Gazete Vatan Logo

Musul’da vurulup Kerkük’te vurdular

Irak’ın Musul kentinde operasyon sürerken, DEAŞ’lı teröristler Kerkük’e 4 koldan saldırdı. ‘Uyuyan hücreler’ uyandı, polis merkezleri, kamu binaları, otel ve santralleri vurdu. 30’dan fazla insan öldü. Çatışmalar saatlerce sürdü

Musul’da vurulup Kerkük’te vurdular

Irak’ta terör örgütü DEAŞ’ın Kerkük’teki “uyuyan hücreleri” sabaha karşı şehir merkezinde güvenlik güçlerine ait binalara ve kamu kurumlarına saldırdı. Hedef alınan noktalar arasında bulunan elektrik santralinde 16 kişi hayatını kaybetti. Saldırganların 30’dan fazla kişiyi öldürdüğü kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi, cuma namazı kılınmayacağı açıklandı. Bazı mahallelerde çatışmalar öğle saatlerine kadar devam etti. Sayıları en az 14 olduğu sanılan DEAŞ teröristleri hafif silahlar, el bombaları ve RPG’lerle çatıştı, 12’si öldü. İkisi ise uzun süre bir otelin içinde rehin aldıkları sivillerle birlikte güvenlik güçlerine uzun süre direndi. Saldırılara intihar bombacılarının da katıldığı açıklandı.

Sabaha karşı saldırdılar

DEAŞ’ın saldırı düzenlediği yerler arasında, bir İran şirketi tarafından inşa edilen elektrik santrali de yer aldı. AFP, kent merkezinin yaklaşık 40 kilometre kuzeybatısındaki Dibis ilçesindeki elektrik santraline yerel saatle 06.00’da gerçekleştirilen saldırıda en az 4’ü İranlı 16 kişinin öldüğünü bildirdi. AFP’ye konuşan Dibis Kaymakamı Abdullah Nureddin, “Santrale saldıran üç intihar bombacısı, 12 Iraklı yönetici ve mühendisin yanı sıra dört İranlı teknisyeni öldürdü” dedi. Salihi, intihar bombacılarından birinin, üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirmeden vurulduğunu, diğer ikisinin ise kendilerini havaya uçurduğunu belirtti. Reuters’a konuşan bir hastane kaynağı, kentteki saldırılarda altı güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Yardım iddiası

Kerkük İlçe ve Kasabalar Polis Müdürü Serhad Kadir ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kentin çoğunlukla Arapların yaşadığı 1 Haziran semtinde çatışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Bazı kent sakinlerinin militanlara yardım ettiğinden şüpheleniyoruz” ifadelerini kullandı. Aanadolu Ajansı’na bilgi veren kaynaklar, kent merkezine sızan örgüt militanlarından altısının 1 Haziran semti, eski emniyet binası ve bir otel içerisinde kendisini patlattığını aktardı. Kerkük kent merkezindeki sokağa çıkma yasağı sürerken, DEAŞ’ın keskin nişancılarının çatılarda konuşlandığı görülüyor. Öte yandan Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağı’ndan yapılan açıklamada, gece saatlerinde yürütülen operasyonlar sonucu DEAŞ’ın elindeki beş noktada kontrolün sağlandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

İLK KEZ Başika’da ABD askeri öldü

17 Ekim’de DAEŞ kontrolündeki Musul’a yönelik operasyon başlayan operasyon bugün 6’ıncı gününe giriyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Kuzey Irak’ta Musul operasyonuna destek için bulunan bir Amerikan askerinin öldüğünü bildirdi. CENTCOM, yaptığı yazılı açıklamada, “20 Ekim 2016 tarihinde bir Amerikan askeri, patlayıcının infilak etmesi sonucunda açılan yaralardan dolayı hayatını kaybetmiştir” bilgisi verdi. Kimliği açıklanmayan askerin Türk üssünün de bulunduğu Başika’da Peşmerge ile ortak savaşan özel kuvvetler askerlerinden biri olduğu belirtiliyor.

Cuma namazı kılınmadı

Saldırılar sonucu sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentte Sünni Vakfı camilerin kapatıldığını ve cuma namazı kılınmayacağını bildirdi. Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili Aydın Maruf, “Zalim terör örgütü DEAŞ’ın ne zaman nasıl saldıracağı belli olmaz. Halkın güvenliğini sağlamak için bugün sokağa çıkılmaması önemlidir. Musul kadar Kerkük de önemli çünkü birçok etnik ve dini unsur birlikte yaşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Saklandıkları kreş vuruldu

Rudaw’a konuşan Kerkük Acil Müdahale Polis Müdürü Danyal Cabbar, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının kent merkezinde DEAŞ’lıların girdiği kreşi vurduğunu söyledi. Muhabir, DEAŞ’lıların saklandığı bir otelin ise bölgeye gelen tank ve zırhlı araçlarla kuşatıldığını aktardı. Bölgedeki çatışmanın sürdüğü belirtildi.