Gazete Vatan Logo

Mutfağımızın yeni trendleri

Dünyanın uzun zamandır yakından tanıdığı otları, sebzeleri, tahılları yeniden keşfediyoruz. İşte Türk mutfağına son yıllarda giren ürünler: Kurt üzümü, acai berry, firik bulguru, kinoa, alabaş, tatlı patates...

Mutfağımızın yeni trendleri

Tatlı patates

Anavatanı Peru, Türkiye’de Hatay bölgesinde yetiştiriyor. Tadı patatesten çok, kestane, balkabağı gibi. Renkleri farklı olabiliyor; içi turuncu , mor ve sarı olanları var. A, C, E vitamini ve yoğun olarak B6 vitamini ile diğer B kompleks vitaminlerini içeriyor. Mineral deposu; içinde bakır, manganez, fosfor ve potasyum bulunuyor. Uzun süre tokluk hissi vererek zayıflamaya yardım ediyor. Düşük glisemik indeks değerine sahip, kan şekerini yavaş yükseltip uzun süre aynı seviyede kalmasını sağlayarak açlık hissi duyulmasını engelliyor. Patatesin aksine, tatlı patatesin glisemik indeksi yüzde 50 daha az.

150 gr tatlı patates 135 kalori. Manganez, bakımından da zengin olan tatlı patates yediğinizde bu mineral iştahınızı dengeler, sağlıklı kan şekeri seviyelerini korur ve antioksidanların emilimine yardımcı olur. Haşlayarak ya da fırında kızartarak tüketilebilir.

Firik bulguru

Son yıllarda yeniden keşfettiğimiz Firik bulguru Anadolu topraklarında binlerce yıldır üretilen bir tahıl. Firik bulgurunu elde etmek için, buğday sararmaya yakın ve yeşilken biçilip, yakılıyor. Yeşil olduğu için yanmayıp, tütsüleniyor. Daha sonra kabukları soyulup firik oluyor.Pilavı, dolması ve lapası yapılıyor. Pilavlık bulgur ile karıştırılarak da kullanılıyor.

Haberin Devamı

Firik pilavı malzemeleri

1 çay bardağı nohut, 2 su bardağı firik, 1 su bardağı bulgur, 1 soğan, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı biber salçası, 6 su bardağı su, tuz, kırmızı pulbiber, karabiber

Firik pilavı hazırlanışı

- Nohutu bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün üzerini geçecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın.

- Ayıklanmış firik ve bulguru kuruyken bir birleriyle iyice karıştırın.

- Soğanı yemeklik doğrayıp yağda şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Biber salçasını ilave edip, soğanla iyice karışmasını sağlayın. Üzerine 6 bardak sıcak su, tuz ve kırmızı pulbiber ekleyin.

- Firik ve bulgur karışımını ilave edip karıştırın. Yüksek ateşte kaynatın. Daha sonra kısık ateşe alarak pilav suyunu çekinceye kadar pişirin.

Kurt üzümü

Mutluluk kaynağı olarak bilinen (Goji Berry) kurt üzümü şifa deposu. Anavatanı Tibet. Tadı kiraz ve yabanmersinine benzeyen kurt üzümü genellikle kurutularak ya da goji suyu olarak tüketiliyor. Kanser önleyici bir madde olan germanium içeren, yeryüzünde bu güne kadar tespit edilmiş birkaç bitki türünden biri. Tibetliler yüzlerce yıl kurt üzümü goji berryden yaptıkları ilacı böbrek ve karaciğer tedavisinde kullandı. Goji berry, Tibet'te kolesterolü ve kan basıncını düşürmek için kullanılıyor, ayrıca kanı temizleme özelliği de var. Goji, hipofiz bezinden salgılanan insan büyüme hormonu (hCG, gençlik hormonu) salınımını artırıyor. Vücut yağ oranını azaltıyor. Goji meşhur bir kan yapıcı ve gençleştiricisi. Yapraklarından, mükemmel çay yapılıyor. Yaprak ve saplarından yağ üretiliyor. Kurutulan Goji, bir kuru meyve olarak da iyi besindir. Günde bir avuç yenebilir.

Haberin Devamı

Düşük kalorili Alabaş bitkisi

Mor ve açık yeşil renkte turpa benzeyen bir sebze Alabaş. A, C ve B vitaminleri, Selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum içeriyor. Yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tokluk hissi veriyor. 100 gramı 27 kalori içeriyor. Alabaş güçlü bir antioksidan ve kansere karşı koruyucu özelliği var. Tansiyon, kolesterol, böbrek, sinir sistemi sorunlarına iyi gelir. Elma soyar gibi dilimleyip tüketilebilir. Salataların içinde ve yeşil elma ile birlikte iyi bir bir ara öğündür. Rendelenip sarımsaklı yoğurtla meze olur.

Haberin Devamı

Yüksek protein kaynağı Kinoa

Güney Amerika başta olmak üzere ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilen kinoa vücut için gerekli tüm amino asitleri içeriyor. Tahıl olarak kabul edilmesine karşın kinoa aslında aynı adlı bitkinin yemişlerinden elde ediliyor. Pirinç, arpa gibi pişirilebilir. Ayrıca pişirme süresi, örneğin pilava göre oldukça kısadır (10-15 dakika). Tam protein içeren bitki nadirdir ve bu özelliği ile vejetaryenler arasında oldukça popülerdir.

Kinoa Besin Değerleri

-100 gram pişmiş kinoa;

-120 kalori

-2 gram yağ

-7 gram karbonhidrat

Acai Berry

Güney Amerika’da Amazon yağmur ormanlarında yetişen ve üzüme benzeyen Acai Berry meyvesi antioksidan içeriği ile cilt bakımında, lif ve omega yağ asitleri ile diyet programlarında sık sık kullanılıyor. Kalp sağlığına iyi gelip, antioksidan içerir. Cildi pürüzsüzleştirir, beyin fonksiyonlarını geliştirir Yaşlanmanın etkilerini yavaşlatır Kolesterolü düşürür Kilo kaybına yardımcı olur Bağışıklık sistemini güçlendirir Kansere karşı koruma sağlar.

Haberin Devamı

Acai Berry Çayı Nasıl Hazırlanır?

Acai berry çayı yeşil, siyah ve beyaz çay ile karıştırarak hazırlanabilir. Eczanelerde, besin takviyesi satan mağazalarda ve aktarlarda bulabileceğiniz acai berry tozunu diğer çaylarla karıştırarak demleyebilirsiniz. Acai berry’nin tatlı bir aroması olduğu için tatlandırıcı ya da şeker kullanmanıza gerek yoktur. Bir bardak acai berry çayı için bir çay kaşığı toz kullanabilirsiniz.