası yolumu göremiyordum. Nefes almadan ilerliyordum. Bir kız yürüyemez hale gelmiş yerde oturuyordu. Bir delikanlı bariyerlerle yaslanmış bayıldı bayılacak. Bir başkası yüzüne limon sürüyordu. Yüzüm har har. Gözlerim yaş içinde. Ama polis doymuyor: Havai fişek gibi patlatıp duruyor. Tamam dağıldık birader! Dur artık!

Her ezandan sonra gaz


Çok açık:

- Maksat kalabalığı dağıtmak değil cezalandırmak

- Maksat toplumun huzurunu yeniden tahsis etmek değil huzuru iyice kaçırıp taleplerin halkın gözünde “saçma” olmasını sağlamak

- Maksat başkalarının gözünü korkutmak ve taviz vermez bir iktidar görüntüsü vermek.

DİĞER YENİ YAZILAR