TSK’nın nabzı ve o kritik kadrolar

“İçim kan ağlıyor…”

“Nasıl üzülüyorum anlatamam…”

“Yazık günah benim kurumuma, benim ülkeme…”

“İnanamıyorum yaşananlara…”

Bunlar, üç gündür konuştuğum muvazzaf ya da emekli TSK mensuplarından bazılarının cümleleri. Vatansever subay ve astsubaylardan bahsediyorum.

Kurumuna, devletine, milletine ve tabii demokrasiye gönülden bağlı insanlardan…

Aynı TSK mensupları, üzüntülerini belirttikten sonra farklı cümlelerle şu mesajı veriyorlar:

“Her şerde bir hayır da vardır… Neredeyse 30 yıllık bir periyotta içimize sızmış bu hainlerin böyle acı bir olayla da olsa deşifre olmuş olmaları işin tek teselli edici tarafı. Silahlı Kuvvetler bu vesileyle bünyesindeki irini atıp rahatlamak şansını yakalamış durumda. Tabii bugünlere nasıl gelindiğinin iyi irdelenmesi, bir iç muhasebe yapılması ve geleceğe yönelik derslerin çıkartılması da şart. Ayrıca bu süreçte kurunun yanında yaşların da yanmaması, ortamın bir cadı avına dönüşmemesi de çok önemli.”

Emir subay/astsubayları

15 Temmuz darbe girişiminin en çarpıcı unsurlarından biri, komuta kademesindeki isimlere, ‘en yakın silah arkadaşları’nın ihaneti. Özel kalem müdürleri ile emir subayı / astsubayı kadrolarında bulunan personelin cuntacı kadroda yer alması vahametinden söz ediyorum…

Haberin Devamı

Emir subayı ve/veya emir astsubayı komutanın sağ koludur Silahlı Kuvvetler’de. Makam araçlarında şoförün yanında, sağ ön koltukta oturan o kişiler, hizmetinde oldukları general ya da amiralin sır küpleridir. Aile fertlerinden biridir adeta.

En önemli nitelik, sadakat

Birkaç sene önce, albay rütbesinden emekli olan eski bir emir subayı ile konuştum.

16 yıl boyunca, ikisi kuvvet komutanı toplam dört general ile çalışmış, emir subaylığını yaptığı kuvvet komutanının görev süresinin sonunda da onla birlikte emekli olmuş bir albay. Bakın neler söylüyor emekli emir subayı:

- Emir subay ve astsubayları diğer kadrolardaki personelden daha farklı ve titiz bir sürecin sonunda seçilir.

- Emir subayları, hem şahsi geçmişlerinin her boyutu hem de neredeyse yedi sülalesi tetkik edilerek, kuvvetlerin personel başkanlıkları tarafından belirlenir ve görevlendirilirler.

Haberin Devamı

- Emir subayı komutanın neredeyse her şeyidir. Hem korumasıdır hem sırdaşı… Yakın koruma ekibi de ona bağlı görev yapar.

- Konuşmasından giyim kuşamına, aile yapısından sosyal ilişkilerine kadar birçok özelliği göz önüne alınır o göreve seçilen subayın.

- En önemlisi de sadakattir. Emir subayı, emir astsubayı gerektiğinde komutanına vücudunu siper edecek, canını feda edecek şekilde görev yapar. Nitekim bakın, 15 Temmuz çatışmalarında; evet bazı özel kalem ve emir subaylarının ihanetine tanık olduk ama komutanını korumak uğruna şehit olan kahraman arkadaşlarımız da var.

- Ergenekon sürecinden sonra Silahlı Kuvvetler’de sistem alt üst oldu. Komutanlar emir subaylarından bile şüphe eder hâle geldi. Sorumluluk vermemeye, özel zamanlarında yanlarından uzak tutmaya başladılar.

- En kötü şey güvensizliktir… İçimize sızan hainler, yıllar içinde insanların birbirine olan güvenini sarstılar. Oysa silah arkadaşlığı, koşulsuz güven esasına dayanır.

Haberin Devamı

Komutanın maaşını ben çekerdim

Bir başka örnek…

Emekli Astsubay Kıdemli Başçavuş Baysun Türk. Tam 25 yıl boyunca, 10 ayrı generalin emir astsubaylığını yapmış bir TSK mensubu. 1981 yılında bir tuğgeneral ile başlayan, sonrasında tüm, kor ve orgeneraller ile çalışıp 2005’te dönemin kuvvet komutanıyla birlikte emekli olan Baysun Türk anlatıyor:

- Emir subaylığı ya da astsubaylığı bir gönül meselesidir.

- Sadece makam hizmetleri değil; komutanlarımın evi, çocukları ve yakın akrabalarının tüm işleriyle, sorunlarıyla da ilgilenirdim ben.

- Vekâletleri vardı bende. Maaşlarını ben çeker, vergilerini yatırır, taksitlerini vs öderdim. Çocuklarının eğitimleriyle bile ilgileniyordum. Onların çocukları benim, benim çocuklarım komutanımın çocuklarıydı hep.

- Bir tür abi kardeş, hısım akraba, hatta neredeyse baba oğul ilişkisi oluşurdu aramızda.

- Benle mezara gidecek sırlarına ortak oldum komutanlarımın. Bugün emeklilik hayatlarımızda hala görüşüyoruz.

***

İşte böyle…

Meslek hayatlarını o makamlarda tamamlamış iki emektarın anlattıkları bunlar. Bugün karşımıza çıkan hıyanet kadrosundakiler çoğunluğu oluşturmuyor yani. Ama önemli olan, bundan sonra - kime ya da hangi odağa hizmet ederse etsin - benzer hainlerin bünyede yer almasına izin verilmemesi.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR