Rencide günü

Haberin Devamı

Dün, galiba “Türkiye Rencide Olma Günü”ydü. Önüne gelen bir şeyden rencide olmuş...

- Herkes Doktor Mehmet Öz’ün televizyon programında “Türk Kahvesi” yerine “Yunan kahvesi” (Greek coffee) demesinden rencide olmuş. Aslında harbiden komik bir şey çünkü 1974’e kadar Yunanistan’da da Türk kahvesi “Türk kahvesi” adıyla anılıyordu (Kafe Turkiko). Türkiye Kıbrıs’a çıkarma yapıp Türkler ve Yunanlar yeniden düşman olunca kahvenin adını Yunan Kahvesi (Kafe Elliniko) yapmışlar. Yani şunun şurasında 40 yıllık bir geçmişi var Kafe Elliniko’nun. Ama bu 40 yıl içinde Amerika’nın her yerine lokanta açtıkları ve bol bol Yunan Kahvesi servis ettikleri için 500 yıllık kahvemiz olmuş “Griik Kaafi”.

- Rencide olacağınız bir şey daha söyleyeyim: Yunan yoğurdu. Amerika’da, bizim sade yoğurdumuza Yunan yoğurdu (Greek Yogurt) deniyor. Peki daha da absürd bir şey söyleyeyim: Amerika Birleşik Devletlerinin en meşhur “Yunan (Greek)” yoğurdunu kim üretiyor? Bir Türk. Erzincanlı Hamdi Ulukaya. Peki markası ne?: Chobani... Yani Çoban!

- Öte yandan Yunanlar en az bizim kadar sigara içtiği halde hâlâ “Türk gibi içmek” denmesi ayrı bir rencide konusu. Bu deyimi de bizden alsalar ya!

- Türk Yunan “yemek” rekabetinde rencide olunacak başka maddeleri de sayayım: Baklava, lokum, helva ve döner. ABD’de kesin üstünlük Yunanlarda... Hani bir gün Mehmet Öz başka bir şey daha yumurtlarsa, mesela “Yunan baklavasından, Yunan lokumundan, Yunan dönerinden (giro) uzak durun” gibi, hazırlıklı olun! Bu arada Yunanistan’a giderken Yunan arkadaşlarınıza enteresanlık olsun diye lokum götürmek acayip saçma bir hareket, haberiniz olsun. (Tariş’in incir lokumu hariç! Son zamanlarda yediğim EN şahane şey! Kendilerini tebrik ederim, harika bir ürün çıkartmışlar!)

- MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri, trafik cezası kesilmemesi de dahil, milletvekillerine bir dizi yeni hak getiren 4 partinin ortak yasa teklifini şöyle savunmuş. “Hız yaptık polis durdurdu, ehliyet ruhsat dedi, rencide olduk”. Sayın Milletvekilim! Valla ben de çok rencide oluyorum. Trafik polisleri Nuh diyor peygamber demiyor! Biz normal vatandaşları inim inim inletmekteler... Hele hele aracım “ticari” kategorisinde olduğu için 0,15 promil ile ehliyetimin alıkonulması rencidelerin en rencidesiydi. (Ruhsatta hususi yazıyor) Ticari amaçlarla kullanmadığım Caddy’imin kategorisi yüzünden mağdurum ama kimin umurunda! (Yasal sınır 0.50 promil)

- Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, çözüm sürecine karşı çıkan MHP’den gelen açıklamaların kendilerini incitmeyeceğini belirterek, “Ama Kılıçdaroğlu gibi bir Kürt’ün karşı çıkması anlaşılmaz. Bizi bu incitiyor” demiş. Kılıçdaroğlu’ndan rencide olmak için daha 100 tane neden sayabilirim.

- Bir rencide olma da CHP’den CHP’ye! “Barış İçin Özgürlükçü Demokrasi” metnine imza atan 25 CHP’liye, parti içinden tepki geldi. Nur Serter, İsa Gök, Dilek Akagün Yılmaz, Gürkut Acar, Şevki Kulkuloğlu, Birgül Ayman Güler, Süheyl Batum “Birliğe Çağrı” başlıklı başka bir metin yayımladılar. “Barış için Özgürlükçü Demokrasi” metnini imzalayan CHP’li isimlerin CHP’de izlenen politikanın etkinliğini ve güvenirliğini zaafa uğrattığını söylediler. Rencide olma savaşında bakalım kimler gidecek kimler kalacak CHP’de.

- Rencide: Farsça ‘rancide’ kelimesinden. İncinmiş, zahmet ve emek çekmiş. Ranc: zahmet ve sıkıntı vermek. Rençber de zahmet çekmiş, emekçi demek. (Kaynak: Nişanyan Sözlük)

DİĞER YENİ YAZILAR