Gazete Vatan Logo

Mursi’ye 15 gün hapis!

Ordu, Mısır’ı daha da karıştıracak bir karar verdi

Mursi’ye 15 gün hapis!

Darbeyle indirilen Mursi, 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Kararı “Deli saçması” olarak değerlendiren Müslüman Kardeşler’e de uzlaşma için 28 saat mühlet tanındı...

Mısır’da 3 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi darbeyle indiren ordu, askeri müdahale sonrasında ülkede oluşan çatışma ortamını sona erdirmek için halka sokaklara inmeleri çağrısı yapmıştı. Ancak bu çağrıya 29 günden beri meydanlarda olan Mursi yandaşlarının karşı protestoyla karşılık vermesi, ülkedeki gerginliği daha da artırdı. Dün Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdül Fettah El Sisi’nin çağrısına uyan muhalifler Tahrir Meydanı’nı, Mursi yandaşları da Adeviyye Maydanı’na akın ederken, Mısır ordusu iktidardan devirdiği Müslüman Kardeşler’e ’uzlaşma’ için masa başına oturmak üzere 48 saat süre verdi.

‘Ölmeyi tercih ederiz’

Ordunun Facebook hesabından yapılan açıklamada Müslüman Kardeşler’den gelecek her türlü şiddet ve kara terör çağrısına sert bir şekilde cevap vereceklerini belirterek, “Müslüman Kardeşler’e yeni hükümetin yol haritasına katılması için 48 saat süre veriyoruz. Ordunun terör ve şiddet eylemlerine yönelik stratejisi verilen sürenin sonunda değişecek” denildi. Mursi’nin yardımcısı İmad Abdülgafur, ordunun verdiği ültimatomu reddederek, “Adaletsizliği asla kabul edemeyiz. Hain olarak yaşamaktansa ölümü tercih ederiz” diyerek yol haritasına katılmayacaklarını net bir şekilde dile getirdi. Müslüman Kardeşler yeni bir bildiri yayınlayarak taraftarlarına askeri darbeye karşı barışçı direniş göstermesi çağrısında bulundu. Haraketin lideri Muhammed Badi Mısırlıların özgürlük ve meşruiyet için sokaklara dökülmesini istedi.

Casusluktan 15 gün!

Ordunun yaptığı açıklamadan kısa bir süre sonra eşi ve iki çocuğuyla birlikte bilinmeyen bir askeri üste ev hapsinde tutulan Mursi’nin 15 gün hapsine karar verildi. Kahire İstinaf Mahkemesi’nin atadığı Soruşturma Hakimi Hasan Semir, Mursi’yi, “Hamas ile casusluk yaparak ülkeye yönelik düşmanca eylemlerde bulunduğu” gerekçesiyle yürütülen soruşturma tamamlanıncaya kadar 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Semir’in, kendisine yöneltilen suçlar kapsamında Mursi’yi dinleyerek 15 gün hapsine karar verdiği belirtildi.

‘Hamas’la işbirliği’

Mursi’ye yöneltilen suçlamalar arasında, “Hamas’la işbirliği yaparak güvenlik güçlerine ait merkezlere saldırmak, hapishaneleri basarak kamuya ait binaları tahrip etmek, Vadi en-Natran Hapishanesi’nde kasıtlı yangın çıkarmak, hapishaneden firar etmek ve tutukluların kaçmasına yardımcı olmak, hapishane kayıtlarını imha etmek, emniyet görevlilerini öldürmek ve kaçırmak” gibi ithamlar yer alıyor. Muhammed Mursi’ye verilen 15 günlük hapis cezası, kendisine yöneltilen farklı suçlamalar gerekçe gösterilerek tutukluluk süresi bitiminde yenilenebiliyor.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER:

Eski rejimin intikamı

Müslüman Kardeşler Mursi’ye yöneltilen suçlamaların “Mübarek rejimine dönüşün göstergesi” olarak nitelendirdi. Müslüman Kardeşler Teşkilatı resmi sözcüsü Cihad el-Haddad, yaptığı basın açıklamasında, 2011 yılında halk ayaklanmasının ardından devrilen Mübarek yönetimine atıfta bulunarak, “Mursi’ye yöneltilen suçlamalar, eski rejiminin intikam alması gibi görünüyor. Yaşananlar, eski rejimin güçlü bir şekilde geri dönüşünün göstergesidir. Hapis cezası deli saçması” dedi.

İki taraf da meydanlarda


Mursi’ye verilen hapis cezası, Başkent Kahire ve diğer illerde muhalifler ile darbe karşıtı gruplar arasındaki gerginliği daha da artırdı. Dün Cuma namazı sonrasında Kahire’de korkulan oldu. Sokağa dökülen Mursi yandaşları ve muhalifler çatışmaya başladı. Kahire’nin 30 ayrı noktasında toplanan darbe karşıtı göstericiler, Cuma namazının ardından Rabiatül Adeviye ve Nahda meydanlarına doğru harekete geçti. Muhaliflerle karşılaşan grupların birbirleriyle taş ve sopalarla çatıştığı bildirildi.


İskenderiye kentinde de iki grup arasında çatışmalar yaşandığı söyleniyor. Geniş güvenlik önlemleri alan ordu gösteri yapılan alanları helikopterle denetliyor. Mısır polisi de 5 bin kişi ile Tahrir ve çevresini koruyor. Nil Deltası’nda bulunan Mansura, Dimyat, Şarkıye, kanal boyunca uzanan Süveyş, İsmailiye ve Port Said, Kahire’nin güneyinde bulunan Beni Süveyf, Asyut, Asvan, Luksor ve ülkenin batısında bulunan Marsa Matruh ve Siva’da darbe karşıtı binlerce kişinin gösteri yaptığı belirtiliyor.

ALMAN DER SPIEGEL:

Sisi firavun olma yolunda

Alman Der Spiegel dergisi, Mısır’da askeri darbe gerçekleştiren Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdül Fettah El Sisi’nin, “firavun olma yolunda” olduğunu yazdı. Haberde, “Yeni güçlü adam gücünü pekiştirmeye çalışıyor” ifadesi kullanılarak Sisi’nin halkı gösteri yapmaya çağırdığı ve Müslüman Kardeşleri sessiz bırakmak için yasalar hazırladığı belirtildi.

‘İç savaş çağrısı’

Sisi’nin darbe destekçilerine cuma günü meydanlara inme çağrısı yaptığı hatırlatılan haberde göstericilerin Sisi’nin çağrısına uyması istendiği ifade edildi. Mısır medyasının Sisi’yi destekleyen manşetlere yer verilen haberde ayrıca, Müslüman Kardeşlerin Sisi’nin çağrısını “iç savaş çağrısı” olarak gördüğü ve Sisi’nin sokakların kan gölüne çevirmek istediği yorumu yapıldı.

BM: Mursi bırakılsın

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan ve tutuklu bulunan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler yöneticilerinin serbest bırakılmasını ya da durumlarının şeffaf bir şekilde gözden geçirilmesini istedi. Genel Sekreterlik Sözcülüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Mısır’daki gelişmeleri artan bir endişe ile takip eden Ban, tüm taraflardan azami itidal sergilemelerini istedi.

Tüm Mısırlıların barışçıl gösteri hakkını desteklediğini ifade eden Ban, geçici yönetime halkın güvenliğini gözeterek kanun ve düzeni sağlamaları çağrısı yaptı. Mısır’da “anlamlı ulusal diyalog” ve “katılımcı bir uzlaşı süreci” talebini yineleyen Ban, barışçıl bir yolla sivil idare, anayasal düzen ve demokratik yönetime bir an önce dönülmesini talep etti. Geçici yönetimden keyfi tutuklamaları ve halka rahatsızlık veren diğer uygulamaları sonlandırmasını isteyen Ban, “Muhammed Mursi ve tutuklu bulunan Müslüman Kardeşler liderleri serbest bırakılmalı ya da dosyaları şeffaf bir şekilde gecikmeden gözden geçirilmeli” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı