‘Chomsky’den direniş dersi!

Haberin Devamı

Daha olayların sıcaklığını koruduğu günlerde tahmin ettiğim gibi kitapçı rafları, Gezi Direnişi kitaplarıyla doldu...

Agora Kitaplığı da dünyaca ünlü yazar Noam Chomsky’nin “Occupy/İşgal Et” isimli kitabıyla, bu akıma katıldı.

Kitap, Amerika’da 2010 ve 2011 yılarında patlak veren “İşgal Et” hareketinin temel özelliklerini ve bu hareketin dünyanın başka ülkelerindeki isyanlarla ortak bağlarını anlatıyor.

Kitabın Türkçe baskısının özelliği ise, Chomsky’nin Gezi Direnişi’ne verdiği destek mesajıyla başlaması...

Yazar bu mesajında özetle şunları söylüyor:

İlham veriyor!

“Bugün İstanbul sokaklarında ve Türkiye’nin dört bir tarafında yaşanmakta olan olaylar, her şeyden önce, halk kitlelerinin baskıya, şiddete karşı nasıl bir mücadele verebileceğine dair ilham verici bir örnektir.

Türkiye’de yaşananlar Türkiye’nin bölgedeki kritik rolü ve en önemli ülkesi olması açısından özellikle kayda değerdir. Türkiye’de meydana gelen olayların çok geniş etkileri olacaktır. Bunun etkileri hem Doğu’da hem de Batı’da şimdiden gözlemlenmektedir. Bu direniş küresel halk kitlelerine karşı, bir nesildir devam eden neoliberal saldırıya karşı uluslararası boyuttaki bir başkaldırının parçasıdır. Farklı şekillere bürünebilir, farklı yerlerde gerçekleşebilir; ancak başkaldırı her yerde gerçekleşmektedir.

Türkiye, genele uydu!

Bu milenyumun başında Latin Amerika, uzun yıllardır süren mücadeleden sonra, Batı’nın özellikle de Amerika’nın tahakkümünden kurtuldu ve daha bağımsız bir yönde ilerlemeye başladı.

Bazı ülkeler kendilerine dayatılan adil olmayan borçları ödemeyi reddettiler. Başka ülkeler ise, Kuzey Afrika’da olduğu gibi, kendilerini, büyümeyi ve kalkınmayı engelleyen ve toplumun geneli için büyük zorluklar doğuran neoliberal zincirlerden kurtarmak için başka yollar arayışına girdiler.

Arap Baharı da, şu anda geçici bir bekleme sürecinde olmakla birlikte, aynı yolu izlemeye başladı.

Türkiye de şimdi, Avrupa’da ortaya çıkan benzer toplumsal direniş hareketlerine -özellikle Yunanistan’da ve İspanya’da oldukça şiddetli gelişen, Birleşik Devletler’de de Wisconsin ve Zucotti Parkı’ndaki İşgal (Occupy) Hareketleri gibi oluşumlara dahil olmaktadır.

Baskılara direniş!

Bence tüm bu hareketler genel küresel bir tepkinin parçalarıdır. Geçtiğimiz birkaç yılda Türkiye’de talihsiz bir gerileme yaşandı. 1990’lar tam bir korku filmiydi. Her ne kadar bu milenyumun başlarına kadar kayda değer düzelmeler yaşanmış olsa da şu anda Türkiye dünyadaki bütün ülkelerden daha çok sayıda tutuklu gazeteciye sahip. Bununla birlikte başka alanlardaki baskılar da devam etmekte. İşte şimdi halk, bütün baskılara karşı direnişe geçmektedir.

Başlangıçta bu direniş İstanbul’un merkezindeki halka açık son alanın (Taksim Meydanı ve Taksim Gezi Parkı’nın), bir yandan tarihi kışla ve cami yapımı, diğer yandansa ticarileşme ve kentsel dönüşüm adına talan edilmesi, ayrıca şehrin geleneksel karakterinin yok edilmesi girişimine tepki olarak ortaya çıkmış olsa da, şimdi artık daha geniş mücadele alanlarına yayılmaktadır.

Bende çapulcuyum!

Bu hareket, uluslararası düzeyde, insan hakları, adalet, özgürlük ve halkların refahı için sorumluluk hisseden herkes için bir destek ve dayanışma sebebi ve fırsatı olmalıdır. Gerçekten de her yerde dayanışma etkinlikleri devam etmektedir.

Yaşanan bu gelişmeler, egemen güçlere karşı bir uyarı niteliğindedir. Egemen güçler, uyguladıkları bu politikalara bir son vermeli ve dikkatlerini sermayenin en tepedeki kısmına ve ekonomik zenginliği elinde bulunduran çok küçük bir zümreye değil, halkların ihtiyaç ve kaygılarına yöneltmelidirler.

Şu anda Türkiye’de yaşanan olaylar, mümkün olan en güçlü desteği hak eden bir fırsat ve umut ışığıdır. Ön saflarda mücadele edenlere, insan ancak hayranlık duyabilir ve kendilerinin bu son derece haklı ve anlamlı mücadelelerinde mutlaka başarıya ulaşmalarını temenni edebilir.

Ben de bir çapulcuyum.

Her yer Taksim, her yer direniş!

Noam Chomsky”

OCCUPY/İŞGAL ET (***)

Türü: Sınıf Savaşı, İsyan ve Baskı Üzerine Düşünceler

Yazan: Noam Chomsky

Çeviren: Osman Akınhay

Yayımcı: Agora Kitaplığı

Baskı tarihi: 2013, Temmuz

Sayfa sayısı: 144

Fiyatı: 10 lira

İnternet fiyatı: İdefix 7,50, D&R 7,49 liraÖ

Kişisel not: Yazarın daha önce “Anarşizm Üzerine” isimli kitabını okumuştum. Bu son kitabını, kendim aldım.

DİĞER YENİ YAZILAR