Gazete Vatan Logo

Musa Anter'in oğlu'na `W' engeli



DİYARBAKIR'da 20 Eylül 1992 tarihinde uğradığı silahlı saldırıda ölen Kürt siyasetçi ve yazar Musa Anter'in oğlu Dicle Anter'in kızına vermek istediği Türkçe'de `Ufuk' anlamına gelen Kürtçe `Asiwa' ismine Batman Nüfus Müdürlüğü, Türkçe'de `W' harfi bulunmadığı gerekçesiyle izin verilmedi. Dicle Anter, "TRT Şeş kanalında bile `w' ve diğer harfler telaffuz ediliyor, yazılıyor. Nüfus cüzdanına bu harfi yazdırmamak çelişki değil mi?" dedi.

Batman Belediyesi Yılmaz Güney Sineması sorumlusu Dicle Anter, eşi Helin'in geen hafta dünyaya gelen kızına `Asiwa' ismini vermek istedi. Batman Nüfus Müdürlüğü, Türkçe alfabede `W' harfi bulunmadığını gerekçe göstererek bu isme izin vermedi. Dicle Anter buna tepki gösterirken ortada çelişki olduğunu söyledi. Anter, şöyle dedi:

"Devletin televizyonu TRT Şeş'te bile her gün `yasaklı harfler' diye bilinen `W', `X' ve `Q' harfleri telafuz ediliyor, yazılıyor. Batman Nüfus Müdürlüğü yetkilileri nüfus cüzdanına `W' harfini yazmaktan kaçındı. Bunun üzerine kızıma nüfus cüzdanı çıkarmadım. Hem İsveç hem de Türk vatandaşıyım. İsveç'e başvurup kızıma bu ismi vermeye kararlıyım. Günümüzde halen çifte standart uygulamalar yapılıyor. Artık bu yasakların kalkması gerekiyor.

Haberin Devamı