Gazete Vatan Logo

Mutfağın neşeli lezzeti Mısır

Yerli mısır yemenin tam zamanı.. Haşlanmışı, patlamışı, közde yapılanı hepsinin ayrı bir lezzeti var. Yeter ki GDO’lusundan uzak duralım.

Mutfağın neşeli lezzeti Mısır

Temmuz - Ağustos ayları mısır hasadı zamanı. Haşlanmışı, patlamışı, közleneni, salatada kullanılanı, ekmeği ve her şekliyle bir lezzet pınarı mısır. Ayrıca binlerce yıldan beri tarımı yapılan birkaç ender bitkilerden biri. Anavatanı Amerika kıtasının güneyi olup buradan dünyanın her yerine yayıldığı biliniyor. Yabani mısır bugüne kadar bulunamadığı için, mısırın orijini ve tarihine ilişkin kesin bir bilgi elde edilememiş olsa da arkeolojik kazılardan bulgular, mısır bitkisinin 8 ile 10 bin yıllık bir geçmişi olduğunu gösteriyor. Özellikle, Meksika’nın yüksek bölgelerinde, Orta Amerika ve Güney Amerika’da yaşayan yerli halkın günlük beslenmesinde kullandığı en önemli bitki.

Mısır, dünyada buğday ve çeltikten sonra en fazla tarımı yapılan bir tahıl bitkisi. Dünya üzerinde, 70 milyon çiftçi ailesi, ki bunun yaklaşık yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde, mısır tarımı ile uğraşıyor.. Dünyada en çok da Amerika kıtasında üretiliyor. ABD, tek başına dünya toplam mısır üretiminin yüzde 40-45’ini karşılamakta.

Haberin Devamı

GDO’suz mısır nasıl anlaşılır

Yıllardır kurtulamadığımız GDO sıkıntısı mısır için de söz konusu. Her ne kadar gönül rahatlığıyla yiyemesek de ben mısırdan vazgeçmek istemeyenlerdenim. GDO teknolojisi dünyada sadece 5-6 çok uluslu şirketin elinde. Türkiye’de sadece yem amaçlı GDO’lu 16 mısır çeşidine izin veriliyor. Peki yerli mısır ile GDO’lu ucubeleri birbirinden nasıl ayıracağız? Yerli mısır yiyebilmek için mevsimini beklemek çok önemli. Mısır, yaz ortasında çıkan bir ürün. Nisan Mayıs ayında satılan mısırların yerli olma ihtimali düşük. Yerli mısırın görünüşü ithal mısırdan farklı. Genleriyle oynanmış mısırlar tornadan çıkmış gibi ince uzun, dişleri düzgün, taneleri sütlü oluyor. Yerli mısır ise bodur veya tıknaz olabilir. Yamuk yumuk, şekilsiz görünür. Dişleri düzgün değildir. Taneleri hizada durmaz. Daha dolgun, serttir ve çok lezzetlidir.

Mısır çorbası

Malzemeleri:

- 1 adet soğan

- 1 su bardağı haşlanmış mısır

- 1,5 yemek kaşığı mısır unu

- 1 su bardağı süt

- 3 su bardağı su

Haberin Devamı

- Ğ çay bardağı zeytinyağı l Tuz

- Karabiber

- 1 adet közlenmiş kırmızı biber (servis için)

Hazırlanışı:

Soğanları küp küp doğrayın. Tencerede zeytinyağı ile soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Mısır ununu ekleyip kavurmaya devam edin. Sütü ve suyu topaklanmaması için soğuk olarak ekleyin ve sürekli karıştırın. Mısırları, tuzu ve karabiberi ekleyip çorbanız kıvam alana kadar pişirin. Çorbanızı el blenderı ile çekip pürüzsüz hale getirebilirsiniz. Serviste kaselere kırmızı köz biber ekleyebilirsiniz.

Özelliği çok fazla

Dünya`da ekiliş alanı bakımından buğday ve çeltikten sonra üçüncü sırada gelen mısır, üretim miktarı açısından ise birinci sırada. Mısır tarımı yaklaşık 60 ilimizde yapılıyor. Bölgelere göre o kadar çok yemekte ana ya da katkı maddesidir ki mısır, inanın sayfalara sığmaz. Diyorum ki, mısırımıza sahip çıkalım...

Aydan Üstkanat’ın tarifiyle

Mısır unlu mayasız ekmek üzeri pastırma

Malzemeleri:

- 3 yemek kaşığı mısır unu

- 1 yemek kaşığı mısır irmiği

- Bir tutam taze kekik

- 300 gr çeçil peyniri

Haberin Devamı

- 2 su bardağı su

- 300 gr çemensiz pastırma

- 5-6 adet minik domates

- 2 adet sivri biber

- 50 gr tereyağı

Hazırlanışı:

Mısır unu, mısır irmiği, tuz ve suyu krep hamuru kıvamında çırpın. İçine taze kekik ve peyniri ekleyip zeytinyağı döktüğünüz tavaya aktarın. Kenarları hafifçe pişmeye başlayınca tersini çevirip pişirin. Üzerine malzeme koyup tekrar pişeceği için ekmek çok kızarmamalı. Yağlı kağıda aktarın üzerine pastırma domates ve biber ekleyip yağlı kağıdı bohça gibi kapatın ve 180°C’de ısınmış fırına verip 10 dk pişirin. Kağıdı açın, 5 dk daha kızartıp servis yapın.

Selin Tolatlıoğlu’nun tarifiyle:

Mısırlı mücver

Malzemeleri:

- 2 su bardağı mısır

- 2 yemek kaşığı un

- 4 yumurta

- 1 su bardağı beyaz peynir

- 1 adet kırmızı biber

- Yarım demet maydanoz

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 1 su bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı:

Kırmızı biberleri küp küp doğrayın. Maydanozları kıyın. Yumurtaları çırpın. Mısır, un, beyaz peynir, kırmızı biber, maydanoz ve tuzu yumurtaya karıştırarak bir harç haline getirin. Tavada sıvı yağı ısıtın ve hazırladığınız harcı bir kaşık ile uyvarlak şekiller vererek ekleyin. Iki yüzü de pembeleşene kadar kızartın. Mücverlerinizi fazla yağını almak için bir kağıt havlu üzerine alın. Kızaran mücverleri sıcak ve arzuya göre yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı