Gazete Vatan Logo

Musul operasyonu ekim ayının ilk haftasında başlıyor

Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’un IŞİD’ten kurtarılması için Irak ordusu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin askeri gücü peşmerge, koalisyon güçleri ve aşiretlere bağlı güçler ekim ayıda ortak operasyon başlatacak

Musul operasyonu ekim ayının ilk haftasında başlıyor

Sputnik’e konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul sorumlusu ve sözcüsü Said Mamuzini, Musul operasyonunun ekim ayının ilk haftası başlaması yönünde karar alındığını belirterek, operasyon nedeniyle IŞİD’in kentin çevresinde hendekler kazdığını söyledi.

Peşmerge ve Irak kaynaklarından edinilen bilgilere göre Irak ordusu ve peşmerge güçleri, Irak’ın kuzeyindeki Musul kentinin alınması için büyük bir operasyona hazırlanıyor. 2014 yılının haziran ayında IŞİD tarafından işgal edilen Musul kentinin alınması için yapılacak operasyon kapsamında ABD önderliğindeki koalisyon güçleri, hava ve lojistik desteği veriyor. Operasyon kapsamında ABD 500 askerini daha Irak’a gönderdi. Operasyonda Almanya, Fransa ve Kanada askerleri de yer alacak.

IRAK, TÜRKİYE’Yİ MUSUL OPERASYONUNDA İSTEMİYOR

Türkiye operasyona katılmayı çok isterken Irak hükümeti ile Şii örgütler ise buna karşı çıkıyor. Irak hükümeti Türkiye’nin operasyon bahanesiyle Irak’ta kalıcı olmayı düşündüğü gerekçesiyle Türkiye askerinin operasyonda yer almasını istemiyor ancak lojistik desteğe karşı çıkmıyor. İran’ın operasyona katılmasına da ABD ve Sünni aşiretler karşı çıkıyorlar.

Haberin Devamı

PKK’YA YAKIN ÖRGÜT DE OPERASYONA KATILIYOR

PKK’ya yakınlığıyla bilinen Şengal Savunma Birlikleri (YBŞ) örgütü ise Türkiye’nin tüm çabalarına rağmen operasyona katılacak. YBŞ güçleri Irak ordusu ile Mahmur ve Şengal bölgesinde operasyonda yer alacak. Silah ihtiyacını da Irak ordusu ve ABD karşılayacak.

80 BİN KİŞİ OPERASYONDA YER ALACAK

Musul operasyonuna Irak ordusundan 50 bin, peşmerge güçlerinden 20 bin kişi ile Türkmen gruplar ve Sünni aşiretlerden 10 bin kişinin katılması bekleniliyor. Operasyona katılacakların tüm ihtiyaçlarını ise koalisyon güçleri karşılayacak.

CEPHENİN ÖNÜNDE, PEŞMERGE ARKASINDA

Musul operasyonunda Musullu Sünni aşiretler ile Irak ordusu en önde savaşacak. Peşmerge ve Türkmen gruplar ise operasyonun ikinci kısmında, koalisyon güçlerinin askerleri ise cephenin üçüncü kısmında yer alacak. Perşmerge güçleri Musul kent merkezine girmek istemiyor çünkü Arap olan bir kentin Kürt güçleri tarafından alınmasını doğru görmüyor.

Haberin Devamı

OPERASYON AŞAMALI OLACAK

Operasyon aşamalı olacak ve ilk aşamada Musul’un çevresinin tamamının alınması hedeflenecek. Operasyonun 3 ay ile 6 aya kadar sürede tamamlanması beklenirken, kentten göç edecek siviller için de Irak hükümeti Mahmur kasabası çevresinde bir kamp kurmayı planlıyor. Halihazırda peşmerge Musul’un batı, kuzey ve doğusunda yer alıyor ve buradan kent merkezine doğru saldırı başlatmayı planlıyor. Irak ordusu ise Musul’un güneyi ve güneydoğusu ile Mahmur kasabasının çevresinde bulunuyor. Irak ordusu geçtiğimiz aylarda Musul’un güneyinde yer alan Şirkat bölgesinde IŞİD ile girdiği çatışmada ‘IŞİD’in Genelkurmay Başkanı’ Ömer El Şişani’yi öldürerek, örgüte ağır darbe vurmuştu.

‘SON HAZIRLIKLAR YAPILIYOR’

Musul operasyonuyla ilgili Sputnik’e konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul sözcüsü Said Mamuzini, Musul operasyonun ekim ayının ilk haftasında başlayacağını belirterek, şöyle konuştu: “Operasyonun ekim ayının ilk haftası başlaması yönünde karar alındı. Şimdi son hazırlıklar yapılıyor. Musul öncesi Kürt yerleşim yerleri peşmerge güçleri tarafından özgürleştirildi. Barzani, Karagoz ve Tılkef alındı. Peşmerge Musul sınırına dayandı. Peşmerge’nin Musul’a varmasına 5 kilometre kaldı. Irak ordusu da kendi cephesinden saldırıya geçti ve Musul sınırına dayandı. Irak ordusu geçenlerde Şergat bölgesini IŞİD’den aldı. Şergat Musul’a yakın. ABD askerleri şimdi Şergat bölgesinde üs kurmuş ve konumlanmışlardır.”

Haberin Devamı

Musul’un alınmasından önce Havice ilçesinin alınacağını aktaran Mamuzini, şöyle devam etti:

“Musul operasyonu 5 koldan aynı anda başlayacak. Operasyona binlerce peşmerge savaşçısı ile Irak ordusundan büyük bir güç katılacak. Peşmergenin Musul kent merkezine grime yetkisi olacak ancak peşmerge güçleri Arap-Kürt hassasiyeti nedeniyle kent merkezine girmeyecek. Musul operasyonu nedeniyle ABD ile peşmerge güçleri arasında geçtiğimiz ay bir anlaşma oldu. Bu anlaşma çerçevesinde peşmerge güçlerine silah ve para yardımı yapılıyor. Koalisyon ülkeleri operasyonda yoğun bir hava ve silah desteği verecekler. Yoğun hava desteği nedeniyle operasyonun birkaç ay içinde başarılı olmasını bekliyoruz.” Operasyona kimlerin katılacağının belirlendiğini dile getiren Mamuzini, “İran’a yakın Haşbi Şii örgütü katılmayacak. ABD bunları istemiyor. Türkmen örgütler katılacak. Eski Musul Valisi Asil Nuceyfi’ye bağlı olan Haşdi Vatani Türkmen örgütü de operasyona katılacak. Türkiye bu güçleri zaten operasyon kapsamında eğitiyor. YBŞ güçleri de Mahmur ve Şengal bölgesinde Irak ordusu ile operasyona katılacak” dedi.

Haberin Devamı

KENT ALINDIKTAN SONRA KARGAŞA OLMAMALI’

Musul’un alınmasından sonra kentte bir kargaşa olabileceğine dikkat çeken Mamuzini, “Kentin kim tarafından yönetileceği konusunda bir karagaşa yaşanabilir. Kargaşanın çıkmaması için şimdiden gerekli tedbirler alınmalıdır” diye konuştu.