Gazete Vatan Logo

Mütemadi KGF

Ekonomik büyümeye doping ve şirketlere can suyu olan Kredi Garanti Fonu, sürekli oluyor. Müjdeyi Başbakan Yıldırım verdi: KGF’yi rotatif hale getiriyoruz. Mütemadi yapıyoruz. İşletmelerimize sürekli kaynak temin edilecek

Mütemadi KGF

Türkiye’nin ekonomik büyümesine pozitif katkı sağlayan ve finansman sıkıntısı çeken şirketlere can suyu olan Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği sürekli hale getiriliyor.

Başbakan Yıldırım, Kredi Garanti Fonu ile ilgili bir karar daha aldıklarını belirterek, “Bu KGF mekanizması başlangıçta o mevzi nakit sıkışıklığının giderilmesi için 2017’nin başında ortaya konan bir tedbir olarak öngörülmüştü. Aldığımız yeni karara göre, bunu rotatif hale getiriyoruz. Mütemadi (sürekli) yapıyoruz” açıklamasını yaptı. Türk Eximbank’ın düzenlediği 8. Aman Union Yıllık Toplantısı’nda konuşan Yıldırım, 250 milyar liralık hacimle uygulamaya alınan KGF’nin önümüzdeki dönemde devam edeceğini duyurdu.

Sorunlu kredi azaldı

Yıldırım, şunları söyledi: “Bundan böyle KGFsürekli olarak dönen kredilerde kullanmak suretiyle piyasaya, işletmelerimize, üretim yapan firmalarımıza kaynak temin etmeye devam edecek. Böylece ekonomideki büyüme, canlanma, üretim, ihracat, istihdamın süreklilik kazanması için ciddi bir tedbir, ciddi bir kaynak oluşacak. Bunu niye yapıyoruz? Arkadaşlar tereddüt ettiler. ‘Yaparsak bir takım sıkı para politikası gibi konulara bunlara halel gelir.’ Ben bunun doğru olmadığını hep söyledim. Zaman da haklı gösterdi çünkü Kredi Garanti Fonu’nu açtıktan sonra takibe düşen alacaklarda azalma oldu. 3.3 sorunlu, riskli kredi oranımız varken 2.8’e geriledi. Demek ki bizim işletmelerimiz, bizim üreticilerimiz sorumluluklarının farkında. Kaynak akışı devam ettikçe daha fazla üretmek için ellerinden geleni yapıyorlar.”

Haberin Devamı

Rotatif kredi nedir?

Vadesi 1 yıldan az yani kısa vadeli olarak ticari müşterilere uygulanan kredi türüdür. Şirketlerin anlık oluşan ihtiyaçlarına kullandırılır. Bu krediyi diğerlerinden ayıran özelliği herhangi bir anapara ödemesinin vaktinin bulunmamasıdır. Rotatif kredilerin maksimum vadesi 12 aydır. Bu süre içerisinde de yılda 4 defa faiz ödemesi yapılır. Bu dönemler Mart, Haziran, Eylül ve Aralık’tır. Bu dönemlerde en son ödenen faiz gününden itibaren hesaplamalar yapılır ve ödenir. Bunun dışında dönem içerisinde istenildiği gibi kullanım ve kapatma yapılabilir. Bu konuda önemli olan bankanın nezdinde, şirkete ayrılmış bir limittir. Limitler de şirketlerin mali raporlarına göre belirlenir.
Borsaya doping 113 binle rekor
Başbakan Binali Yıldırım’ın KGF’nin sürekli olacağını açıklaması bankalar için pozitif olarak değerlendirildi. KGF’nin 250 milyar liralık limitine yaklaşması, finansal kurumların 2018’de daha düşük büyüme projeksiyonu yapmalarına neden olmuştu. Borsa İstanbul, bankalar öncülüğünde yüzde 2.6 yükselişle 113 bin 24 puanla geçerek rekor seviyeye ulaştı. Bankacılık endesinde yükseliş yüzde 3’ü geçti. Fitch, 4’ün çeyrekte KGF kapsamındaki fonların büyük kısmının sağlanması ve mali tedbirlerin büyük çoğunun yıl sonundan önce bitecek olmasıyla büyümenin yavaşlamasının beklendiği ifade etmiş ve 2018 ile 2019’da yüzde 4.1 büyüme beklediğini açıklamıştı.

Haberin Devamı