Bilinçli seçmen, oy vereceği partiden beklentilerini anlatıyor!

Haberin Devamı

Seçimlere altı ay kala, oy vereceğiniz partilerden beklentilerinizi aktarmaya devam ediyorum...
Bazı okurlarımızın istekleri 100 maddeyi buluyor... Bunların tamamını yayınlamaya kalksam, bir yıl boyunca başka hiçbir şey yazmamam gerekir... Taleplerinizden benzer olanları ayıklayarak, kalanları ise özetleyerek yayınlamak durumundayım.

Anlayışınıza sığınıyorum:

Av. Halil Yeşilyurt-Bursa

Oy vereceğim partiden; ülkemin siyasi ve ekonomik yönlerden tam bağımsız hale getirilmesi için beni ikna edecek projeler sunmasını... Tüm vatandaşların insanca yaşamasını sağlayacak uygulanabilir ekonomik projeleri üretmesini ve açıklamasını... Yargının tam bağımsızlığını garanti etmesini... Milletvekili maaşlarını düşüreceğine söz vermesini bekliyorum.

Sibel Mangit-İstanbul

Oy vereceğim parti; eğitimde ezberciliğe değil, öğrenmeye açık bir sistem oluşturmalı... Emekli aylıklarını; yılda 2 ikramiye olmak üzere 12+2’ye çıkarmalı... Asgari ücreti artırmalı... Büyük şehirlerden tersine göçü teşvik etmeli... Halkın en çok kullandığı ürün ve hizmetlerden ÖTV’yi düşürüp, lüks tüketimdeki ÖTV ve KDV’yi yükseltmeli... Çalışanlar veya okula gidenler için otobüs bilet ücretlerini indirmeli... Milletvekili sayısını yarıya düşürülmeli...

Tuğba Sevim

Benim oyumu vereceğim siyasi parti AKP Hükümeti’nin oluşturduğu korku toplumunun yerine; halkı talepkâr hale getirmeli. Herkes istediğini korkmadan rahatça söyleyebilmeli ki demokratik bir toplum olalım.

Ümit Balcı

Türbana karşıyım ama baş örtüsü üzerine çalışmalar yapılmalı... Burka, kara çarşaf gibi çağ dışı giyimler yasaklanmalı. Tekke ve türbeler kapatılmalı. Bunu yaparken de Allah ile kul arasına girilemeyeceği Kur’an baz alınarak insanlara anlatılmalı. Bölgede görev yapacak polis ve diğer devlet memurlarının Kürtçe öğrenmesi teşvik edilmeli. TRT için yapılan kesintilere son verilmeli. Yabancı dil eğitimine daha fazla ağırlık verilmeli.

Makine Y. Müh. Ergün Güvezne

Oy vereceğim parti, devlet kuruluşlarındaki lüks araçları satarak yerlerine Türkiye’de üretilen araçları alacağına söz vermeli, makam aracı sayısını azaltmalı. Milli savunma harcamalarını düşürmeli... Askerlik görevlerini yapanlar ve tahliyelerine az süre kalan hükümlülerin ağaçlandırma, temizlik gibi işlerde çalıştırılarak üretime katkıda bulunmasını sağlamalı. Meclis’teki oturumlara katılmayanların milletvekilliğinin düşmesi için çaba sarfetmeli... Seçim sistemi değiştirilerek önce her ile birer milletvekili ayrılmalı; sonra seçmen sayısı (550-81=469) kalan adede bölünerek bir milletvekilliğine düşen oy bulunmalı ve her ilin seçmen sayısı bu oy sayısına bölünerek illerin adaletli bir şekilde temsil edilmesi sağlanmalı...

Merve Ay

Oy vereceğim parti öncelikle bu kalan altı ayı iyi değerlendirmeli ve insanların güvenini kazanmalı... Genç kesime ülkede olup bitenler doğru olarak anlatılmalı. Büyük kentlerdeki güvenlik sorununu çözecek projeler geliştirilmeli... Devletin verdiği hizmetler için vatandaştan fahiş bedel istemesinin önüne geçilmeli... Örneğin kaybolan ehliyetin yenisi için 60 TL alınmamalı... Kimsesiz çocuklara daha fazla sahip çıkılmalı... Teröristbaşına verilen tüm olanaklar geri alınmalı...

Aytürk Onatsoy

Belediyelerin, devletin tüm kamu kuruluşlarının akçalı işleri şeffaf olmalı... Tüm ihaleler, gelişmeleri, sonuçları, harcamaları ile internette halka açıklanmalı... Eğitim ve sağlık hizmetleri bütün yurttaşlar için parasız olmalı...

Feyzi Alçin

Vergisini, sigortasını zamanında ödemeyenlere af geliyorsa; bu ödemeleri zamanında yapanlara da ödül sistemi getirilmeli... Örtülü ödenek mutlaka denetlenebilir olmalı!

Hüseyin ve Bilge Bilek-İzmir

Kadrolaşmaya derhal son vermeye ve yerleştirilmiş yandaş kadroları tasfiye etmeye söz vermeli... Güneydoğu ve Doğu’da toprak reformu yaparak ağalık, aşiret ve şıhlık sistemlerine son verilmesini sağlamalı... Bir Ar-Ge kenti kurulması için proje üretmeli.

Refii Beken-İstanbul

Oy vereceğim parti: Etnik ve dinsel ayrımcılıkla kararlı mücadele edeceğine... Köy Enstitüleri’nin tekrar hayata geçirilmesini sağlayacağına söz vermeli...

Yasin Uçar

Oy vereceğim parti öncelikle bir Milletvekilliği Yasası çıkaracağına ve milletvekili seçilecek kişinin en az üniversite mezunu olmasını sağlayacağına söz vermelidir... Milletvekilleri asla ticaret yapamamalı, akraba ve yakınlarının devlet kademesinde sorgusuz sualsiz işe alınmalarının önüne geçilmelidir.

Cem Say

Benim isteğim, iktidara gelmeden de yapılabilecek bir şey: Benim oy vereceğim parti, Mustafa Balbay’ı milletvekili adayı olmaya ikna edip, seçilebileceği bir yerden aday göstermelidir.

Madem normal hukuk işlemiyor, ben de oyumla suçsuz bir insanı ailesine kavuşturmaya yardım edeyim bari...

***

Oy vereceğiniz partiden istekleriniz o kadar çok ki... Yayınlayamadığım mektup sayısı bini buldu...
Salıdan itibaren birkaçını daha yayınlamaya devam edeceğim...

*****

GÜNÜN SORUSU

Seçimlerde oylarımıza talip olan partiler, bakalım sizden gelen bu istekleri ne kadar ciddiye alıp, kaçına seçim bildirgelerinde yer verecek?

DİĞER YENİ YAZILAR