Gazete Vatan Logo

Müslüman şeyh için dua ettiler

Mardinli Süryaniler onu unutmadı

Mardin’in Midyat İlçesi’nden çeşitli nedenlerle yurt dışına göç eden Süryaniler, 1’inci Dünya Savaşında atalarını kurtararak sahip çıkan din adamı Şeyh Fethullah Hamidi’nin mezarını ziyaret ederek dua etti.

Ortadoğu’da Süryanilerin merkezi durumunda bulunan ’Dillerin ve dinlerin’ kenti olarak bilinen Mardin’in Midyat ilçesinde, örnek bir ziyaret gerçekleştirildi. Midyat bölgesinde yaşayan Süryanileri 1914 yılında çeteciler ve bazı tutucu aşiretlerin saldırısından kurtaran, bölgede derin hoşgörüsü ve sorunları çözmesi ile tanınan Nakşibendi tarikatı Şeyhi Fethullah Hamidi, ölümünden 65 yıl sonra Avrupa ve Türkiye’de yaşayan Süryaniler tarafından mezarı başında anıldı.

SÜRYANİLER "BÜYÜK KURTARICI" OLARAK BİLİYOR

Yurt dışından gelen Süryaniler ile Midyat’ta yaşayan Süryaniler’den oluşan kalabalık bir grup Batman’ın Gercüş İlçesi Kayapınar Köyü’nde bulunan ve ‘Büyük Kurtarıcı’ diye nitelendirdikleri Hamidi’nin türbesini ve şeyhin geriye kalan torunlarını ziyaret etti. Dünya Mıhellemi Birliği Başkanı Mehmet Ali Aslan’ın organizesinde gerçekleşen ’Kadim Kardeşlik Buluşması’nda Süryani grup, Merhum Şeyh Fethullah Hamidi’nin hayatta olan iki torunu Şeyh Abdullah Hamidi, Şeyh Sabahattin Hamidi ve müritleri tarafından köyde karşılandı. Yiyecek ve içecek ikramının ardından merhum şeyhin mezarına ziyaret eden Süryani grup burada dualar edip ilahiler okudu.

"SÜRYANİLER, DEDELERİMİZİN BİZE EMANETİ"

Merhum dedeleri Şeyh Fethullah Hamidi’nin vasiyeti üzerine hiçbir zaman bölgede yaşayan Süryanilerle irtibatlarını koparmadıklarını söyleyen torunu Abdullah Hamidi, "Süryani heyetin gelişiyle büyük bir memnuniyet duyduk. Bu tür ziyaretler bölgemizin ve dünyamızın selameti açısından çok önemlidir. Süryani halkı dedemizin bizlere emanetidir. Süryanilerden dileğimiz bu bağın canlı tutulması ve devam etmesidir" dedi.

Ziyarete giden grupta yer alan Midyat asıllı Süryani kadın Emili Oduncu ise, uzun yıllardır İsveç’in Stockholm kentinde yaşadığını söyleyerek, "İlk kez bu köye ve bu eve geliyorum. Kendimi sanki doğduğum ev olan annemin ve babamın evindeymiş gibi hissettim" diye konuştu.

'ŞEYH FETHULLAH BÜYÜK İŞLER BAŞARDI’

Şeyh Fethullah’ın Peygamber soyundan geldiğini ve kendisine yakışır bir tarzda dini esasları temsil ettiğini belirten Dünya Mıhellemi Birliği Başkanı Mehmet Ali Aslan ise, "Şeyh Fethullah Hamidi peygamber soyundan gelmektedir. Kendisine yakışır bir tarzda temsil ettiği dinin esaslarına bağlı kalarak hayatı pahasına büyük işler başarmıştır. Bu yoldaki zorlu imtihanını çeşitli olaylardaki asil ve onurlu duruşuyla tüm dünyaya ispat etmiştir" diye konuştu.

Yaklaşık iki saat süren ziyaret, Şeyh Fethullah Hamidi’nin yaşadığı tarihi evin ziyaret edilmesi ve kullandığı özel eşyaların incelenmesi ile son buldu.

SÜRYANİLERİ SALDIRILARDAN KURTARMIŞ

1914 yılında Birinci Dünya Savaşı sürerken, Midyat İlçesi Gülgöze köyü ve çevresinde yoğun şekilde yaşayan Süryaniler, Ruslarla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle bazı aşiretlerin baskısı ve saldırısıyla karşı karşıya kalmış. Bu durum üç ay sürmüş. Süryaniler, Gülgöze’ye sıkışıp kalmışlar. Bu sırada Süryanilerin imdadına, bölgenin o dönemdeki en önemli Müslüman din adamı olan Şeyh Fethullah Hamidi arabulucu olarak yetişmiş ve "Savaş dursun, düşmanlık bitsin" demiş. Görüşmeler, pazarlıklar sırasında Süryani cemaatinin yanında yer almış, fetvalar yayınlamış. Ayrıca Şeyh Hamidi, anlaşma sağlanıncaya kadar ‘Güven bağı oluşsun’ diye, oğlu Şeyh Siracettin ve kardeşinin oğlu olan Şeyh Sıddık’ı Süryanilere rehin bırakmış. Bu tavır, Gülgöze köyündekiler ve karşı taraf için önemli bir uyarı olmuş. Şeyh Hamidi ardından hemen Diyarbakır’a geçerek, yetkililerden olayın sonuçlanmasını sağlayacak belgeyi almış ve olaylar böylece sona ermiş.

Haberin Devamı