Gazete Vatan Logo

Mutfağı iyi bilirim asıl mesleğim kebapçılık

Ben Burdayım albümüyle çıkış yapan İzzet Yıldızhan, hem albümünün heyecanını anlattı hem de asıl mesleği kebapçılık olduğunu söyleyerek iftarda mangal yapmak isteyenlere, iyi et yapmanın püf noktalarını verdi.

Mutfağı iyi bilirim asıl mesleğim kebapçılık

Sizi çok fit gördüm neler yapıyorsunuz?

Son zamanlarda spora çok yoğunlaştım. Zaten alkol ve sigara kullanmam. Yaşam şeklime çok dikkat ediyorum. 54 yaşındayım ama yaşımı daha genç bir şekilde yaşamaya çalışıyorum. Bu yüzden spora yönelmek insanı daha zinde ve fresh gösteriyor, mutu ediyor. İnsanı yaşlı ve kötü gösteren şey kilo olduğu için fit görünmek, spor benim için önemli. Spor dışında çocuklarımdan aldığım enerji, sevgi ve motivasyon beni çok yükseltiyor.

Çocuklarla neler yapıyorsunuz?

Beraber sinemaya gitmeyi seviyoruz ama evde olduğumuzda futbol oynamayı, havuza girip eğlenmeyi çok seviyoruz. Ama pazar günleri bizim için bir ritüeldir ve evde yemekleri ben yaparım. Çocuklara sorarım ne yemek istersiniz diye onlar ne isterse onu pişiririm. Mesela en çok lapa pilav yapmamı isterler. Bir de mangal tabii olmazsa olmazımız. Bu şekilde bütün hafta sonumu çocuklarımla geçiririm. Yani iyi bir babayım ama iyi bir koca değilim.

Sizden mangal yapmanın püf noktalarını alabilir miyiz?

Asıl mesleğim kebapçılık olduğu için mutfağı çok iyi bilirim. Bu yüzden mangal yapmak isteyenlere önerim, taze et ve elde çekilmiş et, tercih etmeleri olur. Ben ustalık zamanımda etin bir kısmını elde bir kısmını makinede çekerdim ve eti dolaba atmadan pişirmeye verirdim. İşin sırrı teknik bilmekte. Mesela etleri şişe saplayıp dolaba atmak eti öldürür, lezzetini kaçırır. Eti demire pişireceğin zaman saplaman lazım. Bu yüzden mangal yaparken de aynen bu şekilde hareket ederim. Eti taze alırım, elde çekerim, dolaba koymadan ateşin başında şişlere geçiririm ve servis ederim. Şimdi ızgaranın üzerinde et pişirenler var ama onun doğru bir şey olduğunu düşünmüyorum. Her yumuşak et taze olduğu anlamına da gelmez. Çünkü bazı etler yumuşak olması için dinlendirilmeden hemen ilaçlanıyor. Bu yüzden et alırken de çok dikkatli olmak ve güvenilir bir kasaptan almak şart.

Haberin Devamı

İftarda önce çöp şişleri en son sebzeleri mangala verin

Mangala ekstra lezzet katması için yanında neler yapılmalı?
Domates, biber ve patlıcan gibi sebzeler mutlaka olmalı ve en son kızartılmalı. Birkaç diş soyulmamış sarımsağı hafifçe ıslatıp mangal kömürünün üzerine etlerin son bir iki dakikasında atarsanız, bunların yanmasıyla çıkacak dumanın aroması da etlerinize ve hatta ızgara sebzelerinize muhteşem bir lezzet katar. Mangalın doğrudan kömür ateşine maruz kalmayan kenar kısımlarında, alüminyum folyo içine paketleyeceğiniz sebzeleri telin üzerine koyup, buğulama yoluyla pişmesini sağlayabilirsiniz. Kuzu pirzolası pişiriyorsanız, bir saat soğuk su dolu bir tas içinde ıslanmaya bırakın. Bu yanmalarını engeller. Zeytinyağı, dövülmüş sarımsak ve sirkeyi karıştırarak hazırlayacağınız bir yağlama karışımı yaparsanız ise ekstra lezzet katar.
Peki iftar sonrasında et sıralaması nasıl olmalı? Ne yiyerek başlamıyız?
Öncelikle mangalda çöp şiş yaptıysanız onları sumaklanmış soğan veya kızartılmış sebzelerle servis ederek başlayarabilirsiniz. Ya da tavuk kanat yaptıysanız onunla başlarsınız. Sonrasında köfteyle devam edebilirsiniz. Pirzola ve antrikot gibi etleri ise sona bırakabilirsiniz.
Gördüğünüz en yenilikçi ve çağdaş kişiyim
‘Ben Burdayım’la geri döndünüz...
Uzun süredir üzerinde çalıştığım bir albüm. Verdiğim emeğin karşılığını kısa sürede almak ve sevildiğini görmek çok güzel. Bu albümde ilk defa Cengiz İmren’den, Ayla Çelik’ten şarkılar aldım. Yani buram buram aşk kokan bir albüm oldu.
Ne kadar yenilikçi birisiniz?
Gördüğünüz en yenilikçi, çağdaş ve modern bir insan olabilirim. 17 sene önce sırf işimin gerektirdiği görselliğe ulaşmak için önce ağda sonra epilasyon yaptırdım ellerime ve boynuma.
Yeni projeler var mı?
Kanal yöneticileri sanatçıların daha çok ekranda görünür olduğu müzik programları yapmalı. Yakında bir kanalda bir müzik programı yapmaya hazırlanıyorum.

Haberin Devamı