Gazete Vatan Logo

Mustafa da doğru ben de doğruyum

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Ofer-Global ikilisinin de içinde bulunduğu konsorsiyumun 3.5 milyar euro ile en yüksek teklifi verdiği Galataport ihalesine ilişkin olarak oğlu Mustafa Koç'la ayrı düşen görüşlerinin kamuoyuna yansımasını, "Mustafa da doğru, ben de doğruyum" sözleriyle değerlendirdi. Rahmi Koç, Galataport ihalesinde kiralama süresini çok uzun bulduğunu da ifade etti

Rahmi Koç, Ankara'da gazetecilerle yaptığı sohbette, "Bize 2 yılda öde diyorlar, onlara 49 yıl süre veriyorlar. 49 yılda ya deve ya deveci ya da padişah ölür. Şartların böyle olduğunu bilseydim Galataport ihalesine ben şahsen girerdim. Bu tür ihalelerde şartlar önceden anlatılmalı" demişti.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ise daha sonra Çanakkale'de soruları yanıtlarken, "İhaleyi önceden biliyorduk.
Galataport ihalesi gayet şeffaf gerçekleşti" diye konuşmuştu.

Latife olsun diye
Rahmi Koç, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te gazetecilerin konuyla ilgili sorularını söyle yanıtladı:

* Galataport ihalesiyle ilgili olarak siz ve oğlunuz farklı konuştunuz. Neden?(Gülümseyerek) Ben o gün uzun uzun ekonomiyle ilgili düşüncelerimi de anlattım. Ancak gazeteler alıp o sözlerimi öne çıkardı.

* Ama o sözleri söylediniz.
Evet, sohbet ederken latife gibi...

Ödeme planını görünce

* Yani sadece latife olsun diye mi söylediniz?
Efendim biz o ihaleyle ilgilenmediğimiz için şartları incelememiştik. Ancak gazetelerde 49 yıllık ödeme planını görünce şartların çok uygun olduğu dikkatimi çekti.

* O yüzden mi "Bilseydim ben de girerdim" dediniz?
Evet... 49 yıllık plan çok uzun. Bence kira süresi 15 yıl olmalıydı. 49 yıl fazla uzun.

* Oğlunuz Galataport ihalesi için "Gayet şeffaf" dedi...
Mustafa da doğru, ben de doğruyum. Biz ihaleyle ilgilenmediğimiz için şartları incelemedik. Ancak, ilgilenenler şartların uygun olduğunu görmüş ve biliyormuş.

* İhale sonrasında projeyle ilgili genişlemeden söz ediliyor. Olabilir mi?
Ben de duyuyorum. Bilemem. Ancak, burası Türkiye, belli olmaz. Bakın Boğaz'da ön görünüm bölgesiyle ilgili kurallar var. Biz arabamızı koyacağımız yere bir tente koymaya kalkınca 7 ay uğraşıyoruz. Ama bakıyorsunuz birtakım kişiler binalar dikiyorlar.

* Başbakan ve Maliye Bakanı'nın İsrailli işadamı Sami Ofer'le gizli görüşme yapmalarına ne diyorsunuz? Önce hatırlamadılar, sonra doğruladılar.
Bilgim yok.

* Galataport'la ilgili eleştirileriniz sonrasında hükümetle aranızda sorun oldu mu?
Biz hükümetle hep dostuz.

* Galataport projesinin devreye girmesiyle bölgeye büyük gemilerin yanaşması söz konusu olacak. Bu konuda eleştiriler var.
Bunun belli kuralları vardır. Bence İstanbul'un Galataport gibi projelere ihtiyacı var. O bölgeyi mevcut haliyle bırakmamak lazım.

Ofer'i sadece o meşhur gözlüğü ile tanıyorum

* Rahmi Bey, siz dünyada çok çevresi olan bir işadamısınız. İsrailli İşadamı Sami Ofer'le hiç daha önce karşılaştınız mı?
Hayır karşılaşmadım. Ben de kendisini gazetelerde gördüğüm o meşhur gözlüklü fotoğrafıyla biliyorum. O fotoğrafına dayanarak King Kong karikatürü çizdiler. O karikatürü de çok beğendim.

Avrupa beni şaşırtıyor ama Türkiye yoluna devam eder

* 3 Ekim'de Türkiye Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelere başlayamazsa ne olur?
Türkiye çok iyi bir ivme kazandı. Bence yoluna devam eder. Belki yabancı sermaye kısa süreli tereddüt yaşar. Ancak, yatırım dediğimiz iş o kadar basit değildir. 2-3 yıl karar süreci, bir o kadar yatırım süreci söz konusudur. Dolayısıyla yatırım kararlarında değişiklik olmaz.

* AB'nin Türkiye'nin önüne yeni yeni şartlar sürmesine ne diyorsunuz?
Bu Avrupa'nın sağı solu belli olmuyor, şaşırtıyor. En sert tehdit Avusturya'dan geliyor. Ben Kıbrıs'ın sorun yaratmasını bekliyordum. Önümüze bir de Ermeni sorunu çıkardılar. Bunlar Kürt sorununu da önümüze getirebilirler.

* 3 Ekim'de AB ile müzakerelere başlayabilir miyiz?
Ben müzakerelerin başlayacağını düşünüyorum. Yalnız sonrası çok zor olacak. Yolumuz taşlı, mayınlı ve bariyerlerle dolu olacak. Bu nedenle Avrupa'da müzakere üstadı olarak öne çıkmış kişilerden yardım almalıyız. Sadece kendi ekibimizle yetinmemeliyiz.

* Önereceğiniz isim var mı?
Bu konuda Avrupa'da kimlerin üstad olduğu bilinir. Örneğin İspanya böyle destek alan ülkelerden biridir. Biz de bunu yapmalıyız.

Tüpraş'tan sonra bir de Erdemir ağır gelecekti

* Tüpraş ihalesinde Koç'a yaraşır bir adım atalım mantığıyla mı hareket ettiniz? O konuda son kararı kim verdi?
Tüpraş ihalesi öncesinde komitemizi topladık, değerlendirme yaptık. Önceleri toplam değeri 3.9 milyar dolar ile 5 milyar dolar arasında hesaplandı. Daha sonra dünyadaki rafineri sıkıntısına bakıldı. Petrol fiyatlarının yüksek devam etme olasılıkları hesaplandı. Çünkü petrolün varili 60 dolarken Tüpraş'a gelir farklı olur, 70 dolara çıkınca değişir. Tüm bunlara bakıp Tüpraş'a karar verdik.

* Erdemir ihalesine girmekten neden vazgeçtiniz?
Tüpraş'tan sonra Erdemir bize ağır gelecekti.

Haberin Devamı