Gazete Vatan Logo

Murat Karayılan kimdir?

1954 Birecik doğumlu. PKK Terör Örgütüne 1979'da katıldı. Kod adı Cemal. Şu an örgütün lideri. Yüksekokul makine bölümü mezunu. Uzun süre Şanlıurfa civarlarında faaliyet gösterdikten sonra 12 Eylül'de Suriye'ye kaçtı.

Sonra silahlı güçlerin sorumluluğuna getirildi. İlk başlarda silahlı mücadelenin ön planda olmasını savunan muhafazakâr kanadın lideri olarak tanımlanan Karayılan, son süreçte silahsızlanma adına önemli açıklamalarda bulunuyor. Bu nedenle örgütün derinlerinin sürekli tehdit ve eleştirilerine maruz kalıyor. Lakin militanlar tarafından sevilen bir isim olduğu için Karayılan'a yönelik aleni bir saldırı yapmak şimdilik zor görünüyor.

Karayılan şartların olgunlaşması hâlinde PKK'nın dağdan inebileceği görüşünü savunuyor ve silahlı mücadelenin aslında bittiğini biliyor. Avrupa görmüş ‘kravatlı' terörist olarak da isimlendirilen Karayılan, gelişen süreçte lider konumunda ancak derin yapının baskıları karşısında çaresiz.

Bu nedenle, suikast ihtimaline karşı sürekli yer değiştiriyor.

PKK'DA DİĞER ÖNEMLİ İSİMLER

Abdullah Öcalan: 1949 Şanlıurfa Halfeti Ömerli köyü doğumlu. Babası Kürt kökenli, annesi ise Türk. 1971’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu. Yarıda bırakarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne geçti. Ancak bu okulu da terk etti. 27 Kasım 1978’de Diyarbakır Lice Fis köyündeki 1. kongrede örgüt lideri oldu. ‘Apocular’ olarak bilinen grubun adı PKK olarak açıklandı. PKK birçok ülkede gerçekleştirdiği öldürme eylemleri sebebiyle terör örgütleri listesine dâhil edildi. Haziran 1979’da Suriye’ye geçti. Türkiye’nin baskıları sonucu Suriye, Öcalan’ı topraklarından çıkarmak zorunda kaldı. Suriye’den Rusya’ya, oradan İtalya’ya geçen Öcalan, İtalya tarafından da ülkeden çıkarılınca Yunanistan’ın Kenya Büyükelçiliği’nde saklandı. 16 Şubat 1999’da Kenya’dan Türkiye’ye getirildi.

29 Haziran 1999’da Ankara 2 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından TCK’nın 125. maddesine göre ölüm cezası ile cezalandırıldı. İdam cezası, Yargıtay tarafından 25 Kasım 1999’da onandı. AB uyum yasaları ile idam cezası kaldırıldığı için hâlen İmralı’da hapis yatıyor.

Cemil Bayık: 1955 Keban doğumlu. PKK’nın iki numaralı ismi. Kod adı Cuma. İlk-orta tahsilini Elazığ’da tamamladıktan sonra Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne kayıt yaptırdı. Ancak okulu terk etti. PKK’nın 18 kurucusundan biri. 12 Eylül sonrasında yurt dışına kaçarak örgütün Suriye, Lübnan ve Kuzey Irak’taki kampları ile Avrupa büro sorumluluğunu yaptı. Sonra PKK’nın başkanlık konseyi üyeliğine seçildi. Ocak 2004’te örgüt içerisindeki ‘reformcu’ ve ‘gelenekçi’ ayrışmada ‘gelenekçi’ kanadın başkanlığını yaptı.

Duran Kalkan: 1954 Adana Tufanbeyli doğumlu. Kökeni Tunceli’ye dayanıyor. Adana Düziçi Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden 1978’de mezun oldu. Kod adı Abbas. Örgütün başkanlık konseyi üyesi. 2005’te Karayılan’a yönelik suikast girişiminde bulundu ancak başarılı olamadı. 27 Kasım 1978’de PKK’nın kuruluş kongresine kurucu üye olarak katıldı. Konferanslar sonrasında teyplere kaydedilen Öcalan’ın konuşmalarını kitaplaştırdı. 1987’de Avrupa’ya gönderildi. 1988’de Almanya Dusseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi’nce yargılandı. Selahattin Erdem takma ismi ile 5 yıl cezaevinde yattıktan sonra tahliye olup Suriye’ye döndü. Uzun süredir örgütün başkanlık konseyi üyesi.

Fehman Hüseyin: Kod adı Doktor Bahoz. Suriye doğumlu, tıp mezunu. Politik nedenlerden dolayı başkanlık konseyine seçildi. Askerî pratiği var. Arapça ve Kürtçe biliyor. 1991’de örgüte katıldı. Terör örgütünün Kandil’de yaptığı 8. kongrede başkanlık konseyine seçildi. Amaç ise Suriye’de bulunan örgüt mensuplarının örgütten ayrılmalarının engellenmesiydi. Hüseyin, HPG olarak bilinen Halk Savunma Güçleri’nin kontrolünü elinde bulunduruyor.

Haberin Devamı