Adil Öksüz gündemi ve MİT

“Ordular çok nadir savaşa girerler ama istihbarat örgütleri her gün savaşırlar.”

Bu cümle Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ‘a ait.

Ama yeni değil...

Müsteşar Fidan, birkaç yıl önce, bir sohbetimizde sarf etmişti bu cümleyi.

Yaklaşık bir buçuk sene önce (13 Mart 2015) kaleme aldığım “İstihbarat savaşları” başlıklı yazıda (o zaman isim vermeden) kullanmıştım Fidan’ın bu sözünü. Devamında, “İstihbarat teşkilatları, ülkelerin yedeği olmayan kurumlarıdır, yediği gol çıkmaz” cümlesi ile birlikte...

( http://www.gazetevatan.com/murat-celik-749276-yazar-yazisi-istihbarat-savaslari)

Öksüz üzerinden MİT’e operasyon mu yapılıyor?

Gündemdeki ‘Adil Öksüz tartışmaları’na, MİT Müsteşarı Fidan’ın yukarıdaki iki cümlesi çerçevesinde bakmakta yarar var.

Ankara’da, istihbarat çevrelerinde yapılan değerlendirmeler de zaten bu yönde.

İstihbarat kaynakları aynen şu ifadeyi kullanıyor:

“Adil Öksüz’ün MİT ile ilişkilendirilme çabası, doğrudan Hakan Fidan’ı ve Teşkilat’ı hedef alan operatif bir faaliyettir”

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun sözleri, Selvi’nin yazısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk’te canlı yayında, “Adil Öksüz neden serbest bırakıldı? Bir bilgimiz var ama açıklayamıyorum, elimde belge yok” demişti.

Kılıçdaroğlu’nun, Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan Coşkun’a bu kadarını söylediği mevzunun devamını Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi ile paylaştığını, Selvi’nin dünkü yazısıyla öğrendik.

Abdülkadir Selvi, Kılıçdaroğlu’nun kendisine telefonda “Adil Öksüz’ün MİT ajanı olduğuna dair bir istihbarata sahipiz” dediğini yazdı. MİT’in bu iddiayı net bir dille yalanladığını da...

Konuyla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konuştu dün.

“Öksüz MİT ajanı değil” diyen Bozdağ, “ “Kılıçdaroğlu bu iddiayı dile getiriyorsa bu bilgiyi kendisine kim aktardıysa onu lütfen araştırsın.(...) Çok net söylüyorum, Sayın Kılıçdaroğlu’na bu bilgiyi getiren hiç şüphem yok FETÖ’nün kullandığı bir elemandır” diye konuştu.

**

Dönelim aynı başlıkta, başkentte istihbarat kulislerinde konuşulanlara...

İstihbarat alanında uzman olan kaynakların tespit ve değerlendirmelerini şu başlıklar altında özetleyebilirim:

Haberin Devamı

- Adil Öksüz ile ilgili olarak; MİT’ten giden bir rapor olsa veya bir şekilde Adil Öksüz’ü serbest bırakan ekipte MİT’ten birisi olsa ya da o ekipten birinin, Öksüz’ü MİT’ten gelen bir müdahale doğrultusunda serbest bıraktığı yönünde bir beyanı olsa; söz konusu iddiaların gündeme gelmesi normal karşılanabilir ve bu durumda MİT somut bir açıklama yapmak zorunda kalır.

- Bunlardan herhangi biri söz konusu olmadığına göre ve Öksüz’ün firar etmesine imkan sağlayan mekanizmada yer alanlar isim isim belliyken, yapılması gereken; nedenler ve nasılların cevabını Adil Öksüz ile temas eden jandarma personeli ile yargı mensuplarından almaktır.

- Sonuç olarak mevcut durumda MİT’in yaşananları kendisine yönelik yeni bir istihbarat operasyonu olarak görmesi doğaldır.

- MİT, Adil Öksüz gündeminin, yıllardır sistematik olarak kendisine operasyon yaptığını düşündüğü bir yabancı istihbarat örgütünün yeni hamlesi olarak değerlendirir.

Haberin Devamı

**

İstihbaratçılar işte bunları söylüyor...

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın genel prensibi ortaya koyduğu - yazının başında yer alan - o iki cümlesi ni düşününce, yorum yapan kaynaklar pek haksız da değiller sanırım.

Son cümle...

Bütün bunların ardından benim gördüğüm ise şu; bu pilav daha çok su kaldırır.

DİĞER YENİ YAZILAR