NBA'de sezonun çılgın başlangıçları

Haberin Devamı

NBA'de yeni sezon başladı ve takımlar en az 7 en çok 10'ar maç oynadılar. Sezona beklentilerden farklı başlayan takımlar ve oyuncuların sayısı hayli fazla oldu diyebiliriz.

NBA'de yeni sezon öncesi basketbolseverleri heyecanlandıracak takasların sayısı çok azdı. Evet Nets ile Celtics arasındaki dev takas önemliydi ancak bu oyuncuların ilerleyen yaşları itibariyle açıkçası heyecan verici bir takas olmadı. Nitekim Nets yedi maçta iki galibiyetle Atlantik grubunun sonuncu sırasında yer alıyor. Tabi ki Howard'ın serbest kalmayı tercih ederek Rockets'a gitmesi herkesi heyecanlandıran bir hamle oldu. Bunun dışında bütün takımlar tabi ki hamlelerini yaptılar ancak yaz döneminin sessiz sedasız en aktif takımlarından olan Suns ve 76ers'ın oluşturduğu kadrolar sezona beklentilerin çok ötesinde girdi. Bunun yanında Celtics, Magic gibi kadro yapıları itibariyle uzun süre galibiyet alamama ihtimali olan takımlar da şaşırtıcı sonuçlara imza attılar. Öte yandan Warriors ve Rockets gibi potansiyelli takımlar da sezonu iyi açtılar.

YEPYENİ SIXERS SON ŞAMPİYONU YENDİ

Sixers yeni sezona oyuncu hamlelerinin yanı sıra coach değişikliğiyle de girdi. Doug Collins'in yerine San Antonio Spurs'ün asistan coachu Brett Brown takımın başına geçti. Sonrasında draft hakları takasları ve 6. sıra seçimi Nerlens Noel, Royce White, Tony Wroten kadroya dahil oldu. Ardından serbest oyuncu pazarından Daniel Orton, Brandon Davies, Hollis Thompson gibi genç isimler takıma katıldı. Şu anda takımda NBA'de altı yıllık kariyerden fazlasına sahip iki isim var: Kwame Brown ve Jason Richardson ki henüz bu sezon oynamadılar.

Nitekim çaylak Carter-Williams kumaşını sezon açılışında son şampiyon Miami Heat'e karşı gösterdi. Sixers maçı 114-110 kazanırken, Williams 22 sayı, 12 asist, 7 ribaund, 9 top çalma gibi inanılmaz rakamları yakalarken sadece bir top kaybı yaptı. Sixers bu galibiyetinin tesadüf olmadığını diğer maçlarda da gösterdi. Üst üste Wizards ve Bulls'u yenerken takımıın Carter-Williams, Turner ve Young dişlileri müthiş uyum içerisinde çalıştı. Her maçta bir isim ortaya çıkarak önemli işler yaptı. Son maçlarda biraz kötü sonuçlar alsalar da son Rockets maçıyla tekrar geri döndüler. İki uzatmaya giden maçta Carter-Williams oynamadı ancak takıma serbest oyuncu pazarından katılan James Anderson ve çok basit bir takasla gelen Wroten Sixers'ı galibiyete taşıdılar. Geçen sezon hücumda ortalama 93 sayı bulan Sixers bu sezon 105.4 sayı ortalamasına çıkmış durumda. Bu sezonun şimdiden maçları izlenesi takımlarından biri oldular.

KAN DEĞİŞİKLİĞİ SUNS'A YARADI

Suns da sezona coach değişikliğiyle girdi. Mayıs ayının sonunda Lindsey Hunter'la sözleşme yenilenmedi ve Utah Jazz'in asistan coachu Jeff Hornacek göreve geldi. Öte yandan kovulan genel menajer Lance Blank'in yerine de Ryan McDonough geldi. Suns'ın kadrosuna bakıldığında Dragic, Bledsoe, Frye gibi dikkat çekici isimler vardı ancak geçen sezon 25 maç kazanabilen takımın bu sezona 8 maçta 5 galibiyetle başlaması elbette beklenmiyordu. Açıkçası takımdaki kan değişikliği işe yaramış görünüyor. Clippers'tan takasla gelen Bledsoe'nin bu kadar büyük etki yapması ve Dragic'in de yükselen performansı takıma seviye atlattı. Ayrıca yine takıma yazın katılan Plumlee ve Green gibi isimler de rotasyonun önemli katkı veren parçaları oldular. Açıkçası Suns sezon başlangıcıyla bu sezon 40 galibiyete ulaşabileceğinin sinyallerini verdi.

MAGIC VE CELTICS'E DİKKAT

Orlando Magic ve özellikle son takastan sonra Boston Celtics yeniden yapılanma sürecine giren takımlar oldular. Magic draftın iki numarası Oladipo'yu lige hazırlamaya çalışırken son iki sezondur ortalarda gözükmeyen Arron Afflalo sahneye çıktı ve takımına tek başına maç kazandıran bir oyuncuya dönüştü. Kariyerinin en yüksek sayı ortalaması 16.5 olan Afflalo bu sezon 21.3 sayı ortalaması ve %52 üç sayılık isabet yüzdesiyle oynuyor. Magic'in geçen sezonki hali malum, sadece 20 galibiyet alabildiler ancak bu sezon 9 maçta 4 galibiyetleri oldu bile. Bu galibiyetler arasında Clippers ve Nets de var. Afflalo'nun yanı sıra Vucevic'in ekstra performansı ve Oladipo'nun da katkılarıyla Magic de sezonun ilginç takımlarından biri olacak. Celtics aslında sezona iyi giriş yapamadı ancak son birkaç maçta ufak ilk beş değişiklikleriyle sanki dişliler yerine oturdu. İlk dört maçını kaybeden takım, çaylak Olynyk'in süresinin artması ve sonra ilk beşe çekilmesi, Gerald Wallace'ın da kenara çekilmesiyle dört maçlık galibiyet serisi yakaladı ki bu seride Heat maçı da var. Açıkçası Celtics de özellikle evindeki maçlarda kolay lokma olmayacağını gösterdi.

PACERS FRENİ PATLAMIŞ KAMYON GİBİ

Pacers geçen sezon ne kadar iyi bir 'takım' olduğunu ispatlamıştı zaten ancak bu sezon iyi yaptıkları savunmanın üstüne iyi hücumlarını da eklemeye başladılar. Geçen sezona Pacers sekiz maçta üç galibiyetle başlamıştı. Bu sezona sekizde sekizle başlayarak ilk sekiz maçlık periyot itibariyle ligin yenilgisiz tek takımı oldular. Geçen sezon iyi savunmasıyla rakiplerine attırmayarak kazanan Pacers, bu sezon hücumda topu daha çok dolaştırmaya ve uzunları da skora katkı vermeye zorlayınca ortaya müthiş bir hücum gücü çıktı. Uzunların 36 dakikalık performanslarına şöyle bir bakınca West'in 14.1 sayı ve 8 ribaund, Hibbert'in 12.1 sayı ve 10.7 ribaund ve takıma yeni katılan Scola'nın da 16.1 sayı ve 6.5 ribaund ortalamalarına ulaştığını görüyoruz. Kısacası artık Paul George'un üzerinde hücum yükü biraz daha azaldı ve Pacers'ın fazlalaşan hücum silahları da rakipleri şaşırtıyor. İyi savunmanın üstüne iyi hücum eklenince de aslında bu başlangıç sürpriz değil.

LİGİN SKOR CANAVARLARI ROCKETS VE WARRIORS

Bu iki takım geçen sezon play-off'a renk getiren, heyecan katan takımlar olmuşlardı ve bu yazı da iyi eklemeler yaparak geçirdikten sonra sezona iyi başlamaları bekleniyordu. Nitekim ideal bir başlangıç yaptıkları söylenebilir. Iguodala Warriors'a çok iyi bir ekleme oldu. Stephen Curry için zaten fazla söylenecek bir şey yok ancak Klay Thompson'ın da sezona çok iyi başlaması Warriors'a bir vites daha artırdı. Iguodala gibi iyi bir top çalıcı da takımda olunca bu daha fazla hücum manasına geldi ve Warriors ligin en yüksek yüzdeli üçlük isabeti ve en yüksek yüzdeli isabet kategorilerinde ikinci olan takımı da olunca sezona 5-3'lük bir başlangıç yapıldı. Houston Rockets geçen sezon özellikle hücumda Harden'e çok fazla bağlıydı. Howard'ın gelişiyle Harden'in üzerindeki yük biraz azaldı. Üstelik Parsons gibi iyi bir görev adamı ve Beverley, Caspi ve Garcia gibi takviye isimler de önemli katkılar veriyorlar. Rockets'ın bu sezon skor bulmada sorun yaşamayacağı aşikar ancak takım ribaundlarda liderken hücum ribaunlarında ligin ilk 15 takımı arasına giremiyor. Rakibe en fazla hücum ribaundu veren ve dolayısıyla en çok sayı yiyen takımları arasında yer alıyor. Dolayısıyla savunması oturduğu takdirde Rockets ligin başa güreşen bir takımı olacaktır. Neticede her iki takımın maçları da izlemesi keyif veren, akıcı tempolu maçlar oluyor.

SEZONUN DİKKAT ÇEKEN OYUNCULARI

Sezona dikkat çekici başlangıçlar yapan takımların yanı sıra dikkat çekici başlangıçlar yapan oyuncularına da kısaca değinelim.

Eric Bledsoe (Phoenix Suns): Bledsoe Suns'ın Dragic'le birlikte itici gücü oldu. Bu sezon ortalamaları 20.9 sayı, 7.3 asist ve 4.4 ribaund.

Stephen Curry (Golden State Warriors): Curry geçen sezon da iyi performans sergilemişti ancak bu sezona da bomba gibi başladı. Ortalamaları 20 sayı, 8.4 asist ve 3.3 ribaund.

Anthony Davis (New Orleans Pelicans): Davis zaten potansiyelli bir uzundu ancak bu sezon geçen sezonun çok ötesinde bir başlangıç yaptı. Ortalamaları 21.7 sayı, 11.2 ribaund, 2.1 top çalma ve 3.1 blok.

Kevin Love (Minnesota Timberwolves): Love'un bu sezon başlangıcına benzer bir 2011-12 sezonu var ama gerçekten inanılmaz bir başlangıç yaptı. Ortalamaları 27.1 sayı, 14.2 ribaund, 5.1 asist.

Kevin Martin (Minnesota Timberwolves): Martin iyi bir şutör ve bunu önceki yıllarda Kings kariyerinde gösterdi ancak Rockets ve sonrası dönemde düşüşteydi. Bu sezona yeni takımıyla bomba gibi başladı. Ortalamaları %55 üç sayı isabeti ve 24.6 sayı.

Andre Iguodala (Golden State Warriors): Iguodala savunma ve hücum dengesine sahip ender oyunculardan biri. Bu sezona oyunun iki yönünü de çok iyi oynayarak başladı. Ortalamaları 14.2 sayı, 5.7 asist, 2.1 top çalma.

Tabi ki bu liste Blake Griffin, Jeff Teague, Ricky Rubio, Damien Lillard, Chris Paul, Paul George gibi isimlerle uzar gider. Yine yukarıda değinmediğimiz takımlara Timberwolves'ı ve belki de Raptors'ı da ekleyebiliriz. Sezon ilerledikçe bu takımları izlemek daha keyifli hale gelecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR