İşte, A'dan Z'ye Genel Sağlık Sigortası Projesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Basın Müşaviri Kayhan Ünal kardeşim, dün sabah aradı ve "Bizi üzdün" diye serzenişte bulundu...

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Basın Müşaviri Kayhan Ünal kardeşim, dün sabah aradı ve "Bizi üzdün" diye serzenişte bulundu...

Konuyu biliyorsunuz:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, cuma günü bir basın toplantısı düzenleyerek, "sosyal güvenlik sistemini ayağa kaldıracak reform paketi"ni açıklamıştı. Ama verdiği bilgiler öylesine "teknik"ti ki, işin içinden çıkmak mümkün değildi. Örneğin Sayın Bakan, "Genel Sağlık Sigortası (GSS)"nin nasıl işleyeceğini anlatmıştı ama bizler hiçbir şey anlayamamıştık...

Kayhan'ın yönlendirmesiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Tuncay Teksöz ile görüştüm. Kendisi dünkü yazıda sorduğum bütün sorulan tek tek yanıtladı...

İşte o sorular ve yanıtları:

***

Soru: "Emeklilik" ve "Genel Sağlık" sigortalarına ayrı ayrı prim ödeyeceğiz. Ödeyeceğimiz toplam prim bugüne göre artacak mı?

Yanıt: Kesinlikle hayır. Şu anda SSK'lıdan ve Emekli Sandığı mensuplarından, maaşlarının yüzde 12,5'i, Bağ-Kur'lulardan ise bulundukları basamağın yüzde 20'si kadar bir "sağlık primi" kesiliyor. İşte bu kesintiler GSS'ye aktarılacak. Yani yeni sistem, bugün ödediğimiz primleri artırmadığı gibi; Bağ-Kur'lular açısından yüzde 7,5 daha az prim ödeme şansı yaratacak.

Soru: Devlet, prim ödeyemeyecek durumda olan bir kişi için, ayda kaç TL tutarında, GSS primi ödeyecek?

Yanıt: Bu kapsama girenler, Yeşil Kart sahibi yoksul insanlar... Bunların GSS primlerini devlet ödeyecek. Bu da asgari ücretin yüzde 12,5'i kadar tutar. Asgari ücret 444 milyon lira olduğuna göre; devlet, her Yeşil Kart sahibi aile için ayda 53 milyon lira aktaracak.

Soru: Sosyal güvenlik sistemine dahil olmadıkları halde, GSS'den yararlanmak isteyenler kaç lira verecek?

Yanıt: Asgari ücretin iki katının yüzde 12,5'i kadar... Bu da yaklaşık 111 milyon lira ediyor.

Soru: Çalışanların ödeyecekleri aylık prim nasıl hesaplanacak?

Yanıt: Brüt maaşlarının yüzde 12,5'i prim olarak alınacak. Diyelim ki ayda 600 milyon lira geliri olan bir aktif sigortalının maaşından 75 milyon lira alınacak.

Soru: ödenecek primle anne, baba, eş ve çocuklar da teminat altına alınacak mı?

Yanıt: Ailenin tamamı teminat altına alınacak...

Soru: Hangi giderler GSS kapsamında olacak?

Yanıt: Bütün zorunlu temel sağlık giderleri. Elbette "estetik" ameliyatlar kapsam dışı.

Soru: GSS'nin, özel sağlık sigortalarına göre avantajı ve dezavantajları neler olacak?

Yanıt: En önemli avantajı, aileye maliyeti. Biliyorsunuz; bugün 40 yaşlarında bir kişi, hiçbir hastalığı bulunmamak kaydıyla, özel sağlık sigortalarına yılda 1 milyar liranın üzerinde para ödüyor. O da kişi başına. Oysa biz bir asgari ücretliden yılda 635 milyon lira alacağız ama tüm ailesini sigortalamış olacağız. GSS'ye tâbi bir kişi; sadece kamuya ait hastanelerden değil, anlaşmalı özel hastanelerden de yararlanacak. Hizmet kalitesi bugünkü devlet ve SSK hastanelerinin çok üzerinde olacak. Sağlık Bakanlığı, bunun için bir "sağlık reformu" hazırlıyor. Özel sağlık sigortalarına göre bir başka avantajımız da; yaşa, hastalığa bakmaksızın herkesi sigorta kapsamına almamız. Özel sağlık sigortalan, belli yaşın üzerindeki hastalan ve bazı hastalıkları, teminata bağlamıyor. GSS'nin başlamasından sonra, özel sağlık sigortaları "tamamlayıcı" sigortalar haline dönüşecek. Diyelim ki siz; iki kişilik bir odada kalmak istemiyorsanız, o zaman özel sigortayı, bugünküne göre çok daha düşük bir prim ödeyerek devreye sokabileceksiniz.

Soru: GSS, devletin üzerindeki "sosyal güvenlik açığı" kamburunu artırmayacak mı?

Yanıt: Kesinlikle hayır. Sisteme dahil olacak "sigortasızlar" kendi primlerini ödeyecekleri için, ek yük oluşmayacak.

Soru: Ne zaman başlayacak?

Yanıt: 2005'in ilk aylarında yasayı çıkartmayı amaçlıyoruz. Sistem de en geç 2006'nın başlarında kademeli olarak hayata geçebilecek.

***

Tuncay Teksöz'ün bu açıklamalarından sonra kafamda GSS ile ilgili soru kalmadı.

Peki ikna oldum mu?

Doğrusu hayır!

Çünkü bir gazeteci olarak bu "projeler"i 1986'dan bu yana her iktidar döneminde en az bir kez dinledim... Ama hepsi "havada" kaldı!

Umarım bu kez hayaller gerçek olur.

DİĞER YENİ YAZILAR