Gazete Vatan Logo

Musul'da neler oldu?

Musul'da neler oldu?

2013 yılında Irak'ta eski başbakan Nuri El Maliki, üçüncü bir dönem için daha işbaşına gelmeye çalışıyordu, ancak hem ülkesinde hem de yurtdışında Şii çoğunluğu kollayan Sünnileri ise dışlayan kutuplaştırıcı politikalar izlemekle suçlanıyordu.

6 Haziran 2014

2014'ün başlarında IŞİD zaten komşu Suriye'de bir üs kurmuş, Iraklı Sünnilerin merkezi Anbar vilayetine de girmişti. IŞİD, Musul'da Irak güvenlik güçleriyle çatışmalara başladı. İki Musul'un kuzeyindeki El Kahire'ki istihbarat merkezine intihar saldırısı düzenledi. Doğudaki Muktediye'de iki bombalı araç saldırısında 5 kişi öldü.

7 Haziran 2014

Musul'un kuzeyindeki Yermuk bölgesi dahil IŞİD kentin bir bölümünde elektriği kesti.

8 Haziran 2014

IŞİD kentin kuzeydoğusunda Irak güçleriyle çatışmaya girdi. Siviller kaçmaya başladı.

9 Haziran 2014

Gece başlayan çatışmalar yoğunlaştı. Hastane ve Ninova Hükümet binası IŞİD'in kontrolüne geçti. Musul'un bağlı olduğu Ninova Valisi Nuceyfi seferberlik çağrısı yaptı.

10 Haziran 2014

IŞİD gün ortasında Musul Havaalanı'nı ele geçirdi. Musul'daki Nakşibendi Ordusu'nun da desteğiyle örgüt tüm şehri kontrol etmeye başladı. Irak güvenlik güçleri kentten kaçtı. Kayyare Hava Üssü de IŞİD'in eline geçti. IŞİD militanları bölgeyi terk eden Irak kuvvetlerinin arkalarında bıraktıkları çok sayıda silahı ele geçirdi, bankalardan yüz milyonlarca dolar yağmaladı, yüzlerce tutsağı cezaevinden çıkardı, keyfi idamlara ve kafa kesmelere başladı.

Haberin Devamı

11 Haziran 2014

İşgalden bir gün sonra Musul'dan 500 bin kişi kaçtı. 300 bin kişi Kürt bölgesine sığındı.

Kürdistan Bölgesel Kürt Yönetimi, Musul sınırında 30 bin, Kerkük ve Germiyan bölgelerinde ise 20 bin peşmergeyi ağır silahlarla alarma geçirdi.

Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit IŞİD'in eline geçti. IŞİD Bağdat'a 110 km uzaktaki Samarra'ya doğru ilerlemeye başladı. IŞİD Musul'daki Türk Konsolosluğu'nu basıp 49 Türk'ü rehin aldı.

12 Haziran 2014

Kürt peşmergeler ABD işgalinden beri statüsü henüz belirlenmemiş olan Kerkük'ün kontrolünü IŞİD'den korumak bahanesiyle ele geçirdi. Irak Ordusu Tikrit'i IŞİD'den geri aldığını açıkladı.

Haberin Devamı