Gülümsemiyorsam şikâyet (nah!) edin

Haberin Devamı

Bir güzellik merkezi olan ProNail, çalışanlarına üzerinde “Gülümsemiyorsam şikayet edin” yazan önlüklerden giydirmiş. Müşterilerin bir bölümü bunu son derece itici bulmuş. Sosyal medyada bununla ilgili bir kampanya yapmaya başlamışlar.

Dedikleri şu:

- Bu çalışanları köle yerine koymaktır, onları aşağılamaktır.

- Dertleri geri bildirim ise bunun birçok yapıcı yolu vardır. Tişörtlere çok daha olumlu mesajlar yazabilirlerdi.

- Giydirmek de giymek de ahlaksızlıktır ve bunun farkında olmamaları daha da fenadır.

***


Güzellik merkezinin Facebook sayfasında ise şöyle bir açıklama var: “Mağazalarımızda çalışan personelin kullanmış olduğu ‘’gülümsemiyorsam şikayet et’’ yazılı önlükleri kendi rızaları alınarak kullanılmaktadır. Hiçbir çalışana önlükler zorla giydirilmemektedir. Ayrıca bu önlüklerin herhangi bir gerçeklik payı yoktur. Sadece espriden ibarettir.”

***


Türkiye’de çalışanların genelde gülümsememesi, beş karış suratla iş yapıyor olması, müşteriye nazik davranmak zorunda olduklarını bilmiyor, bilse de umursamıyor olması, işinden ne kadar nefret ettiğini hiç gizlemeye ihtiyaç duymaması beni her zaman çok şaşırtmıştır. Servis veren her işletmede illa ki bir gerginlik vardır ve bu hiç çekinmeden müşteriye yansıtılır. Geleneksel ve küçük işletmelerde “kibarlık sahte gösterisi zahmetine” baştan girilmezken lüks ve pahalı işletmelerde ilk dakikalarda gösterilen sözde kibarlık da zaten ilk krizde buharlaşır gider. Müşteriye afra tafra yapmasalar bile elemanlar kendi aralarında tartışır, surat yapar, arka taraftaki gerginliği illa belli ederler. Tüp bitmiştir, ağda dökülmüştür, yamak kaçmıştır, elemanlara bayram harçlığı verilmemiştir, aşçının yeni aldığı arabasına çarpılmıştır... Bilmek zorunda olmadığımız bilgiler patır patır dökülür önümüze. O kadar alışığız ki buna meraklı meraklı da sorarız: “Ne olmuş? Kim kaçmış?” Hâlbuki sana ne? Senin yegâne talebin kaliteli ve nazik bir servis olmalı.

Türk ve yabancı müşteri hemen ayrılır orada. Türk, gerginliğin veya aksaklığın nedenini öğrenmiştir, empati kurar, sabır gösterir; yabancının ise dünya yıkılsa umurunda olmaz, manikürü, pedikürü hemen ve en iyi şekilde yapılsın ister, ter ter tepinir.

***


Bütün bunların ışığında “gülümsemiyorsam şikâyet edin” yazılı bir tişört giydirmek...

Problemli bir cümle olduğu kesin ama “köle yerine koymak”? “Elemanı aşağılamak”? “İnsan haklarına aykırı”? Açıkça biraz abartılı bir yaklaşım.

“Paranla rezil olmak” lafı bu ülkenin lafı. Ve sık sık da tecrübe ettiğimiz bir durum. Başka dillerde var mı bilmiyorum. Dünya paralar veriyoruz felaket servislere. Müşteriyi koruyan bir girişim galiba beni rahatsız etmedi.

Gel gör ki manasız. Bu ülke şikâyetlerin değerlendirilmediği bir ülke. Elemanı şikâyet etmek, sadece ve sadece daha da kötü bir servis almana neden olur. Zira açık açık “bu kadın, senin için böyle böyle dedi” denecektir, sen de mimleneceksindir. Bir daha adım atamazsın oraya. Tükürüklü kahveye razıysan bilemem tabii.

ProNail de zaten açık açık demiş: “Espriden ibaret”

O zaman niye yoruyorsunuz herkesi?

(Bu arada öğrendim: Paranla rezil olmanın Yunanca’da şöyle bir karşılığı varmış: “Na gino rezili, me ton para mu”. Birebir çeviri. Türkçe kelimeleri seçtiniz zaten)

*****


Sigara haince nasıl bırakılır?

- Sigara içen arkadaş/sevgili/eşleri bırakarak...

- Sigara içen başta komşular olmak üzere herkesle kavga edip ne uluorta ne evde sigara içemeyecek hale gelerek...

- Bakkala çakkala “bana sigara satarsanız Allah sizin yedi göbek binbir belanızı versin, başınız felaketten musibetten ibnelikten kurtulmasın, torununuz beş kulaklı, üç burunlu doğsun, medyada her gün cinsi sapık diye resminiz basılsın, televizyon programlarında koca/karı arayacak kadar düşün, milli piyangoda büyük ikramiyeyi kazanın sonra ertesi gün eve hırsız girsin” gibi korkunç ön beddualar ederek ve önce temiz bir sopa yiyerek sonra da asla sigara satın alamaz hale gelerek...

- Twitter’da “Sigarayı bıraktığımın 4. günü. Allah’ım bana mukayyet ol” diye bir tweet atıp sonra “şu an tam karşımdasın, bir sigara yaktığın anda bitiririm seni” şeklinde mesajlar alarak... bkz: 41 bin 990 takipçisi olmak. bkz: Kendi kendine korku imparatorluğu yaratmak. bkz: Salak ben!

DİĞER YENİ YAZILAR