Gazete Vatan Logo

Müslüman Frankofon ülkeler

YÖK Başkanı Saraç: “Afrika ülkelerinin ihtiyaç duyduğu kadroları yetiştirmeye talibiz. İlk rotamız Tunus. Ayrıca Fas, Sudan gibi ülkelerdeki Türkoloji eğitimini güçlendiriceğiz”

Müslüman Frankofon ülkeler

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ortak tarih ve kültürel değerlere sahip Müslüman Frankofon ülkelerle ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan inisiyatif başlattıklarını açıkladı. Saraç, “Afrika ülkelerinin ihtiyaç duyduğu akademik kadroları yetiştirmeye talibiz” dedi.

Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle yükseköğretim alanındaki ilişkilerine yönelik açıklamalar yapan Prof. Saraç, Türkiye’nin “Afrika Yılı” ilan ettiği 2005’ten itibaren, özellikle de Afrika Birliği’nin 2008’de Türkiye’yi ‘stratejik ortak’ olarak duyurmasının ardından Afrika ülkeleriyle ilişkilerin her alanda geliştirilmesine büyük önem verildiğini vurguladı. Türkiye’nin pek çok alanda Afrika ülkeleriyle geliştirdiği kapsamlı ve karşılıklı fayda temelli ilişkilerin, yükseköğretim alanında istenilen seviyeden uzak olduğuna değinen Saraç, “yeni YÖK” olarak bu eksikliği gidermek adına yeni dönemde, özellikle Fransızca konuşan Müslüman Afrika ülkelerinden gelen talepleri dikkate alarak, yükseköğretim alanında Türkiye’nin birikim ve potansiyelini paylaşmayı öngören kapsamlı programı uygulamaya koyduklarını bildirdi. Saraç, “Bu kapsamda ortak tarihe ve kültürel değerlere sahip olduğumuz, Osmanlı’nın tarihi ve kültürel mirasının bulunduğu Müslüman Frankofon ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmeyi amaçlayan bir inisiyatif başlattık” dedi. Bazı ülkelere üst düzey ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirten Saraç, bu ziyaretlere köklü ve güçlü bazı üniversitelerin rektörlerini de götürdüklerini anlattı. Prof. Saraç, “Onları, gittikleri ülkelerin önde gelen üniversitelerinden rektörlerle buluşturduk. Ziyaretleri karşı ülkelerin yükseköğretim ve bilimsel araştırmalar bakanının daveti üzerine yaptık. Türkiye’de ilgili ülkelerin büyükelçileriyle ön hazırlık ve çalışma gerçekleştirdik. Bakanlar ile yükseköğretim alanında iş birliğine yönelik mutabakat zabıtları imzaladık” diye konuştu. Saraç, bunlarla, Afrika ülkeleriyle daha çok öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin gerçekleşmesini, ortak programlar açılmasını, iki ülkeyi ilgilendiren konu veya alanlarda ortak bilimsel projeler üretilmesi ve hazırlanacak lisansüstü tezlere ortak danışman atanmasının yolunun açılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

12 bin 227 Afrikalı öğrenci

Haberin Devamı

Türk yükseköğretim sistemine kayıtlı Afrikalı öğrenci sayısının 12 bin 227 olduğuna işaret eden Saraç, Türk üniversitelerinde 134 Afrikalı öğretim elemanının da ders verdiğini anlattı. Bunun, ülkesi dışında öğrenim gören toplam Afrikalı öğrenci sayısının yanında çok düşük kaldığına dikkati çeken Saraç, ancak bu rakamın 2 yıl önce daha da az olduğunu söyledi.

İlk adım Tunus’la

Saraç, Afrika ziyaretlerine geçen yıl mayısta Tunus’tan başladıklarını, bu ziyaret kapsamında bir çerçeve anlaşması imzaladıklarını, ayrıca Türkiye-Tunus Üniversiteleri İşbirliği Forumu’nun ilkini gerçekleştirdiklerini kaydetti. Forumun ikincisini ise geçen mayısta Tunus’tan 11, Türkiye’den 15 rektörün katılımıyla İstanbul’da düzenlediklerini belirten Saraç, her alanda iş birliği yapacak birkaç üniversitenin eşleştirildiğini ifade etti. Benzer şekilde Sudan, Cibuti, Fas ve Cezayir’de de yükseköğretim alanında iş birlikleri için çeşitli ziyaretler yapılıp mutabakat zaptı imzalandığını anlatan Saraç, ayrıca Etiyopya, Somali, Nijerya, Kamerun, Güney Afrika, Uganda gibi ülkelerin yükseköğretim sistemleriyle ilgili çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildirdi. Saraç, “Afrika ülkelerinin ihtiyaç duyduğu akademik kadroları yetiştirmeye talibiz” dedi.

Haberin Devamı