Esir askerler

Haberin Devamı

Bu kitap, bugüne kadar onlarca örneğini okuduğumuz bir “Hasdal Yayınevi” ürünü. Yazar, muvazzaf bir kurmay albay...

Hiç beklemediği bir anda yüzlerce subayla birlikte gözaltına alınıp tutuklanmış ve bu kitabı yazmaya o gün karar vermiş. Kendi deyimiyle de kararın açıklandığı 21 Eylül 2012 günü kitabı tamamlamış...

Çok kolay yazdığını, çünkü hiçbir yazarın ulaşamayacağı kadar “canlı kaynağa” çok kolay (!) ulaşabildiğini belirtiyor.

Evet; yazar, o canlı kaynaklara kolay ulaşıyor; çünkü onlarla 24 saat birlikte yaşıyor.

Neye elveda?

Kitabın ismi ELVEDA ama yazar akrostiş tekniği ile bir de bu ismin açılımını veriyor:

El

Lbirliğiyle

Vatanında

Esir

Düşürülmüş

Askerler

İsim açılımı konusunda şunları söylüyor:

“Bu ismi ve açılımı ilk duyanlar, ‘Daha işin başındayız, bu da nereden çıktı? Dur hele, elveda demek için daha çok erken’ deseler de; bu davaya gayet uygundu. Peki, neden mi ELVEDA demiştim? Aslında bu davada yaşananlar nedeniyle hukuka, adalete, vicdanlara, insanlığa ve güven duygusuna ELVEDA demek zorunda kalmıştık...”

Peki; cezaevi anılarından, tutuklu sohbetlerinden, yargılama sırasındaki garip olaylardan ve TSK üzerinde oynandığı düşünülen oyunun detaylarından oluşan bu kitabın diğer onlarca Hasdal kitabından farkı ne?

İlk farkı, dili...

Son derece temiz bir Türkçeyle, su gibi akan bir üslupla kaleme alınmış... İkincisi yazarın bakış açısı... Sadece kendi yaşadıklarını ve uğradığı haksızlıkları yazmamış, onlarca “dava arkadaşı”yla, tıpkı bir gazeteci gibi söyleşiler yapmış...

Peki yazar neyi hedeflemiş?

Bu sorunun yanıtını da kendi ağzından verelim:

“Bu kitap ‘Du bakali n’olcek?’ diyenlere, ellerinde hançer, saplayacak sırt arayanlara, kalemlerinden kin ve nefret damlayanlara, görmez gözlere, işitmez kulaklara, ‘Yetmez ama evet’ diyenlere yazılmıştır.”

Haksızlıkları, hukuksuzlukları okumaya tahammülünüz kaldıysa... Bu kitap tam size göre!

ELVEDA ***

“yurduma bahar yaparım, göğsüme taktığım gülleri!”

Türü: Anı, inceleme,

söyleşi

Yazan: İkrami Özturan

Yayınlayan: Bilgi Yayınevi

Baskı tarihi: Ocak 2013

Sayfa sayısı: 515

Fiyatı: 25 lira

İnternet fiyatı: D&R 18.49, İdefix 20 lira.

Kişisel not: Kurmay Albay İkrami Özturan, Balyoz Davası sanığı... Tanışmıyorum.



*****


Bir albüm!

Pazartesi günleri bu sütunlarda sizinle okuduğum kitaplar hakkındaki düşüncelerimi paylaşıyorum. Ama seyrek de olsa etkilendiğim sergilerden, dinlediğim albümlerden, gittim konserlerden ya da izlediğim filmlerden söz etmeyi de istiyorum.

Bu hafta beni en çok heyecanlandıran haber, gerici çevrelerin hedef tahtasına oturttukları dünyaca ünlü klasik müzik bestecimiz Fazıl Say’dan geldi.

Heyecanlandım; çünkü Fazıl’ın hakkındaki onca iftiraya, hakarete, küfre ve açılan davalara aldırmadan “üretmeye” devam ettiğini gördüm.

Sanatçı ilk kez 2010’da seslendirilen İstanbul Senfonisi’nin konser kaydı ile “Hezarfen, Ney ve Orkestra İçin Konçerto” isimli yapıtlarını bir albümde toplamış...

Klasik müzik dinlemeyi seven okurlarımın bu albümden büyük tat alacaklarına eminim.

*****


Ordu Yazarlar Evi kitap bağışı bekliyor...

Hatırlarsınız; Ordu Belediyesi, geçen yılın sonlarına doğru Ordu’da “Dünya Yazarlar Evi”ni hizmete soktu. Tüm masrafları Ordu Belediyesi tarafından karşılanan bu yazarlar evi, aynı zamanda dünyada bir ilk...

Bu merkezde Yaratıcı Yazarlık Atölyesi ve Tarih Atölyesi etkin olarak çalışmalarını sürdürmeye başladı bile...

Tarih Atölyesi, yerel tarih, sözlü kültür ve metin okuma konularında...

Yaratıcı Yazarlık Atölyesi ise çocuklar, gençler ve yetişkinler için özel programlar düzenliyor. Geçenlerde projenin fikir babası sevgili dostum Şinasi Tepe’den bir mektup aldım:

Dünya Yazarlar Evi’nde oluşturulan kitaplıktaki kitap sayısı yapılan bağışlarla bine ulaşmış... Ancak bu sayı, böylesine özel bir merkez için oldukça yetersiz... Şinasi Tepe tüm yazarlara, okurlara ve yayınevlerine çağrıda bulunuyor; kitaplıklarındaki şiir, öykü, roman, çocuk edebiyatı, araştırma, inceleme ve tarih kitaplarının sayısının artması için destek istiyor.

İlgilenirseniz kitap bağışlarınızı, “Ordu Dünya Yazarlar Evi, Menekşe sokak, Taşbaşı Mahallesi-52200 Ordu” adresine gönderebilir ya da orduyazievi@gmail.com, ordudünyayazarlarevi@gmail.com adreslerinden Şinasi Bey’le irtibata geçebilirsiniz...

DİĞER YENİ YAZILAR