15 Temmuz lobisi 26 ülkede başlıyor

Darbe kalkışmasının dünyada yarattığı soru işaretleri büyük bir kampanya ile giderilmeye çalışılacak.

Kampanyaya TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB gibi iş dünyası örgütleri ve sivil toplum kuruluşları dahil olacak.

Hedef belirlenen ülkelerin Türkiye’de yatırımı olan tanınmış işadamları, CEO’ları da tanıtıma katılacak.

Ülkelerin televizyon, gazete, internet ve hatta bilboard’larında yoğun bir Türkiye tanıtımı yapılacak.

Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası lobi atağı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Kopenhag ziyaretiyle başladı. Zeybekci, 15 Temmuz darbe girişimi ardından, 8 bakanın yanında 3 partiden milletvekilleri ve STK’larla 26 ülkeye açılım yapacağını söylüyor

Beraberindeki heyetle siyasi ve ticari temaslarda bulunmak üzere Danimarka’nın başkentine giden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Zeybekci, “26 ülkede açılımlarımız devam edecek” ifadesini kullanarak, “Yine aynı şekilde bir bakan, 3 partiden milletvekilleri, TOBB, TİM, MÜSİAD, TÜSİAD, Türkiye Müteahhitler Birliği, sivil toplum örgütlerini ekleyeceğiz. O ülkede iş yapan işadamları, kampanyalarımız devam edecek, 16 ülke ile de o ülkelerde televizyon, gazeteler, bilboard’larda, internette yoğun bir kampanyamız olacak. Yine aynı ekiple, sivil toplum kuruluşlarımızla Ekonomi Bakanlığmız koordinasyonunda, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığımızın da destek verdiği bir kampanya başlatacağız” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

15 Temmuz lobisi 26 ülkede başlıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Danimarka’da Ankara temsilcimiz Murat Çelik’in sorularını yanıtladı.

-Başlatılan kampanya... Üç siyasi partinin temsilcileriyle mi gerçekleştirilecek?

Geçmişte böyle bir şey yapmadık. Son derece pozitif olarak görülüyor. Türkiye’deki şu anda sivil Türk demokrasi devrimi. 15 Temmuz’dan sonra siyasetin de artık yeni bir dönüm, başlangıç noktası olarak görüyorum. Milli konularda, Türkiye’yi ilgilendiren konularda bütün siyasi partiler tek bir amaç etrafında bir araya geliyor. Bizim anlatmaya, anlatılmaya ihtiyacımız var. Demek ki tam olarak anlatamamışız ki 15 Temmuz meselesi de farklı algılanabiliyor bütün dünyada... Türkiye’de yatırımları olan firmaların CEO’ları da var bu kampanyada. Japonya’da Toyota, Kore’de Hyundai CEO’su, İtalya’da Fiat CEO’su, Almanya Bosch, ABD’de Ford, Pepsi; Fransa’da Carrefour ile ABD’de Phillip Morris CEO’larıyla çalışacağız.Türkiye’yi onlar anlatacaklar, biz karışmayacağız.

Haberin Devamı

Yeni teşvikleri anlatıyoruz

-Sanatçılar, ünlü isimler olacak mı?

Diğer bakanlıklarımız diğer boyutlarını yapacaklar. Başbakan yardımcılarımız var. Sayın Şimşek, Canikli var. Toplam 8 bakan olacak. Şu anda asıl önemli olan sivil demokrasi devriminden sonra siyasette ihtiyaç duyduğumuz birlik, beraberlik, ülkenin birçok değerleriyle birlik beraberlik görüntüsü. 15 Temmuz’dan sonra bizim demokrasimizin üzerindeki şüpheler, tereddütlerin, gölgelerin ortadan kalktığına inanıyorum. Millet, özgürlüklere, bağımsızlığına, yönetime el koydu. Bizim bundan sonra gayri meşru şeylerimiz olmaz.

-Gittiğiniz yerlerde size ne soruyorlar?

Haberin Devamı

Süreci, OHAL’in kapsamını merak ediyorlar. Bu kadar çok memurun açığa alınmış olmasını merak edip soruyorlar. Bugünkü görüştüğümüz ortamda Danimarka iş dünyasının Türkiye’deki yatırım yapmayla ilgili iştahında bir değişiklik görmedik. Bir nebze tereddüt varsa da onları etkiledik. Yeni yatırım teşvik sistemi, ihracat teşviklerinden bahsettik.

İkinci hedefimiz Avrasya Gümrük Birliği’ne girmek

“Her iki tarafın söylediği bütün şartlar önce bir 24 Kasım öncesine dönsün, serbest ticaret anlaşması görüşmelerimizde iki tur tamamlamıştık. Serbest ticaret anlaşmasını bir an önce tamamlamak istiyoruz. Özellikle hizmetlerde ve yatırımlarda ki arkasından hemen tarım ürünlerini eklemek istiyoruz. Rusya ile bu fon, ortak ticaretimizde birbirini tamamlayıcı alanlarımız var. Metalurji… Rusya gerek cevher, gerekse yarı mamule kadar alanlarda son derece güçlü. Bu alanda ortak yatırımlar yapılması son derece önemli. Üçüncü ülkelerde işbirliği, Türk Rus ortak fonu iki ülkede yatırımlar yapmanın dışında üçüncü ülkelerdeki yatırımlarda ortak finansman sağlayacak. Çok hızlı bir şekilde Türk Lirası ve Ruble’yi kullanmak amacındayız. Diğer hedefimiz de Avrasya Gümrük Birliği... Gümrük Birliği’ne sadık kalarak Avrasya Gümrük Birliği’ned de dahil olmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

Göreve geldiğimde TUSKON egemendi

15 Temmuz lobisi 26 ülkede başlıyor

İlk bakan olduğumda 2013, 25 Aralık’ından sonra göreve geldiğimizde inanılmaz bir terör yapılanması vardı, o da TUSKON. Dışarıda son derece egemendi. İş forumu, fuar yapamıyordunuz. Biz göreve gelir gelmez bunu kestik, bütün kuruluşlarımızın bağını kestik. Bunu yaptığınız zaman da çok ciddi gelir kaynaklarını kesmiş oluyorsunuz. Bu şekilde büyük bir gelirini kestikten sonra TUSKON Başkanı Rızanur Meral’le Genel Sekreteri Mustafa Günay, Mehmet Büyükekşi’ye giderek aynen şunu söylüyorlar: ‘Bunun hesabını Nihat Zeybekci’den soracağız.’ Müdahale ettiğimiz hortumun ne kadar büyük olduğunu tehdit haline getirmelerinden görüyoruz. Afrika’daki bazı ülkelerde hâlâ diri bir şekilde karşımıza çıkabiliyorlar. Bazı kurum ve kuruluşlarda ne kadar etkili olduklarını görmüştük. Terör örgütünün bu yapısıyla da mücadeleye devam edeceğiz. Bu kadar net...

OHAL bitince Kraliçe gelecek

Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe’nin Türkiye ziyaretinin güvenlik gerekçesiyle iptal edilmesi haberleriyle ilgili Bakan Zeybekci, şunları söyledi: “Gelmekle ilgili tereddütleri yok, muhtemelen o zamana kadar bizim olağanüstü hal de bitmiş olur. Kendilerinin böyle bir hassasiyetleri var. OHAL olan ülkelere kraliçenin gitmemesiyle ilgili, bunu da anlayışla karşılıyoruz.”

DİĞER YENİ YAZILAR