Ölü bir yazarın AKP tanımlaması!

Haberin Devamı

İnternette bazı sözlükler var, bilirsiniz... Bu sözlüklerdeki her maddenin altına isteyen herkes, o maddenin kendisinde yaptığı çağrışımları yazabiliyor.

Ekşi Sözlük, İTÜ Sözlük, Uludağ Sözlük, İnci Sözlük bunların en bilinenleri...

İzmirli genç yazar ve sinema yönetmeni Sabri Kaliç de yıllardır Karakalem Dergisi’nde “madde” tanımı yapıyordu... İnanılmaz zekice tanımlardı bunlar!

“Çük” sözcüğünün karşısına, “Türk erkeğinin hayatını yöneten organ” yazabilecek kadar açık sözlü, “kaybetme”nin tanımı, “Bazıları asla kaybetmez, sadece avans verir. Hayata bile!” diye yapabilecek kadar duyarlıydı.

***


Sonunda kararını verdi:

Kendi sözlüğünü yazacaktı!

“Şeytanın Türkçe Sözlüğü” olacaktı kitabının adı...

Çünkü “Şeytana pabucunu ters giydirecek” tanımlamalar yaptığını söylüyordu dostları!

Etik Yayınları’yla el sıkıştı ve hummalı bir çalışma temposu içine girdi.

En büyük korkusu, yaptığı bazı tanımlar yüzünden kitabının toplatılmasıydı...

Kitap bitmek üzereydi ki; bu gerilimi atmak için birkaç günlüğüne Alaçatı’ya gidip tatil yapmaya karar verdi...

Ve 23 Eylül 2012’de kötü haber oradan geldi:

Sabri boğulmuştu!

“En büyük orgazm... Öyle büyüktür ki tam ölüm anında, elinizde bir seçim şansı olsa bile o anki zevki bırakıp hayata geri dönmezdiniz. ‘Sen nereden biliyorsun?’ demeyin, bir kez ölmüştüm” diye dalga geçtiği ölüm, onu çok erken bulmuştu!

O, sözünü ettiği “büyük orgazm”dan bu kez (ikinci denemesinde) vazgeçememiş olsa gerek ki; dönmedi!

Sözlüğü Sabri’nin metinlerine uygun bir şekilde tamamlayıp basmak da acısını bir türlü atlatamayan yayınevindeki yakın dostlarına düştü.

***


İşte bu “çok özel” sözlükten birkaç madde:

Orman Kanunu: Ormanları “Şehir yapacağız” diye yok ettikten sonra yaptıkları konut sitelerini “doğadan bir parça” diye reklam eden zihniyetin hukuk anlayışı...

Futbol: Bir Alman atasözü, can sıkıntısının tüm günahların babası olduğunu söyler. Sistemimiz de biz yanlış yollara sapmayalım da günah işlemeyelim diye bize futbolu hediye etmiştir.

Din adamı: Bağlı olduğu inanç için üstüne bir de maaş alan garip bir meslek mensubu. İnsan ister istemez düşünüyor, “Çok daha iyi bir maaş için din değiştirecek din adamları olabilir mi ki?”

Asalak: Üzerinde barındığı canlının sırtından yaşamını sürdüren zavallı yaratık... İnsan olanları (hele de zamanla şansı yaver giderse) ileride adamdan sayılma lüksüne bile sahip olmaktadır.

AKP: Elbette bu kâbus bitecek, bu zalimler gidecek! Ama tarihe kayıt düşülmesi için söylüyorum, ileride sosyologlar, psikologlar vd. 2002’den itibaren bu ülkede on yıl süreyle olan bitene baktıkları zaman gözlerine inanamayacaklar. Benim faşist Demokrat Parti’nin muhalif CHP hakkında, 1960 yılında “ülkedeki bütün yıkıcı grupları çevresinde topladığı, halkı ve orduyu iktidara karşı ayaklanmaya kışkırttığı” gerekçesiyle soruşturmalar açtığını 1980’lerde öğrendiğimde tüylerimin diken diken olması gibi, gelecek Türkler de AKP’nin hükümet olarak yaptıklarına inanamayacaklar. Oyunlar yazılacak, filmler çekilecek AKP iktidarının İslamcı fetişizmi hakkında, tabii AKP’den sonra bir Türkiye kalırsa!

***


Sabri, sözlükte “deniz” tanımını yaparken, “İçinde uçar gibi hareket edebilme özgürlüğü nedeniyle bayılırım denizlere... Herhalde aynı duygu bir de uzayda veya yerçekimsiz ortamda hissedilebilirdi” diyordu...

O artık “ölü bir yazar...”

Bu kitapla, tüm gerçek yazarlar gibi “ölümsüzlüğe” şimdiden ulaştı...

ŞEYTANIN TÜRKÇE SÖZLÜĞÜ ****

Türü: Karşı sözlük

Yazan: Sabri Kaliç

Çizen: Kemal Gökhan Gürses

Yayınevi: Etik Yayınları

Baskı tarihi: Ekim 2012

Sayfa sayısı: 253

Fiyatı: 16.5 lira

İnternet fiyatı: D&R’da 12.49 lira...

Kişisel not: Bu kitabı yayınlayan, ‘Maraton’da Sona Doğru isimli son kitabımı yayınlayan yayınevi... Ancak yazar Sabri Kaliç’i tanımıyorum ve ne yazık ki artık tanışma olanağımız da yok! Çünkü bu kitap baskıya hazırlanırken 46 yaşındaki yazar... Vefat etti!

*****


98 yaşında şiir yazan kadın...

Hani şiir yazmanın sadece bir gençlik tutkusu olduğunu söyleyenler vardır ya... Dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, tam 98 yaşında şiir kitabı çıkardı!

Atatürk ilke ve devrimlerinin en “genç” savunucusu olan ve gururla izlediğimiz, temposuna ayak uydurmakta sıkıntı çektiğimiz bu müthiş bilim kadınının içinin, neden yandığını merak ediyorsanız... Bu kitabı mutlaka okumalısınız...

Emin olun, sizin de içiniz yanacak!

YANDI İÇİM ****

Türü: Şiir

Yazarı: Muazzez İlmiye Çığ

Yayınevi: Kaynak Yayınları

Baskı tarihi: Kasım 2012

Sayfa sayısı: 85

Fiyatı: 12 lira

İnternet fiyatı: D&R’da 8.99, İdefix’te 8.40 lira...

Kişisel not: Ne mutlu bana ki, “şair”i tanıyorum... Kendisi aynı toprakların ürünü olmaktan onur duyduğum bir efsanedir!

DİĞER YENİ YAZILAR