Gazete Vatan Logo

Musul operasyonunda Örs-çekiç endişesi!

Musul operasyonunda Örs-çekiç endişesi!

Musul operasyonuna Türkiye 5 ana konuda destek verecek. Ancak strateji uzmanı Gürcan’a göre Ankara, Irak güçlerinin vurduğu IŞİD’in Türkiye sınırına yığılmasından endişeli...

ABD Centcom Komutanı General Llyod Austin ve beraberindeki heyet geçtiğimiz pazartesi günü Ankara’ya geldi. Dışişleri ve askeri yetkililerin katıldığı toplantılarda önümüzdeki aylarda yapılması planlanan ‘Musul saldırısı’ konusunda Türkiye’nin alacağı rol masaya yatırıldı. Eski bordo bereli ve güvenlik strateji uzmanı Metin Gürcan, yapılan toplantının perde arkasını ve uzlaşmaya varılan konuları www.al-monitor.com sitesinde kaleme aldı. Gürcan yazısında, Süleyman Şah Türbesi’nin tahliyesi, ABD ile eğit - donat konusunda yapılan anlaşma, Irak ordusuna askeri teçhizat malzemesi yardımı gibi gelişmelerinin art arda yaşandığına dikkat çekti. Gürcan’la yazdığı makaleyle ilgili konuştuğumuzda Türkiye’nin endişelerini de sorduk. Gürcan, Musul’a askeri birlik öndermeyeceğimizi ancak Türkiye sınırında IŞİD ile çatışma riskinin oluşabileceğini söyledi:
Irak çekiç, Türkiye örs...
“Buna askeri terminolojide çekiç-örs taktiği denir. Şöyle açıklayayım, güneyden Irak, IŞİD’e Musul’da vuracak. Burada çekiç, Irak güçleri. Ancak Musul’a vurulan darbenin etkili olması için kuzeyin sert bir platform ile kapatılması gerekiyor yani örs olması gerekiyor. Kuzey tarafında da Türkiye bulunuyor. Çekiç darbesi ile Musul’dan kaçan IŞİD’liler Türkiye sınırından geçememeli. Aksi halde çekicin etkisi olmaz ve IŞİD lastik top gibi kaçar durur. İşte bu durum bizim sınırımızda çatışma riskini artırıyor.”
Koalisyon saracak Irak ordusu vuracak
Eski bordo bereli Metin Gürcan, Musul operasyonunda özellikle sınır güvenliği konusunun ön plana çıktığını söyledi: “Musul’a harekat düzenlendiğinde Irak Merkezi yönetimi güneyden saldıracak. Doğu tarafı Kürt yönetimi tarafından kuşatılacak ve darbe yiyen IŞİD mensuplarının bu bölgeye kaçışı engellenecek. Batı kaçış yolunu ise ABD uçakları kesecek. Geriye bir tek kuzey kalıyor. Yani sınırımızda IŞİD’le çatışma çıkabilir. Türk yöneticilerin üzerinde durduğu risk bu. Bu noktada Türkiye’nin sınır hattını kuvvetlendirmesi gerekiyor. Bu bölgeye hendekler kazılmaya başladı bile.”
İŞTE 5 MADDE
Gürcan yazısında anlaşma sağlanan 5 başlığı şu şekilde özetledi:
İstihbarat desteği
Türkiye’nin Musul’daki Sünni Arap aşiretler ve diğer Sünni yapılar üzerindeki tarihi etkisi bilinen bir gerçek. Ayrıca Irak sınır bölgesindeki geçişleri kontrol etmek maksadıyla insansız hava araçları ve hava keşif uçakları ile ile son yıllarda denetimi artırdığı da biliniyor. Türkiye harekat esnasında Musul’dan insan istihbaratı, keşif uçakları ve İHA’larla keşif ve gözetleme ile sinyal-elektronik iz istihbaratı desteği verebilir.”
Lojistik destek
Özellikle İncirlik lojistik konusunda ön plana çıkıyor. Musul operasyonu ile koalisyonun İncirlik konusunda beklenti ve taleplerinin artacağını öngörmek mümkün.
Askeri Eğitim
Kuzey Irak’taki Diyala Askeri Kampı’nda eğit-donat uygulaması sürecek. Peşmergeye eğitim veren Türk askerlerin sayısı artırılacak. Ayrıca Suriyeli muhaliflerin Türkiye’nin Kırşehir şehrindeki eğitimine de destek verilecek. Bu kampta 15 Mart tarihinden itibaren 300 Suriyeli muhalifin askeri eğitimine başlanması planlanıyor.
Acil durum desteği
Ankara’daki güvenlik uzmanları ayrıca İncirlik, Malatya, Batman ve Diyarbakır’daki üslerini yardım malzemelerinin taşınması dışında sadece “acil” durumlardaki inişlere açacak. Talep olursa da AWACS ile istihbarat, tanker uçağıyla da yakıt ikmali desteği verebilecek.
Sınır Güvenliği
Sınırdan mülteci akınına karşı tedbir alınacak. Mayınlı alanların önlerine hendek kazılarak sivillerin ölmesi önlenecek. IŞİD’ten gelebilecek tehditlere karşı sınıra takviye birlikler gönderiliyor.

Haberin Devamı